Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Složi svoj slasni miks: Osam salata za brzi i fini ljetni ručak

FANTASTIČNI DODACI Salate lako postaju glavno jelo uz piletinu, falafel, steak i cheddar te aromatične preljeve na bazi aceta ili jogurta, otkrivaju nam iz Good Fooda

Salate više nisu samo dodatak jelima već tvore samostalne, kompletne obroke. Osvježavajuće i lagane, savršen su izbor za vruće ljetne dane, a ekipa iz Good Fooda, poznatog po raznovrsnim salatama, otkrila nam je svoje tajne.

U obilju svježeg voća i povrća ljeti je najlakše ‘smiksati’ jednostavnu, a ukusnu vitaminsku bombu. Kada je prevruće za kuhanje, poznatoj Cezar salati niti jedan član obitelji neće moći odoljeti. Jednostavna je za ponijeti na posao, a ako baš niste stigli ispeći svoj savršeni komad piletine, na putu do posla možete svratiti u Good Food po porciju “za van”.

DOBAR TEK! Proljetna salata s poširanim jajima, šunkom i baby salatom

- U našu poznatu ‘cezaricu’ ide domaći cezar umak s kaparima, inćunima i pancetom. Najbolji i najkremastiji dresing dobit ćete ako pomiješate svježe začine i visokokvalitetno maslinovo ulje - kaže Kazimir Krnjić, direktor Good Fooda.

Dodaje da uz meso najbolje idu slatkasti umaci na bazi senfa, dok riba više ‘voli’ umake na bazi citrusa i maslinova ulja.

Ne jedete li mliječne proizvode ili samo želite isprobati nešto novo, ukusan umak možete napraviti i od indijskih oraščića. Natopite ih kratko u vodi da omekšaju, dodajte im sol, papar, limunov sok, malo avokada i prehrambeni kvasac. Dobit ćete jednostavan, kremasti umak koji savršeno paše mesu s roštilja ili ljutkastom, prepečenom tofuu.

Kako biste od jednostavne i obične salate napravili potpuni obrok od kojeg ćete dugo biti siti, povrće pomiješajte sa žitaricama po želji.

SAVRŠENSTVO Ljetna salata s kozicama i bulgurom kojoj nećete odoljeti

- Mi u salatama koristimo bulgur i sve poznatiju kvinoju. Ona je odličan izbor jer sadrži kompletan amino profil, a gotova je za svega desetak minuta - kaže Krnjić.

Neograničene kombinacije omogućit će svakome da nađe nešto za sebe, a iskusni kuhari iz Good Fooda kažu kako su odlične kombinacije cikla s grilla prelivena aceto balsamicom, steak feta sirom i pečenom ciklom te jaje s avokadom.

Nemojte zaboraviti ni na obilje voća koje se nudi. Slatko - slane kombinacije vrlo su primamljive nepcima pa salatu možete posuti primjerice sušenim brusnicama i bademima ili u umak dodati malo domaćeg meda.

8 SALATA ZA BRZI LJETNI RUČAK

1. PILEĆA SALATA

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

SASTOJCI: CHEDDAR SIR, JAJE, KRISTAL SALATA, MINI RAJČICE, AVOKADO, PILEĆI ODREZAK, ZA PANIRANJE: BRAŠNO, JAJE, CORNFLAKES; BIJELI DRESING

PRIPREMA: Pileći odrezak narežite na trakice, panirajte u brašnu, jaju i cornflakesu pa ispecite. U zdjelu stavite narezanu kristal salatu i mini rajčice, jaje narezano na četvrtine, četvrtinu tanko narezanog avokada, naribani cheddar sir i piletinu. Sve zajedno prelijte bijelim dresingom.

BIJELI DRESING:

SASTOJCI: JOGURT, VRHNJE, SOK NARANČE, ČEŠNJAK U GRANULAMA, SOL, PAPAR

PRIPREMA: U posudu stavite jogurt, vrhnje, sok naranče, sok limuna, sol i papar pa dobro izmiješajte.

2. POPAJEVA TAJNA

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

SASTOJCI: ŠPINAT, SVJEŽI POSNI SIR, PAPAR, SOL, BADEMI, SUŠENE BRUSNICE, ACETO BALSAMICO, MASLINOVO ULJE

PRIPREMA: U zdjelu stavite tri šake opranog baby ili mladog špinata. Dodajte tri kuglice svježeg posnog sira. Popaprite, posolite, dodajte nasjeckane bademe i dodajte nasjeckanu sušenu brusnicu. Sve skupa začinite aceto balsamicom i maslinovim uljem.

3. SALATA OD TUNE

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

SASTOJCI: TUNA, KRISTAL SALATA, ENDIVIJA, SVJEŽI KRASTAVAC, KUKURUZ, MASLINE, KAPARI, JAJE

PRIPREMA: U zdjelu stavite kristal salatu i endiviju, narezan svježi krastavac, kukuruz šećerac, zelene masline i kapare. Dodajte komade tune i tvrdo kuhano jaje izrezano na četvrtine. Sve zajedno začinite aceto dresingom.

ACETO DRESING:

SASTOJCI: ACETO BALSAMICO, MASLINOVO ULJE,  SOL, PAPAR

PRIPREMA: U posudi izmiješajte aceto balsamico, maslinovo ulje, sol i papar.

4. ARABIAN DREAM 

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

SASTOJCI: RIKOLA, KRISTAL SALATA, BULGUR, SVJEŽI KRASTAVAC, MINI RAJČICA, FALAFEL OKRUGLICE, PRELJEV OD MENTE

PRIPREMA: U zdjelu posložite kristal salatu i rikolu. U sredinu zdjele dodajte bulgur, svježi krastavac narezan na ploške i par komada narezanih mini rajčica. Uz rub zdjele stavite tri falafel kuglice i sve zajedno začinite menta umakom.    

FALAFEL OKRUGLICE:

SASTOJCI: SLANUTAK, PERŠIN, SUHI KORIJANDER, GLATKO BRAŠNO, KIM, ČEŠNJAK, ČILI PAPRIKA, PAPAR, SOL, LUK, PRAŠAK ZA PECIVO, SEZAM, ULJE

PRIPREMA: Slanutak stavite u vodu da odstoji cijeli dan da omekša. Stavite ga u blender sa svim začinima i brašnom da se napravi gusta smjesa. Od smjese napravite manje kuglice. Uvaljajte ih u sezam pa ispržite u vrelom ulju i ocijedite od masnoće.

PRELJEV OD MENTE:

SASTOJCI: SOJA JOGURT, SVJEŽA MENTA, SOL, ČEŠNJAK U GRANULAMA, LIMUNOV SOK

PRIPREMA: U posudu stavite soja jogurt i dodajte sitno narezane listiće svježe mente, sol, češnjak u granulama i limunov sok pa sve dobro izmiješajte.

5. CEZAR SALATA

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

SASTOJCI: 120 g KRISTAL SALATE, 90 g RIMSKE SALATE, 90 g MINI RAJČICE, 140 g PILEĆEG FILEA, 25 g GRANA PADANO SIRA, 40 g HRSKAVE PEČENE PANCETE, 60 g KRUTONA, 80 CEZAR DRESINGA

PRIPREMA: Ispecite pileći file. U zdjelu stavite kristal i rimsku zelenu salatu, mini rajčice, narezani pileći file i pečenu pancetu pa na sve naribajte grana padano sir. Sve zajedno začinite cezar dresingom po želji.

CEZAR DRESING:

SASTOJCI: Za pola kilograma umaka: 350 g MAJONEZE, 30 g SENFA, 10 g INĆUNA, 10 g KAPARA, 50 g PEČENE PANCETE, 1 g SOLI, 1/2 dl LIMUNOVA SOKA, 1/2 g PERŠINA.

PRIPREMA: U posudu stavite majonezu, senf, sitno narezane inćune, kapare i pečenu pancetu, sol, limunov sok i sitno narezan peršin. Sve dobro izmiksajte štapnim mikserom.

PEČENA PANCETA:

SASTOJCI: PANCETA

PRIPREMA: Dalmatinsku sušenu pancetu narežite na tanke trake. Poredajte svaku za sebe i stavite na tavu da se preprži s obje strane. Izvadite i stavite na ubrus da se osuši.

KRUTONI:

SASTOJCI: BIJELI ILI RAŽENI KRUH, MASLINOVO ULJE, RUŽMARIN

PRIPREMA: Bijeli ili raženi kruh narežite na kockice, posložite na pleh i prelijte s malo maslinova ulja. Dodajte sitno nasjeckani ružmarin pa stavite u pećnicu na 180°C dok kruščići ne dobiju zlatnu boju.

6. GRČKA SALATA

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

SASTOJCI:  KRISTAL SALATA, SVJEŽI LOSOS, KRASTAVCI, KUKURUZ, MINI RAJČICA, MASLINE, LJUBIČASTI LUK

PRIPREMA: U zdjelu stavite narezanu kristal salatu, svježe krastavce, kukuruz, mini rajčicu, zelene masline, ljubičasti luk izrezan na režnjeve i pečeni svježi file lososa narezan na trakice. Sve zajedno začinite grčkim dresingom i promiješajte. 

GRČKI DRESING:

SASTOJCI: MASLINOVO ULJE, LIMUNOV SOK, MED, SENF, ČEŠNJAK, ORIGANO, KOPAR, SOL, PAPAR

PRIPREMA: Dobro pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, veliku žlicu meda i senfa, češnjak, origano, kopar, sol i papar. 

7. STEAK SALATA

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

SASTOJCI: KRISTAL SALATA, CRVENI RADIČ, RIKULA, CIKLA, MINI RAJČICA, RAMSTEK, FETA SIR, ORAH, ACETO BALSAMICO, STEAK DRESING

PRIPREMA: U zdjelu stavite kristal salatu, crveni radič i rikolu. Dodajte mini rajčicu, kockice feta sira i pečenu ciklu prelivenu aceto balsamicom. Srednje pečeni ramstek narežite na trakice. Dodajte orah na salatu. Začinite steak dresingom po želji.    

STEAK DRESING:

SASTOJCI: MAJONEZA, KEČAP, SENF, TEKUĆI JOGURT, SOL, KONJAK

PRIPREMA: U posudi izmiješajte majonezu, kečap, senf, tekući jogurt, sol i konjak.

8. VEGE SALATA

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

SASTOJCI:  KRISTAL SALATA, TOFU SA SEZAMOM I ZAČINIMA, MOZZARELLA, KVINOJA, MINI RAJČICA, PEČENA TIKVICA, KUKURUZ, ACETO DRESING

PRIPREMA: U zdjelu stavite kristal salatu, narezanu mozzarellu, kuhanu kvinoju, narezanu mini rajčicu, pečenu tikvicu i kukuruz. Dodajte ranije pripremljeni tofu sa sezamom i začinima. Sve zajedno prelijte aceto dressingom ili maslinovim uljem i limunom.

ACETO DRESING:

SASTOJCI:  MASLINOVO ULJE, ACETO BALSAMICO, SOL, PAPAR

TOFU SA SEZAMOM I ZAČINIMA:

SASTOJCI: TOFU, SOJA UMAK, TAHINI PASTA, CRVENA PAPRIKA, ČEŠNJAK U GRANULAMA, SEZAM, KIM U PRAHU, MASLINOVO ULJE, SOL, PAPAR

PRIPREMA: U posudu stavite na kockice narezani tofu i zalijte ga sa soja umakom. Pomiješajte s tahini pastom, crvenom paprikom, češnjakom u granulama, kimom u prahu, solju i paprom. Dodajte sezam. U tavu stavite malo maslinovog ulja i dodajte tofu koji pri kraju flambirajte konjakom. 
          

 

Komentari (10)
  • Zgodno za citati, nezgodno u praksi. Pokusala 10xvec, nitko ne zeli vidjeti kako to izgleda kad si napravim navecer glavne sastojke i otvorim oko 11sutradan na jobu :)) bljaaaaaK

    27. 6. 2018,   21:12
  • ljetne salate su sastavni dio ,,ljetne hrane,, , ali samo dio:))

    27. 6. 2018,   14:40
  • Cezar salatu sam jela svaki dan u Istanbulu jer sam se bojala drugo sta probat...😓

    28. 6. 2018,   15:17