Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Skuplji šamponi za suho pranje intenzivnije i puno dulje mirišu

Skuplji šamponi za suho pranje intenzivnije i puno dulje mirišu

Šamponi za suho pranje kose su preparati koji uklanjaju višak masnoće koja je prirodno prisutna na vlasištu i kosi, a također upijaju i masnoću koja se s vremenom nataloži, rekao je kemičar Ivan Nemet

VIDEO

Isprobale smo šest šampona za suho pranje kako bismo se uvjerile jesu li zaista alternativa običnim šamponima za pranje kose. Nasumice smo izabrale Syoss volume lift, Balea šampon, Colab unicorn, got2b Fresh it up, Batiste Blush Floral&Flirty i Aussie clean supreme. Sve tri smo se složile kako su odlični u prilikama kad ne stignemo oprati kosu. Postigle smo efekt čiste i mirišljave, ali i slijepljene kose. 

- Tvari koje upijaju masnoću i vlagu su najčešće škrobovi, kukuruzni ili neki drugi. U ovim proizvodima mogu se pronaći sastojci dječjeg pudera, zobene kaše, a ponekad i gline. Zajedničko je ovim tvarima da prirodno na sebe vežu masnoću. Čest sastojak šampona za suho pranje je i talk, odnosno milovka, kako se još naziva. To je vrlo mekani mineral koji se stavlja u pudere da bi s kože upijao prljavštinu i znoj - rekao je Nemet te dodao kako ovo zapravo i nije tako neka novost jer je poznato kako malo riže može održavati kuhinjsku sol suhom. Sadrže i alkohol koji je dobro otapalo. Sastojci se tako ravnomjerno raspoređuju u kosi. 

Najjeftiniji šampon koji smo isprobale je Balein za 21,90, a najskuplji Colab od 44,90 kuna. Naš test pokazao je kako nema prevelike razlike u kvaliteti. No skuplji ugodnije i intenzivnije mirišu.  

- Balein šampon za suho pranje osvježi kosu, ali ostavlja prilično intenzivan miris i bijeli trag. Uštedjelo mi je puno vremena jer nisam morala pod tuš. Plus još vrijeme koje bih izgubila na feniranje. Šamponom sam je vidno osvježila, a volumen mi se također povećao. Iskreno, ništa spektakularno, no dovoljno da mi kosa nije beživotna i slijepljena - rekla je Maja.

Važno je držati se uputstva i špricati ih na kosu s barem 20 centimetara udaljenosti. Nakon nanosa potrebno ih je lagano utrljati u kosu te je počešljati.

Paula šampone za suho pranje koristi već nekoliko mjeseci. Ima problema sa suhim vlasištem pa je uporabu ograničila na samo hitne situacije, otprilike dva puta na mjesec. Pri tome se drži preporuke stručnjaka, a Batiste je istaknula kao najbolji jer može zamijeniti običan šampon čak tri dana zaredom. 

Prvi dan nanošenja je super

- Kako bi kosa nakon nanošenja šampona izgledala što prirodnije, proizvođači im dodaju antistatike. Oni poništavaju prekomjerni elektricitet koji nastaje kad nedostaje vlage u zraku ili prilikom nošenja odjeće od neprirodnih materijala - objasnio je kemičar Ivan Nemet.  

Primijetile smo kako svih šest šampona mirišu na svoj način, neki intenzivno i nekoliko dana nakon korištenja. Kod drugih se taj miris izgubi čim dotakne kosu. Aussie miriše intenzivnije i podsjetio nas je na miris dječjih guma za žvakanje, a Batiste u kosi djeluje prirodnije. Got2b miriše na čokoladu, no ona se izgubi u dodiru s vlasima. Syoss i Balea imaju neutralniji miris, a Colab podsjeća na laganiji proljetni parfem. 

- Kosa mi je mirisala bolje i intenzivnije s Colabom nego što miriše kad je operem s običnim šamponom. Tog se jutra nije moglo primijetiti kako je nisam prala četiri dana. Na moje čuđenje, sljedeće jutro sam u kosi, ali i na jastučnici, i dalje osjećala  njegov miris. Djelotvornost nije potrajala pa sam sljedeće večeri kosu ipak oprala običnim šamponom - ispričala je Antonija. 
Maji je omiljen Syoss jer joj je kosa ostala svježa dva dana, a ne sljepljuje je poput ostalih.  

Držati što dalje od djece

- U ove proizvode najčešće se stavljaju mirisi dobiveni iz agruma, primjerice limonen, koji miriše po limunu. Uglavnom su pakirani u sprejeve. Sadržaj u bočici najčešće je u obliku tekućine ili finog praha kako bi se lakše raspršivao - objasnio je Nemet i dodao kako je pogonski plin koji izbacuje sadržaj iz pakiranja ovih šampona najčešće smjesa prirodnih plinova propana, butana i izobutana, koji nemaju štetan učinak na ljude. Ipak, vrlo su zapaljivi pa treba dobro čitati deklaracije i držati ih prema uputama proizvođača, daleko od izvora topline, ali i od dohvata djece.

 

VIDI OVO: Što se događa kada odeš spavati s mokrom kosom?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru