Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Slatkiši samo pojačavaju stres, a kakao ga ublažava

Slatkiši samo pojačavaju stres, a kakao ga ublažava
2

Voćne salate i kakao popravljaju raspoloženje i utažuju instantno nastalu glad, a masne i slatke namirnice kao krafne i baklave pojačavaju stres

VIDEO

Iako pri određenim emocionalnim situacijama posežemo za hranom kao utjehom, neke namirnice mogu još više pogoršati postojeće stanje, objasnile su Sonja Njunjić i Mirela Vidović iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine. Među njima su pekarski proizvodi od bijelog brašna, jako slatke i masne namirnice poput štrudli, baklava, lisnatog tijesta i krafni. One izazivaju nedostatak nekoliko skupina vitamina u organizmu, zbog čega dodatno pojačavaju osjećaj stresa i nezadovoljstva. Dodaju da te namirnice mogu izazvati glavobolju, mučninu, znojenje, nagli pad šećera i još više povećati glad.
No raspoloženje popravljaju namirnice koje sadrže feniletilamine, teobromine i kofeine. Ima ih u čokoladama, gustim pićima na bazi kakaa, voćnim salatama, čajevima i mesnim prerađevinama poput salama i masnih sireva.
- One podižu glukozu u krvi, odnosno razinu energije i tako djeluju na transmitere u mozgu (serotonin i endorfin), koji izazivaju osjećaj ugode i sreće - kažu Njunjić i Vidović. Kod živčane napetosti, koja sadržava više emocija, najbolje je uzimati hranu s vitaminom B, odnosno žitarice, manje masno meso, mahunarke, pivski kvasac, jaja i sir. No stručnjakinje upućuju da je jake emocije, umjesto hranom, najbolje riješiti tjelesnom aktivnošću. Idealan izbor bit će vježbanje u prirodi koja opušta već zbog svog okruženja. Da pojačana sportska aktivnost oslobođa određene neurotransmitere u mozgu, koji izazivaju ugodu i osjećaj lakoće, znanstvenici su još davno dokazali jer nakon njih imamo dojam da smo nešto učinili i da je nešto iza nas.
 
>>> Zaljubljenost je također jak osjećaj. Neki ljudi se zbog toga osjećaju sito a većina pojačano jede, ali u paru.
>>> Žene su u PMS-u često razdražljive i jedu češće i više. Taj sindrom najbolje ublažavaju riba, banane i mahunarke.
>>> Prejedanje zbog emocija može izazvati i bolove u želucu, umor, tromost, nadimanje i lošu probavu.
>>> Stručnjaci savjetuju da je najbolje identificirati osjećaj i potom pokušati riješiti situaciju koja je izazvala tu emociju.
>>> Rješavanjem problema i razgovorom izbjeći ćete nepotrebno gomilanje kilograma i biti samouvjereniji.
>>> Genetika, bolesti i posao nisu glavni krivci za prekomjernu težinu, pokazala su istraživanja. Ona su najčešće izgovor.
>>> Negativne emocije, osim aktivnošću, mogu se riješiti i kreativnošću, odnosno nekim hobijem koji  vas ispunjava.
>>> Vrlo je važno, ističu stručnjaci, ne postavljati si tuđa mjerila za cilj, što se najviše odnosi na modele. Svi smo posebni.

1. Kako biste izbjegli nakupljanje suvišnih kilograma, razmislite koji su vaši emocionalni okidači. Zapamtite ih, a ako želite, možete ih i zapisati. Pokušajte ih uočiti svaki put i izaći van umjesto jesti.
2. Emocionalno jedenje možete prepoznati prema radu organizma. Kod emocionalnog ste u jednom trenutku siti, a u drugom “umirete od gladi”. Prava glad očituje se kruljenjem želuca i postupno raste.
3. Jaki osjećaji traže određenu hranu, a prava fizička glad “otvorena je” za različite opcije. Ako ste na dijeti, posebno se čuvajte takvih zamki jer će instantna lažna glad najviše tražiti “junk food”.
4. Na listi “utješne” hrane prvi je sladoled, i to za oba spola, pokazala su istraživanja. No žene će pokraj sladoleda češće izabrati čokoladu i kolače, a muškarci sočni mesni odrezak, pizzu i lazanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara