Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Slijepog i gluhog psa dodirom je naučila hrpu ozbiljnih trikova

Slijepog i gluhog psa dodirom je naučila hrpu ozbiljnih trikova
1

Calamity je kujica koja zna nevjerojatne trikove. Ima dvije godine, a rodila se gluha te je s godinu dana ostala potpuno slijepa. Njezina vlasnica Amanda Fuller trikove ju je učila dodirom

VIDEO

Calamity je vjerojatno gluha zbog genetskog oštećenja nastalog nepažljivim križanjem, jer ona je dvostruki merle. Merle označava dominantno bijelo krzno zbog nedostatka pigmenta na kojem se mogu vidjeti i blijede druge boje krzna. Križanjem dva takva psa postoji 25 posto šanse da će se štenci roditi gluhi, slijepi ili s drugim teškoćama, piše Metro.  

POGLEDAJTE VIDEO O PSIĆU KOJI VJEŽBA S VLASNICOM:

Pokretanje videa...

01:03

Calamity sad ima dvije godine. Rodila se potpuno gluha, a tijekom nespretne igre u dobi dok je bila štene udarila je glavom. Zbog toga joj se počela odvajati retina i do prve godine potpuno je izgubila vid.

Njezina vlasnica Amanda Fuller (27) snimila ju je 16. prosinca kako izvodi impresivne trikove. Nakon znakovitog tapšanja vlasnice, Calamity se vrti, skače u naručje, čak i hoda naslonjena na Amandina stopala.

Slijepi pas stalno se sudarao: Vlasnik je pronašao rješenje
Slijepi pas stalno se sudarao: Vlasnik je pronašao rješenje

Video je odmah postao viralan, a pogledalo ga je više od 500.000 ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO CALAMITY:

Calamity i Amanda žive u američkom Marylandu.

- Calamity uči trikove od rođenja i stalno radimo na novim trikovima. Ponekad zajedno shvatimo da može napraviti nešto što sam mislila da nije moguće, poput vježbi poslušnosti bez uzice, kazala je Amanda. Dodaje da trening ponekad može biti zahtjevan, no kad nađu zajednički jezik, nije joj ništa teže nego s ostalim psima koji nemaju teškoća.

- Treniranje gluhoslijepog psa nije ništa drugačije od treninga psa koji vidi i čuje. Ona uči jednako kao i drugi, samo što joj naredbe dajem na drugačiji način. Sve komande su zapravo dodir, pa za razliku od pasa bez teškoća, njoj ne mogu dati komandu glasom ili znakom prstiju. No Calamity ima još toliko puno potencijala i toliko toga može naučiti da svakodnevno radimo na trikovima, nastavila je Amanda.

Pojašnjava kako Calamity razumije što su to stepenice, čeka da je netko pusti iz automobila nakon vožnje, čeka pred vratima kad želi izaći. Igra se s igračkama kao i svi drugi psi.

- Ona radi sve što rade i drugi, osim što ne može vidjeti ni čuti to čime se bavi, pojašnjava Amanda. Kaže kako im je trebalo vremena da nauče kako funkcionirati nakon što je Calamity ostala slijepa, no otkad su pronašle dodir kao način komunikacije sve se vratilo u normalu. Kao i s ostalim psima, nagrada za dobro izvedeni trik je pseća poslastica.

Partneri Bonnie i Clyde: Slijepi pas ima psa vodiča
Partneri Bonnie i Clyde: Slijepi pas ima psa vodiča

- Psi s teškoćama postoje, sposobni su, pametni i zaslužuju jednake šanse kao i drugi psi. Za razliku od nas, oni se odlično snalaze sa svojim invaliditetom i nemaju pojma da su različiti, kazala je ona.

Uz Calamity ima još i Keller, također merle psa koji je slijep. Pokrenula je neprofitnu udrugu Keller's Cause kako bi osvijestila javnost o dvostrukim merle psima, organizirala njihovo spašavanje i udomljavanje te ukazala na postojanja pasa s invaliditetom. Nada se da će inspirirati druge da udome psa s invaliditetom.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:40
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti