Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Slasne jagode: Mirisne torte i slatki čips od kraljice voća

Slasne jagode: Mirisne torte i  slatki čips od kraljice voća
1

Jagode sušene u pećnici ili dehidratoru daju fantastičnu mirisnu aromu domaćim energetskim pločicama, kolačima i keksima, a sada im je sezona i ima ih najviše

VIDEO

Kako biste sačuvali jagode za cijelu godinu, pripremite domaće likere, rakije ili zdrave džemove bez štetnih aditiva. Prije zamrzavanja jagode očistite od peteljki, uvaljajte u šećer pa složite na pladanj s dovoljno razmaka između svake. Tako će sačuvati oblik za ukrašavanje slastica ili dekoriranje čaša za sokove i koktele. 

Kako jagode ne zriju nakon što su ubrane, uvijek odaberite one potpuno zrele. Usitnjenu voćnu kašu od jagoda pomiješanu s kuhanim šećernim sirupom, uvijek možete staviti u kalup za sladoled i smrznuti. Za mliječni okus umiješajte slatko vrhnje ili kokosovo mlijeko. 

Kako bi sačuvali okus jagoda cijelu godinu, narežite jagode na tanke ploške podjednake debljine. Posložite ih na papir za pečenje i stavite ga na rešetku u pećnici. Ostavite ih na 80°C nekoliko sati dok se ne osuše, ili se poslužite dehidratorom. 

Sušene komadiće možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko mjeseci, te ih dodavati u kolače, kekse, sladolede, jogurte i u žitarice za doručak, ili pak od njih pripremite domaće energetske pločice. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sjeckane orašaste plodove i zobene pahuljice pomiješajte sa sušenim komadićima jagoda i otopljenom bijelom čokoladom. Izlijte smjesu na lim obložen prozirnom folijom, ostavite neka se stisne i režite na ploške. Od jagoda napravite i zdravi čips tako da ih narežete na tanke ploške, premažete šećernim sirupom i sušite šest sati na 60°C.  

Ne uspijete li iskoristiti jagode u vrijeme dozrijevanja, preradite ih u voćne sokove i sirupe. Očišćene jagode zgnječite i stavite u veliku staklenku. Na svaki kilogram jagoda dodajte 20 dag šećera. Ostavite poklopljeno na hladnome mjestu dva do tri dana, a nakon toga ih procijedite kroz gazu. Na svaku litru soka dodajte 80 g šećera, dobro promiješajte, te stavite u veću posudu s vrućom vodom i pasterizirajte sirup. 

Soku ili sirupu dodaje se osim šećera i limunska ili vinska kiselina koje ga čuvaju od kvarenja. Ukusne su i ukuhane u džem s vanilijom, sirupom bazge pa čak i chillijem. Imate li jagode u hladnjaku, jednostavno pripremite desert u zadnji čas - umočite ih u čokoladu otopljenu s malo maslaca i slatkog vrhnja pa posipate s mljevenim orašastim plodovima. 

Nekoliko zrnaca soli naglasit će čokoladni okus, a efektne su i složene na štapiće za ražnjiće s ananasom i bananama. Odlične su i umočene  u jogurt aromatiziran omiljenim likerom, ili pomiješan sa slatkim kremastim sirom,  te posipane hrskavim mljevenim keksima. 

Dreamstime

Kolač tisuću listića 

Sastojci:  

300 g zamrznutog lisnatog tijesta, litra mlijeka, 3 žumanjka, 125 g šećera. 50 g škrobnog brašna, žlica ruma, ekstrakt vanilije, šećer u prahu, listić želatine, 500 g jagoda 

Priprema: 

Lisnato tijesto razvaljajte, izrežite tri kore i izbockajte vilicom. Pecite oko 20 minuta na 180°C. Stavite mlijeko i vaniliju u posudu s debelim dnom i zagrijte. Istucite šećer i žumanjke. Dodajte škrobno brašno s malo hladnog mlijeka. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte miješajući, najprije trećinu vrućeg mlijeka, a zatim preostalo te pripremljenu želatinu. Kad zavrije, kuhajte kremu 20 sekundi. 

Površinu posipajte šećerom u prahu kako se ne bi stvorila korica. Prvu koru tijesta nadjenite polovicom kreme, složite jagode, prekrijte drugom, premažite ostatkom kreme i ostalim jagodama, te prekrijte trećom. Pospite šećerom.

Thinkstock

Čokoladna rolada s jagodama, vanilijom i tučenim vrhnjem

Sastojci:  

4 jaja, 1/3 šalice šećera, 50 g rastopljene čokolade, 1/2  žličice vanilin šećera, 1/4 šalice prosijanog brašna, 1/2 žličice praška za pecivo, prstohvat soli, 1 i 1/2  šalice gustog slatkog vrhnja, 2 žličice šećera, 1/2  žličice ekstrakta bourbona,  200 g jagoda

Priprema: 

Pjenjačom istucite jaja dok ne postanu pjenasta. Postupno dodavajte šećer i nastavite s miješanjem dok smjesa ne postane blijedožute boje poput limuna. Umiješajte otopljenu čokoladu, vaniliju i prosijano brašno koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo i solju. Obložite lim veličine 25X35 cm masnim papirom, a papir premažite maslacem. 

