Ljubav prema slatkim delicijama Mihaela Bartolin okrunila je otvaranjem tvornice čokolade Nautilus. Izrađuje praline inspirirane mirisima i okusima Hrvatske
Slatki uspjeh: Mala tvornica čokolade u kojoj caruju žene
U maloj tvornici čokolade Nautilus slatke delicije proizvode isključivo žene, a predvodi ih čokokraljica Mihaela Bartolin (37). Iako je završila studij umjetnosti i dizajna tekstila, prije gotovo devet godina zaplovila je slatkim svijetom o kojem dotad nije ništa znala. U Zaprešiću je otvorila slastičarnicu inspirirana morem i Julesom Vernom.
- Za sve je ‘kriv’ prijatelj Martin Gregori, vrhunski majstor slastičarstva u Italiji. Kako sam nekoliko godina radila u obiteljskoj pekarnici, Martin mi je rekao da je vrijeme da se ‘prebacim’ na torte, kolače i sladoled. Od njega sam naučila sve tajne tog zanata. Imala sam ideju da to od prvog dana bude ženska tvrtka. Moja mama Slavica glavna mi je pomagačica i da nema nje, ne znam bih li se upustila u sve to - prisjeća se Mihaela, koja je ponosna što s još devet žena uspješno vodi slatko carstvo, bez imalo muške pomoći.
- Zašto samo žene? Zato da pokažemo da i mi možemo sve raditi. U slatkom svijetu prednjače muškarci, ali mi smo dokaz da smo jednako sposobne kao i oni. I za prijevoz, i za pakiranje, i za proizvodnju, i za knjigovodstvo... Nekad nam je teško, priznajem. Trebamo pomoć, na primjer, pri utovaru i istovaru, ali snalazimo se - govori kroz smijeh te dodaje:
- Kad tražim nove slastičarke, uvijek u natječaju napišem da tražim samo žene. Naravno, jave se i muškarci. Kad ih odbijem, neki to prihvate, a neki se naljute - kaže. Osim što u Nautilusu rade samo žene, nijedna od njih nije po struci slastičarka.
- Jelena je inače frizerka, Marta je trgovkinja, Anica je kuharica, Ljilja je godinama radila kao ekonomistica... No sve su sada vrhunske u svom poslu - ponosna je Mihaela. Zasitivši se pripremanja sladoleda i kolača, prije četiri godine odlučila je da je vrijeme za nešto potpuno novo - vlastitu bombonijeru.
- I opet je ‘kriv’ Martin. Kad je bio zadovoljan svime što smo od njega naučili, došao je red i na čokoladu. Ipak je ona vrh slastičarstva. Time smo zaokružili slatku priču u Nautilusu - govori. Osnovni cilj njezina malog, ali snažnog tima je proizvesti hrvatski proizvod.
- Kad kažem hrvatski proizvod, onda mislim na to da sastojke i ambalažu pronalazimo upravo u Hrvatskoj. Jedino je čokolada iz Belgije. Lješnjake ‘posuđujemo’ iz Zagorja, cvjetnu sol iz Nina, lavandu, bademe i naranče iz Dalmacije, tartufe iz Istre, bučino ulje iz Laduča itd., tako da okusima nastojimo kupcima dočarati ljepotu naše domovine - kaže Mihaela. U ponudi imaju čak 50 okusa: od čilija s višnjom i banana preko smokve i pistacija do balzamička octa i malina.
U tvornici Nautilus ni jedna žena po struci nije slastičarka, iako sve dijele ljubav prema slatkom i vrhunske su u svom poslu, kaže vlasnica Mihaela
- Svagdje u svijetu možete pojesti čokoladu s lješnjacima. Zato je nama bitno da stalno spajamo čokoladu s neobičnim sastojcima. A o okusu raspravljamo. Minimalno nas pet. Ako jedna odbije, praline idu u proizvodnju. Čim dvije odbiju, znači da moramo doraditi okus - govori. Osim što njeguju hrvatski duh, njihove afrodizijačke slastice bez aditiva posebne su po tome što sve rade same - od osmišljavanja recepata preko ručne proizvodnje na koju su izrazito ponosne do kreiranja ambalaže.
- Našu papirnatu ambalažu proizvode tvrtke iz Zagreba, keramičku iz Zlatara, drvenu iz Stubičkih Toplica i Varaždina, a limenu iz Samobora - objašnjava. Uz to su još našle vremena i da nauče raditi s krokantom te puhanim, odnosno vučenim šećerom od kojeg izrađuju skulpture. A želje klijenata na prvome su im mjestu.
- Za nas ne postoji nemoguće. Uvijek se prilagođavamo željama klijenata. Neki dan smo primili narudžbu za boksačku rukavicu. Bilo je tu i nogometnih lopti, kopački... Prošle smo godine s Matijom Vuicom napravili čokoladne modne dodatke poput naočala - govori Mihaela, kojoj kreativne ideje dolaze čak i dok spava. Iako se želi proširiti, megalomanska proizvodnja ne dolazi u obzir jer bi uništila kvalitetu čokolade i pralina.
- Ovo je skup posao. Naravno da je bilo trenutaka kad sam htjela dići ruke i odustati. Moje cure me tjeraju da idem naprijed. Bez njih Nautilusa ne bi ni bilo. Nisam ja odgovorna samo za sebe nego i za njih i za njihove obitelji. Mi smo tim, ali i obitelj – ističe te otkriva da je tajna njezina uspjeha u vrijednim ženskim rukama koje s puno ljubavi rade.
- Ovim poslom želim se baviti cijeli život, i poslije toga – kroz smijeh zaključuje Mihaela.
Okusi Hrvatske
Okusima svojih čokolada kupcima želimo dočarati ljepotu Hrvatske - u njima ima cvjetne soli iz Nina, lavande, badema i naranče iz Dalmacije, bučina ulja iz Laduča, lješnjaka iz Zagorja i tartufa iz Istre.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!