Obavijesti

Lifestyle

Komentari 50

Slina vam je ljepljiva? Znate li zašto se to događa i što znači?

Slina vam je ljepljiva? Znate li zašto se to događa i što znači?
1

Normalna pH vrijednost sline je 7, ali on može varirati ovisno o onome što se događa u tijelu. Tu su detalji što točno znači niži pH, a što ako je povišen...

VIDEO

Slina je prirodni dezinficijens usta jer pomaže u održavanju zdravlja desni, sprečava krvarenje zubi i ispire sa zubi čestice zaostale hrane, pa zapravo postaje vrlo važan čimbenik u borbi protiv bolesti, karijesa i drugih infekcija. Sadržava brojne enzime koji počinju proces probave hrane u ustima, kao i minerale te ima imunosnu funkciju u zaštiti od mikroorganizama koji mogu uzrokovati bolesti zubi i oralne sluznice. 

- Žvakanje potiče stvaranje sline. Proizvodimo je oko litru i pol na dan. Milimetarski sloj sline koji obavija usnu šupljinu sastavljen je od 98 posto vode i dva posto aktivnih tvari, koje uključuju elektrolite, sluz, antibakterijske spojeve i enzime. Svaki sastojak ima svoju ulogu - razbijanje škroba i masti, lubriciranje hrane radi olakšanoga gutanja te obranu zubi i desni od kiselina. Slina ubija i bakterije i mikrobe, kojih u ustima ima na milijarde. Znanstvenici su 2006. u slini otkrili analgetik koji je oko šest puta jači od morfija - kaže prof. dr. sc. Mladen Šlaj iz ordinacije Šlaj-Anić.

Proizvodimo je oko litru i pol sline na dan, a sastavljena je od 98 posto vode i dva posto aktivnih tvari.

Dreamstime

Iako slina čuva usnu šupljinu, daje znakove o drugim procesima u tijelu. Između ostalog, ako je nema dovoljno, dovodi do suhoće usta, koja može nastati prirodno jer s godinama opada proizvodnja sline. No suhoću usta mogu izazvati i lijekovi poput antihistaminika i dekongestiva (u kapima za nos). Slina se u tijelu ponaša kao motorno ulje u automobilu - podmazuje usta i zube, koje štiti od pucanja i oštećenja prilikom zagriza. 

U modernoj medici koristi se kao indikator bolesti te se testovima sline mogu otkriti mnoge informacije o vašem genetskom tipu i hormonima, a pomoću nje mogu se dijagnosticirati bolesti, od dijabetesa do raka. Test sline pokazuje i razinu hormona melatonina, što liječnicima daje podlogu za liječenje nesanice i uspostavljanje cirkadijarnog ritma tijela. 

- Normalna pH vrijednost sline je oko 7. To možete provjeriti kod stomatologa ili trakama koje kupite u ljekarni. Ako je vaš pH ispod te neutralne vrijednosti, bakterije će se brže i više razmnožavati na zubima, a time se povećava vjerojatnost od kvarenja zubi - kaže biolog Israel Kleinberg. 

U tome mogu pomoći namirnice bogate argininom (crveno meso ili perad), koji će sniziti kiselost sline. Osjećate li da vam u usta navire gorko ili kiselkasto, možda imate refluks, tj. vraćanje hrane iz želuca u jednjak. Najčešći simptomi su žgaravica i loš zadah. Ako liječnik otkrije da imate refluks, odlična je to prilika za izbacivanje začinjenje i masne hrane iz jelovnika, kao i gubitak težine zbog promjene životnih navika. 

A imate li ljepljiv okus u ustima, možda često dišete kroz usta. Udisanje i izdisanje kroz nos hidratizira usta i tako cijelo vrijeme štiti zube. Mnoge studije potvrdile su da u djece i odraslih disanje na usta može upozoravati na apneju (poremećaj disanja tijekom sna).

Fotolia

Što kad ph varira?

Slina sadrži puferske sustave koji sprečavaju prekomjerne i nagle promjene pH vrijednosti te tako štiti tvrda zubna tkiva od demineralizacije. U slučaju nedostatka ili promijenjenog sastava sline zubi postaju podložniji karijesu, koji se brže širi. 

Zubi mogu doživjeti i 80 godina, a štiti ih slina

Lubricirajući proteini u slini štite zube od njihovih najvećih neprijatelja, njih samih. Zub je najtvrđi objekt u ljudskom tijelu i neprestano ih udaramo jedne u druge punom snagom vilice. Bez tih proteina u slini zubi bi se potpuno potrošili u samo nekoliko godina. Uz pravilnu brigu ovako mogu potrajati i do 80 godina.

Prenosi potrebne minerale za cijeljenje zubiju

Minerali iz sline omogućuju remineralizaciju zubi. Izlaganjem kiselinama koje nastaju zbog “rada” bakterija zubnog plaka ili se unose hranom i pićem, zubi svaki dan gube malu količinu mineralnih sastojaka koji se moraju nadomjestiti. Slina osigurava kontinuiran dotok minerala koji se ugrađuju na mjesto izgubljenih iona. 

Slina štiti da sami sebe ne ugrizete za obraz

Probavna uloga sline je vlaženje hrane pri žvakanju te oblikovanju zalogaja i priprema za gutanje. Za žvakanje je važna i lubrikacijska funkcija jer slina podmazuje žvakani sadržaj i štiti oralnu sluznicu od mehaničkih ozljeda i ugriza. Nedostatak ili izrazito smanjenje količine sline otežava žvakanje i gutanje hrane. 

Zbog Hormona trudnice mogu postati ‘opasne’ za sugovornike

Trudnice proizvode više sline, pokazalo je istraživanje. Uzrok tomu mogu biti hormonalne promjene ili samo nuspojava mučnine i povraćanja. Nema razlike. Višak sline nema nikakve rizike, osim što možete zapljuvati sugovornika. Žvakanje kaugume ili cuclanje tvrdih bombona može vam pomoći da progutate dodatnu slinu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru