Ponestane li vam kolača ili stiže više gostiju nego što ste očekivali, upotpunite blagdanske deserte mousseom od jagode, brownie tortom iz mikrovalne ili jednostavnim domaćim keksićima
Slasne kakao ili kokos kuglice gotove u svega nekoliko minuta
Budući da svi vole puno pojesti za praznike, može se dogoditi da pogrešno procijenite količine slastica koje su vam potrebne. Tada se najbolje okrenuti 'last minute' idejama za brze domaće kolačiće koji su jednostavni, a bolji od kupovnih.
Pronađite inspiraciju za kokos ili kakao kuglice od svega nekoliko sastojka, koje se uz to ni ne peku, brownie s marmeladom koji je gotov za nekoliko minuta u mikrovalnoj, jednostavne keksiće, ili mousse od jagoda. Možete se i oboružati sastojcima za njihovu pripremu u slučaju da 'zafali'.
Kakao kuglice od samo tri sastojka
Sastojci: 1 šalica oraha (115 g), 1 šalica datulja (200 g), 2 žlice kakaa
Nasjeckajte orahe u multipraktiku ili blenderu. Dodajte datulje i kakao te ponovno izmiksajte. Oblikujte rukama loptice i spremne su za posluživanje.
Brzi mousse od jagoda
Sastojci: 1 i ½ šalica jagoda, 1/2 šalice šećera, 1 šalica vrhnja za šlag; šlag i jagode za dekoraciju
Narezane jagode pomiješajte sa šećerom i pretvorite ih u blenderu u pire. Stavite polovicu pirea sa strane. Istucite vrhnje za šlag i umiješajte polovicu pirea. Rasporedite kremu u četiri čaše i prelijte ostatkom pirea. Ohladite barem sat vremena ili preko noći. Poslužite sa šlagom i jagodama za dekoraciju.
Brownie s maslacem od kikirikija i marmeladom
Sastojci: 75 g maslaca + za namastiti, 50 g maslaca od kikirikija, 1 jaje, 25 g kakao praha, 50 g višenamjenskog brašna, 100 g šećera, nekoliko žličica marmelade
Sastojci: Stavite maslac i maslac od kikirikija u zdjelu koja može u mikrovalnu i zagrijavajte na visokoj temperaturi 30 sekundi da se otopi. Izvadite iz mikrovalne i dobro promiješajte. Ostavite da se malo ohladi, zatim dodajte jaje i promiješajte da se spoji. Namastite okruglu posudu za pečenje koja može u mikrovalnu i obložite ju papirom za pečenje. Dodajte mješavinu maslaca.
Prosijajte i pomiješajte kakao, brašno i šećer te lagano umiješajte u smjesu maslaca da se formira gusta, ljepljiva smjesa. Zagladite vrh stražnjom stranom žlice. Žličicom napravite rupe na vrhu smjese za brownie i napunite svaku od njih marmeladom. Postavite mikrovalnu na visoku snagu i pecite 3 do četiri minute pa ostavite da se ohladi 15 minuta prije jela.
Jednostavne loptice od kokosa
Sastojci: 1 šalica kokosa, 3 žličice javorovog sirupa, meda ili agave (ili 2 žlice vode zaslađene stevijom), 2 žlice djevičanskog kokosovog ulja, 1/4 žličice ekstrakta vanilije, 1/8 žličice soli
Pomiješajte sve sastojke u multipraktiku ili blenderu. Oblikujte kuglice i po želji dodatno uvaljajte u kokos. Postavite u pleh obložen papirom za pečenje, ohladite u hladnjaku ili zamrznite. Nakon što se stvrdne, po želji uvaljajte u rastopljenu čokoladu.
Superbrzi domaći keksići
Sastojci: 2 šalice bademovog brašna, 1/2 žličice praška za pecivo, 1/3 šalice tamnog javorovog sirupa, 2 žličice ekstrakta vanilije
Obložite lim za pečenje s masnim papirom. Pomiješajte brašno od badema i prašak za pecivo. Umiješajte sirup od javora i vaniliju. Mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Oblikujte okrugle keksiće, rasporedite po limu za pečenje s razmakom i lagano ih pritisnite da budu plosnatiji i hrskaviji. Pecite na 180°C dok rubovi ne postanu zlatno smeđi, oko 12 minuta. Ostavite da se ohlade. Po dva keksića možete i spojiti namazom od čokolade.