Izlijte smjesu na lim i rastanjite je ravnomjerno širokim nožem ili kuharskom lopaticom po cijeloj površini. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 15-tak minuta. Za to vrijeme ulupajte vrhnje, umiješajte šećer i bourbon, te na kraju lagano dodajte nasjeckane jagode. 

Pečeni kolač prebacite na čistu krpu posutu šećerom u prahu, brzo skinite papir, pa dok je tijesto još toplo, premažite ga pripremljenim vrhnjem i jagodama. Savijte roladu i posipajte šećerom u prahu. 

Dreamstime

Tortice od vanilije s jagodama

Sastojci: 

Za biskvit: 100 g maslaca, 100 g brašna, 100 g šećera, 2 jaja, žličica praška za pecivo, 2 žlice vode, a za kremu: 2 vrećice pudinga od vanilije, 6 žlica šećera, 6 dl mlijeka, 125 g maslaca, 2 žlice milerama, 500 g jagoda, 125 g šećera, žličica likera od jagoda, 4 do 5 žlica vode, 600 g bijele čokolade

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pjenasto izmiješajte jaja i šećer, pa dodajte maslac. Nastavite s miksanjem, pa na kraju umiješajte prosijano brašno s praškom za pecivo i malo vode. Kad dobijete glatku smjesu, izlijte je u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite ga oko 15 minuta dok ne dobije zlatno-žutu boju. 

Očistite jagode i manji dio narežite na ploškice. Drugi dio ostavite u komadu i kuhajte sa šećerom, malo vode i likerom od jagoda. Kuhajte dok jagode ne omekšaju, a sirup se malo zgusne. Okruglim manjim kalupom oblikujte tortice od pečenog biskvita. Za kremu skuhajte puding sa šećerom i mlijekom. Ohladite ga i dodajte mileram.

Izradite mikserom maslac, pa ga umiješajte u puding. Sve dobro izmiksajte. Premažite biskvit kremom, posložite jagode, pa opet sloj kreme, te stavite na vrh ohlađene jagode s preljevom. Ukrasite ribanom bijelom čokoladom.

Dreamstime

Torta od sira s jagodama

Sastojci:

3 žumanjka, 1/2 šalice mlijeka, 20 g želatine (2 omota), 3 žlice posnog kravljeg sira, žlica naribane limunove korice, 4 žlice limunova soka, žličica bademova ekstrakta, šalica gustog vrhnja,  3 bjelanjka, 2 šalice usitnjenih keksa, 1/2 šalice smeđeg šećera, 1/2 šalice rastopljenog maslaca, za preljev: 400 g jagoda, 200 g šećera, čaša vode

Priprema: 

Pjenjačom miješajte žumanjke dok se ne zgusnu i postanu svijetložuti. Dodajte mlijeko i pola šalice šećera te miješajte na pari desetak minuta dok se smjesa ne zgusne. Dodajte želatinu potopljenu u pola šalice hladne vode i miješajte dok se ne rastopi. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. 

Sir propasirajte električnim mikserom, a zatim dodajte jedno za drugim miješajući limunovu koricu i sok, ekstrakt badema, kremu od žumanjka, tučeno vrhnje i pjenu od bjelanjaka tučenu s preostalim šećerom. Pomiješajte zdrobljene kekse, žuti šećer i rastopljeni maslac, pa smjesom obložite dno i rubove okruglog kalupa na rasklapanje. Preko utisnute smjese od  keksa izlijte kremu i stavite tortu u hladnjak barem 4 sata. 

Prije posluživanja skinite kalup i poslužite tortu s preljevom od jagoda. Očistite i nasjeckajte dio jagoda, a dio ostavite u komadu. Skuhajte sirup od šećera i vode. Dodajte u njega cijele i komadiće jagoda, te kuhajte dvadesetak minuta.

Dreamstime

Liker, pire ili slatko

Poseban način konzerviranja voća u šećernom sirupu, gdje postoji mala mogućnost kvarenja jer se dodaje uglavnom ista količina šećera i voća je slatko. Pri kuhanju slatkog od jagoda ne kuhajte u velikim količinama kako bi voće zadržalo lijep oblik. 

Smrznuti se može i pire od jagoda. Za njega se najčešće koriste šumske jagode zbog arome. Pri odabiru birajte zdrave i čiste komade. Jagode se zgnječe i na kilogram jagoda dodaje 500 g šećera. Sve se dobro izmiješa, spremi u staklenke i sterilizira u vodenoj kupelji oko 35 minuta. Pire koristite za ukrašavanje slastica ili ubacite u smoothie. 

Pomiješate li 1,5 kg propasiranih jagoda s litrom voćne rakije, dobit ćete liker. Nakon što odstoji desetak dana, procijedite sok i pomiješajte ga s 2,5 dl šećernog sirupa. Ulijte liker u boce i dobro zatvorite. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru