Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Sladoled na štapiću i čaj nastali su sasvim slučajno

Sladoled na štapiću i čaj nastali su sasvim slučajno
1

Bombončiće Pez izumio je Bečanin Eduard Haas, gorljivi protivnik pušenja. Bomboni s okusom metvice trebali su zamijeniti cigarete

VIDEO

Čaj u vrećicama izumio je Thomas Sullivan 1904. godine, no toga nije bio ni svjestan. Ovaj njujorški trgovac čajem i kavom često je svojim kupcima slao uzorke u malim limenkama. No zaključio je da je jeftinije čaj slati u malim vrećicama. Sullivan je mislio da će kupci uzorke istresti u čajnik. No budući da nije priložio upute, kupci su u vruću vodu uranjali cijelu vrećicu. Ubrzo je počeo dobivati brojne narudžbe, pa je čaj počeo pakirati strojno u jeftinije vrećice od gaze.
No i čaj je nastao posve slučajno, i to 2737. godine pr. n. e. Kineski car Shen Nong bio je i znanstvenik, pa je radi sprečavanja bolesti izdao naredbu da vodu prije pijenja uvijek treba prokuhavati. Dok je bio na putu u udaljene pokrajine, nekoliko zalutalih listića palo je u kotao u kojem se kuhala voda. Car ju je kušao i oduševio se.

>>> Bombončiće Pez izumio je Bečanin Eduard Haas, gorljivi protivnik pušenja. Bomboni s okusom metvice trebali su zamijeniti cigarete. Kutijice-igračke i voćne okuse Haas je uveo 1952. da lakše proda bombone u Americi.

>>> Frank Epperson jedne je hladne noći 1905. godine zaboravio limunadu i štapić za miješanje na terasi. Do jutra se je limunada zamrznula i dočekao ga je prvi sladoled na štapiću. Ledeni desert svidio se i njegovim vršnjacima.

>>> Rutzh Wakefield, vlasnica restorana Toll House Inn u Massachusettsu, 1930. godine u tijesto za kekse ubacila je komadiće čokolade za kuhanje. Mislila je da će se čokolada rastopiti, no zadržala je oblik. Keksi su postali pravi hit, recept je objavljen u bostonskim novinama, a tvrtka Nestle ubrzo ih je počela i masovno proizvoditi.

>>> Kineski ke-tsiap, umak od ukiseljene ribe, u Maleziji je postao kechap, a u Indoneziji ketjap. Izvorna verzija okusom je bila mnogo sličnija umaku od soje ili umaku Worchestershire nego suvremenom kečapu. Engleski moreplovci iz 17. stoljeća prvi su otkrili ovaj kineski začin i donijeli ga na zapad. U 18. stoljeću počeli su mu dodavati rajčice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku