Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Slasni i jednostavni recepti prikladni za svačiji džep

None Foto: Mozaik knjiga

Nikad ne idite u kupnju gladni i bez plana jer biste mogli natrpati kolica namirnicama koje vam ne trebaju a zaboraviti ono što je zaista potrebno

Planiranje jelovnika prvi je korak do štedljivoga kuhanja. Nikad ne idite u kupnju gladni i bez plana jer biste mogli natrpati kolica namirnicama koje vam zapravo ne trebaju. Idealan popis je onaj na kojem su namirnice zapisane redoslijedom kojim su i poslagane u trgovini, dakle, najprije voće i povrće, potom proizvodi od žitarica, meso i tako dalje. Tako ćete izbjegnuti nepotrebno hodanje i uštedjeti vrijeme. U popis uključite povrće koje je na vrhuncu sezone - tada je ne samo jeftinije nego i mnogo ukusnije. Pri kupnji mesa često se više isplati kupiti veći komad pa ga izrezati i zamrznuti jedan dio nego kupiti već izrezano. Također, uUnaprijed začinjeno meso gotovo uvijek je skuplje, a stavljanje vlastitih začina traje tek nekolikopar sekundi. Isplati se potruditi i oko povrća za juhu koje je bolje kupovati odvojeno nego u svežnjićima. Kupite li posebno mrkvu, peršin i celer, proći ćete jeftinije, a često i dobiti svježije namirnice.

Ražnjići s piletinom
SASTOJCI: 4 pileća prsa bez kože i kosti, 125 ml balzamičkog octa, 90 ml maslinova ulja, 16 koktel-rajčica, svježe mljeveni crni papar
Dvanaest drvenih štapića namačite pola sata u hladnoj vodi kako ne bi gorjeli. Ulje i kim pomiješajte u zdjeli. Piletinu uvaljajte u smjesu s kimom. Zdjelu pokrijte prozirnom folijom (dobro nategnite) i sat vremena držite u hladnjaku. Piletinu pomno nabodite na štapiće i stavite na stranu. Teflonsku tavu stavite na srednje jaku vatru. Piletinu pet minuta pržite s obje strane. Ražnjiće poslužite vruće uz zelenu salatu i jogurt.

Juha od češnjaka
SASTOJCI: 4 glavice češnjaka, tanko narezan luk, 3 srednje velika krupno narezana krumpira, l pilećeg temeljca, 1 i 1/2 žlica nasjeckanoga svježeg ružmarina te nekoliko listića za ukras
Zagrijte pećnicu na 190° C (plinsku na 5). Glavice češnjaka stavite na manji lim i pecite 30 minuta dok ne omekšaju. Istisnite češnjak i stavite ga u veću posudu. Dodajte luk, krumpir, temeljac i ružmarin. Pustite da zakipi i kuhajte deset minuta dok krumpir ne omekša. Izmiksajte. Vratite na vatru još dvije minute, ukrasite listićima svježeg ružmarina i poslužite toplo.

>>> Na začinima ne treba štedjeti jer tako za malo novca dobivate raznolikost okusa. Ljeti možete uživati u svježem začinskom bilju, koje će običnim jelima dati nove arome. Ako ga sami uzgojite, proći ćete jeftino

>>> Čak i u malim kućanstvima isplati se skuhati veću količinu hrane. Ostatak možete zamrznuti i tako imati gotov obrok. Većina variva, umaci, gulaš, punjena paprika, sarma i čili zamrzavanjem ne gube okus

Komentiraj, znaš da želiš!