Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Slasna hladetina, jelo koje je nekad bilo na svakom stolu

Slasna hladetina, jelo koje je nekad bilo na svakom stolu
1

Sastojci ovog jela su vrlo jednostavni, no zbog dugog kuhanja mnogima nije praktično. Zato se sve manje nalazi na jelovniku, a kao i s filekima, riječ je o jelu kojeg ljudi vole ili preziru iz dna duše

VIDEO

Hrana je oduvijek bila luksuz, a domaćice su pažljivo smišljale kako sačuvati od kvarenja dostupne namirnice i pritom iskoristiti sve uz što manje bacanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:55

U tom kontekstu je iskuhavanjem i očuvanjem mesa u želeu nastala hladetina. Vuče stoljetnu tradiciju, a brojni nazivi za to jelo (aspik, pače, mrzletina, žulica, pihtije...) svjedoče kako se udomaćila u raznim krajevima.

Tradicionalno jelo: Zadrani su razgrabili "makarone šporke"
Tradicionalno jelo: Zadrani su razgrabili "makarone šporke"

Mnogi će se s nostalgijom prisjetiti bakine hladetine koja se obično spravljala u prosincu i tradicionalno je hladno zimsko jelo koje se može jesti kao predjelo ili samostalni objed. Pa ako imate volje i vremena, evo recepta za tu deliciju:

- 5 komada svinjskih nogica
- 800 grama svinjske glave i kožica te uši
- meso plećke
- 1 luk
- 100 grama korijena celera


- 1 korijen peršina
- 3 mrkve
- 3 lovorova lista
- 2 režnja češnjaka
- 10 zrna crnog papra

opcionalno: 2 tvrdo kuhana jaja

Kuhano vino po receptu Jamie Olivera - odmah će vas ugrijati
Kuhano vino po receptu Jamie Olivera - odmah će vas ugrijati

Priprema:

Suho meso obično valja namočiti u čistoj vodi dan prije pripreme kako bi omekšalo. Na dan pripreme u veći lonac uliti čistu vodu te u nju složiti komade mesa i dodati očišćeno povrće. Sve zajedno se kuha na laganoj vatri do četiri sata, odnosno dok se meso ne krene odvajati od kostiju. Kad je kuhano, meso treba odvojiti od kostiju. U pojedinim recepturama se kosti i povrće bacaju, dok u drugima domaćice ostavljaju povrće radi teksture i šarenila jela. Može se dodati i narezana kuhana jaja. Bez obzira što odabrali, iz nastale smjese treba ukloniti žlicom višak masnoće i uliti je u manje kalupe. Sve se ostavi stajati preko noći na hladnom mjestu. Kad se ohladi, treba ukloniti višak masnoće, a zatim narezati na tanje šnite. Hladetina se poslužuje posuta mljevenom paprikom, paprom i češnjakom ili hrenom.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija američki ambasador 20:07
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam