Obavijesti

Lifestyle

Komentari 75

Slatka zimnica: 20 recepata za domaće pekmeze, sirupe, likere

Tradicija na moderan način - neodoljivu aromu likerima i marmeladama daju začini poput cimeta i đumbira, a za dovoljno gustoće pobrinut će se jabuke i šljive koje obiluju pektinom

VIDEO

Domaće, nešpricano voće baza je slatke zimnice, pa je uvijek bolje obići tržnicu nego kupovati voće u trgovini, savjetuje gastroblogerica Sanja Mijac, poznatija kao Domaćica. Vješta kuharica uživa u pripremi likera i marmelada koje često  daruje spremljene u dražesne staklenke.  

- Kombinacija šljiva, čokolade i ruma je nešto posebno ukusno, a pekmezima i likerima volim dodavati cimet, đumbir i vaniliju - otkriva nam Domaćica. Priprema zimnice nije komplicirana, ali važno se pridržavati određenih pravila.  

- Kod likera treba paziti koju ćemo rakiju odabrati - domaća komovica uvijek je odličan izbor, a uz dodatak začina poput đumbira i klinčića bit će pitkiji i još zdraviji - dodaje blogerica.  

Gotovo svako voće sadržava pektin, prirodno sredstvo za želiranje, ali u različitim količinama. Pektinom su bogate šljive, jabuke, dunje, agrumi i ogrozd. Marelice, ringlo šljive, kupine i maline, pak, imaju manje pektina pa je pri ukuhavanju tih vrsta voća potrebno više šećera i dulje traje njihovo zgušnjavanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Glass pots jam

- Pripremate li zimnicu od voća koje nema dovoljno pektina, dodajte jabuke ili šljive kako bi se pekmez zgusnuo, a to neće utjecati na sam okus - objašnjava. Kako bi se spriječio rizik od kvarenja, zimnicu pasterizirajte, odnosno toplinski obradite na temperaturama ispod 100°C. 

Velikom loncu na dno stavite kuhinjsku krpu, na krpu poredajte napunjene i zatvorene staklenke tako da se međusobno ne dodiruju, nalijte vodu do onog dijela do kojeg su staklenke napunjene, lonac zatim stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja pa smanjite vatru tako da lagano ključa.

- Vrijeme pasterizacije se računa od trenutka kad voda proključa, a duljinu pasterizacije i temperaturu vode treba prilagoditi vrsti namirnice, kao i veličini staklenke (zato uvijek birajte staklenke približno jednake veličine). Staklenke zatim izvadite, obrišite i, prije nego što ih spremite, pričekajte da se potpuno ohlade - objašnjava Domaćica. 

Ako nije drukčije naznačeno, zimnicu možete pasterizirati oko pet minuta. Kiselina iz voća neće se nužno neutralizirati kuhanjem i dodavanjem šećera. Koristite li jako kiselo voće, na žličicu sode bikarbone dodajte litru vode, pa pričekajte jedan sat.   

Najbolji pekmezi i džemovi pripremaju se od zrelog voća. Upravo zbog slatkoće ploda pri kuhanju se tada može smanjiti količina šećera. Kod pripreme šljiva najčešće se koriste sorte bistrica i čačanka, no preporučuju se i crvene, kinesko-japanske, sorte. Pekmez će se brže skuhati ako šljive narežete, pospete šećerom i ostavite u hladnjaku preko noći.

Osim drugog voća, posebnost okusa dat će i začini poput bosiljka, kardamoma ili metvice, a umjesto šećera mogu se dodati datulje ili javorov sirup. Džem će biti sjajniji ako tijekom kuhanja odstranjujete pjenu koja se stvara na površini.

Top savjeti:

  • Priprema staklenki Ako staklenke punite kipućim sadržajem, dovoljno ih je prije punjenja oprati. U ostalim slučajevima treba ih prije punjenja sterilizirati. Operite ih i stavite u veliku posudu. Napunite je vodom i stavite da vrije oko pet minuta. Sklonite sa štednjaka i ostavite staklenke u vodi sve do uporabe. Prije punjenja ih ostavite da se ocijede.
  • Voće treba biti zrelo i zdravo Svi sastojci koje rabite za ukuhavanje moraju biti potpuno svježi. Voće mora biti zrelo, ali nikako prezrelo ili uvenulo. Voće treba dobro oprati, a ono osjetljivo, poput malina, pažljivo probrati.
  • Provjera poklopaca Nepropusnost poklopca provjerite tako da staklenku napunite vrućom vodom, čvrsto je zatvorite i okrenite. Ako voda nigdje ne curi, poklopac savršeno prianja.
  • Limun za bolje želiranje Prije kuhanja u voćnu smjesu dodajte nekoliko kapi limunova soka jer to pojačava svježu aromu te potpomaže želiranje džemova i želea. Sok limuna dodajte postupno da ne pretjerate.  
  • Šećer za više gustoće Šećer za želiranje dopunjen je sredstvom za želiranje, a to skraćuje vrijeme ukuhavanja, dok džemovima, marmeladama i voćnim želeima daje puniji okus voća. Šećer za želiranje može se nabaviti u omjerima 1:1, 2:1 i čak 3:1. U posljednjem na 1 dio šećera za želiranje idu 3 dijela voća.
  • Provjera gustoće Kako biste provjerili jesu li se džemovi i želei dovoljno kuhali, na hladan tanjur stavite žličicu voćne smjese. Ako se stisne, kuhanje je završeno. Ako je rijetka, nastavite kuhati.
  • Više voća, a  manje kalorija Jabučni pektin dobiva se iz nezrelih jabuka i pogodan je kao sredstvo za želiranje za sve one koji pri ukuhavanju žele rabiti manje količine šećera. Dostupan je u tekućem obliku i kao prah.

RECEPTI:

Pekmez s bosiljkom

Prepolovite 400 g šljiva bistrica i odstranite im košticu. Stavite ih u lonac, dodajte 3/4 šalice (šalica od 2 dl) šećera i sok 1/2 limuna te kuhajte na srednjoj vatri oko 20 minuta. Smjesu povremeno miješajte pa dodajte 15 listova bosiljka i kuhajte još 15 minuta. Protisnite kroz cjedilo te ulijte u sterilizirane staklenke, pa pustite da se ohlade.

Delicija s datuljama

Oko 1,5 kila šljiva prepolovite, odstranite koštice i stavite u lonac. Dodajte im 160 g sušenih datulja i malo vode. Pustite da zakipi pa smanjite vatru te kuhajte poklopljeno oko sat vremena. Djelomično otklopite i kuhajte na laganoj vatri još oko tri sata dok sva tekućina ne ispari i ne budete zadovoljni gustoćom.

Pijane šljive

Pomiješajte 1,5 kile zgnječenih šljiva s 2 šalice (šalica od 2 dl) šećera i pustite sat vremena. Promiješajte i dodajte 2 žlice limunovog soka te kuhajte dok ne zakipi. Kad se počne želirati, ulijte 0,4 dl viskija, 0,4 dl vermoutha i 0,2 dl camparija. Napunite staklenke te ih pune prokuhajte još nekoliko minuta u vreloj vodi i tako ih pasterizirajte.

Smokve i cimet

Narežite 2 šljive, oguljenu jabuku i 5 oguljenih smokvi te stavite u hladnjak na sat vremena. U tavu stavite voće i 150 g šećera. Ulijte 1/3 šalice (šalica od 2 dl) vode i pola štapića cimeta. Kuhajte oko pola sata na laganoj vatri, ulijte sok od 1/2 limuna i zgnječite gnječilicom za pire. Kuhajte još 40 minuta pa ulijte u staklenke.

Pekmez s đumbirom i kardamonom

Prepolovite 800 g šljiva i kuhajte ih na laganoj vatri oko sat vremena. Dodajte dobro zatvoren svežnjić gaze s 10 sjemenki kardamona koje ste prethodno zgnječili, dva štapića cimeta i žličicom đumbira. Maknite s vatre, poklopite i ostavite preko noći. Smjesu pecite oko sat vremena na 160°C. Maknite začine i ulijte u staklenke.

Sanjin pekmez od šljiva i čokolade

Sastojci: 5 kg šljiva, 2,5 kg šećera, 500 g tamne čokolade, 2 žlice ruma; po želji: 3 rum šećera (rum možete izbaciti ili ga zamijeniti aromom vanilije)

Priprema: Šljive operite, očistite od koštica i stavite u veliki lonac. Dodajte šećer, sve dobro izmiješajte i stavite na jaku vatru da kuha dok se šljive ne raspadnu - količina od pet kilograma kuha se jedan sat. Šljive zatim maknite s vatre, usitnite ih štapnim mikserom ili u blenderu te vratite na vatru. U smjesu dodajte čokoladu, promiješajte da se otopi i počnite s dodavanjem ruma.

Dodajte najprije dvije žlice ruma, promiješajte pa kušajte pekmez. Prema želji dodajte još tri rum šećera, a ako želite i intenzivniji okus ruma, možete nastaviti dodavati. Nakon što ste dodali čokoladu i šećer, pekmez kuhajte još pet minuta neprestano miješajući kako čokolada ne bi zagorjela. Pekmez lijevajte u prethodno sterilizirane staklenke, a zatim ih bez poklopaca naslažite u veliku tepsiju, koju stavite u pećnicu ugrijanu na 100°C.

Ostavite da se pekmez zapeče otprilike 15-20 minuta, zavisi od pećnice (trebao bi dobiti koricu na vrhu). Kad se stvori korica, staklenke zatvorite te ih ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, pa ih spremite na tamno i hladno mjesto. 

Sir od dunja

Sastojci: 3 kg zrelih dunja, 3 – 4 jabuke,  šećer, 1 – 2 limuna, kristal-šećer

Priprema: Očišćeno veće voće prepolovite, a manje ostavite cijelo. Prelijte vodom tako da ga potpuno prekrije pa kuhajte dok se ne raspadne. Tvrde dijelove sklonimo, a ostatak propasirajte. Dobivenu kašu izvažite, pa dodajte jednaku količinu šećera i limunov sok. Kuhajte uz miješanje dok se ne stvrdne i odljepljuje s kuhače.

Duguljast lim obložite aluminijskom folijom pa rasporedite smjesu. Ostavite da odstoji najmanje 24 sata na toplome mjestu. Sir izvadite iz kalupa i uvaljajte u kristal-šećer. Ostavite da se suši još nekoliko dana na sobnoj temperaturi.

Šumski žele

Sastojci: 2 kg šumskog voća, 3 dl negazirane mineralne vode, šećer (ovisno o količini dobivenog soka), cimet po želji, vode koliko stane

Priprema: Voće dobro operite i prelijte mineralnom vodom. Kuhajte dok voće ne omekša i pusti sok skidajući pjenu s površine. Voće zgnječite. Cjedilo obložite kuhinjskim ubrusom, dodajte voće i pustite da se cijedi nekoliko sati uz povremeno protresanje. Sok koji ste dobili izvažite pa prema količini soka ubacite jednaku količinu šećera i kuhajte dok se žele ne stvrdne. Ulijte ga u sterilizirane staklenke i dobro zatvorite

Marmelada od šipka

Sastojci: 1 kg šipka, oko 70 dag šećera, mahuna vanilije, vode koliko stane

Priprema: Šipku odstranite crni vrh nožem, operite ga i stavite u posudu te nalijte vode toliko da ga prekrije. Kuhajte dok ne omekša. Šipak propasirajte dok je topao tako da kroz gusto cjedilo protisnite zgnječene šipke i pomalo dolijevajte vode u kojoj su se kuhali.

Dobivenu smjesu dvaput procijedite da uklonite sve zaostale komadiće. U procijeđenu kašu dodajte 40 dag šećera na svakih 50 dag voćne kaše. Dodajte vaniliju pa kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući. Kad se marmelada ohladi i stvrdne, stavite je u prethodno sterilizirane staklenke i dobro zatvorite.

Stock Food

Pekmez od smokava

Sastojci: 1 kg smokava, neprskani limun, korica neprskane naranče, 25 dag šećera sa sredstvom za želiranje

Priprema: Smokvama ogulite koru ako je debela. Narežite ih na manje komade. Prokuhajte ih dok malo ne omekšaju. Pustite da se ohlade pa ih protisnite. Dodajte naribanu limunovu koricu i sok. Skuhajte prema uputama na omotu sredstva za želiranje. Na hladan tanjurić stavite od 1 do 2 žličice vruće voćne smjese. Ako se počne zgušnjavati, i ostatak marmelade bit će dovoljno čvrst kad se ohladi.

Žele od grožđa

Sastojci: 12 kg bobica grožđa, šećer (ovisno o količini dobivenog soka)

Priprema: Bobice grožđa operite i stavite kuhati u jednu litru vode oko osam minuta. Pustite da se cijede nekoliko sati u cjedilu obloženom gazom. Izmjerite težinu soka pa dodajte istu količinu šećera.

Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Ako želite, možete dodati i razne začine (klinčiće ili cimet) svezane u gazi, pa kuhajte još oko 60 minuta. Kad je žele gotov, izvadite začine, a žele prelijte u pripremljene staklenke.

Aromatična marmelada od krušaka

Sastojci: 2 kg krušaka, 700 g šećera, vanilin šećer, žličica cimeta, 1/2 žličice klinčića, 1/2 žličice muškatnog oraščića, limun, omot želina

Priprema: Kruške ogulite i očistite ih od sjemenki te narežite na manje komade. Stavite ih u posudu za kuhanje, dodajte limunov sok i koricu. Vodom prekrijte kruške i kuhajte oko 40 minuta dok ne omekšaju. Kruške i 150 ml vode u kojoj su se kuhale usitnite u blenderu. Pire od krušaka stavite u posudu za kuhanje, dodajte šećer i vaniliju te nakon što zavrije, kuhajte oko 10 minuta miješajući.

Dodajte začine, a nakon 5 minuta kuhanja i želin sa žlicom šećera. Dobro ga umiješajte pa kad zavrije, kuhajte oko 3 minute uz stalno miješanje. Razlijte marmeladu u zagrijane staklenke, zatvorite, okrenite poklopac i ostavite neka tako stoji 10 minuta pa vratite na pravu stranu.

Pear jam

Kompot od šljiva 

Sastojci: 3 kg šljiva, đumbir  (oko 2 cm), cimetov prutić, 4 klinčića, 3 zvjezdastog anisa, 2,5 dl, vinskog octa, 50 dag g šećera za želiranje, 7,5 dl crnog vina

Priprema: Šljive očistite i prepolovite. Đumbir ogulite i nasjeckajte. Cimetov prutić natrgajte pa s klinčićem i anisom zamotajte u gazu. Ocat pomiješajte s 2,5 dl vode i šećera. Kuhajte oko 2 min. Po potrebi dodajte vode. Šljive složite u staklenke. Iz ukuhane tekućine izvadite gazu i dodajte vino. Mješavinu prelijte preko šljiva. Staklenke zatvorite i ukuhajte kompot - trebat će oko 25 min.

Kompot od jabuka

Sastojci za jednu staklenku od 0,5 l: nasjeckanih jabuka koliko stane, vode koliko stane ,3 žlice šećera, vanilin šećer, malo limunske kiseline ili limuna, cimet prema želji

Priprema: Staklenke sterilizirajte u pećnici - pećnicu upalite na 100°C pa operite staklenke. U dublji lim za pečenje ulijte malo vode da pokrije dno pa oprane staklenke poslažite u lim. Prebacite lim u pećnicu i ostavite staklenke neka se steriliziraju. Staklenke će biti spremne da ih izvadite kad na njima više ne budete vidjeli kapljice vode (trebat će desetak minuta).

Pripremite posudu s hladnom vodom, u nju dodajte otprilike žličicu limunske kiseline ili iscijedite malo limuna. Jabuke ogulite, nasjeckajte na željene oblike i stavljajte u pripremljenu vodu. Na ovaj način ćete spriječiti oksidaciju jabuka, odnosno spriječiti da potamne. Pripremljene jabuke ocijedite i naslažite u sterilizirane staklenke.

Slažite tako da ne budu skroz pune do vrha - nikako ne smiju biti pretrpane. U svaku staklenku dodajte 3 žlice šećera i vanilin šećer te malo cimeta ako volite. Na kraju staklenke zalijte vodom pritom ostavljajući barem 1-2 cm od vrha, opet pazeći da ne prepunite staklenke.

Staklenke zatvorite. Velikom loncu na dno stavite kuhinjsku krpu, na krpu poredajte napunjene i zatvorene staklenke, nalijte vodu do onog dijela do kojeg su staklenke napunjene, lonac zatim stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja. Nakon vrenja kuhajte kompot još 45 minuta. Na kraju izvadite staklenke, obrišite ih i pričekajte da se potpuno ohlade. Nakon toga ih odložite na hladno i tamno mjesto.

Kompot od bresaka s medom 

Kilogram bresaka operite, raspolovite ih i izvadite im koštice. Pripremite staklenke. Breskve složite u staklenke. Prelijte ih skuhanim mlakim sirupom od 25 dag meda i 0,3 l vode. Staklenke stavite u posudu s mlakom vodom pa ih prokuhajte oko 20 minuta. 

Sirup od kupina

Potrebno: kg kupina, kg šećera, gaza

Priprema: Operite i očistite kupine, zgnječite i stavite u veliku staklenku. Na svaki kilogram kupina dodajte 200 g šećera. Ostavite ih poklopljene na hladnijemu mjestu 2-3 dana, dok kupine ne provriju.

Nakon toga ih procijedite kroz gazu i na svaku litru soka dodajte 800 g šećera, dobro promiješajte i stavite u veću posudu s vrućom vodom da se sirup pasterizira. Vrući sirup izlijte u sterilizirane boce i začepite plutenim čepovima, koje ste prethodno prokuhali.

Bistri sok od jabuka

Sastojci: 2 kg jabuka, 700 g šećera, sok limuna, 10 g limunske kiseline, vanilin šećer

Priprema: Jabuke ogulite, izrežite na ploške i prelijte vodom, tako da voda bude 3 cm iznad jabuka. Stavite na štednjak i kad zavrije, kuhajte oko 5 minuta. Maknite s vatre i neka odstoje na sobnoj temperaturi 24 sata. Sok procijedite kroz dvostruku gazu.

Na litru dobivenog soka dodajte limunsku kiselinu, šećer i sok jednog limuna. Sve promiješajte i kuhajte do vrenja. Zatim dodajte vanilin šećer i maknite s vatre. Sok izlijte u čiste staklenke, dobro zatvorite i složite u kutiju. Prekrijte dekom i držite prekrivene dok se staklenke ne ohlade.

00338511

Sirup od krušaka 

Sastojci: kg krušaka, 0,5 l vode, 80 dag šećera, 2 žličice limunske kiseline

Priprema: Kruške očistite, narežite na manje komade i stavite u kipuću vodu. Dodajte šećer i limunsku kiselinu pa kuhajte dok se šećer ne otopi, a kruške ne omekšaju. Sirup procijedite u boce, začepite ih pa pasterizirajte oko 20 minuta.

Dunje u vinjaku 

Dunje (2 kg) očistite pa narežite. Limetu narežite na ploške. Pomiješajte po 30 dag meda i šećera, 2 žlice octa, 3,5 dl vode i ploške limete pa kuhajte 15 min. Dodajte narezane dunje i kuhajte oko pola sata. Izvadite dunje u staklenke, a sok prokuhajte pa dodajte 100 ml vinjaka i prelijte dunje. 

Šljive u prošeku 

Šljive (2 kg) operite, ali ostavite peteljke. Koru nabockajte. U 7,5 dl vode dodajte 250 dag šećera i cimet, kuhajte dok ne zavrije pa još 10 minuta. Ulijte 1,5 dl prošeka. Pustite da se sirup ohladi. Šljive stavite u staklenke i ulijte hladni sirup pa pasterizirajte 20 minuta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'