Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Složite savršeni pladanj sireva: Uz njih idu krekeri, orasi i voće

None Foto: Dreamstime

Bilo bi dobro da ukus i teksturu kruha prilagodite sirevima, a uz većinu ih idu i mnogi začini i povrće, pa poslužite srca artičoke ili pečene crvene paprike. Ako imate vremena pripremite i karamelizirani luk

Razmišljate pozvati društvo k sebi doma i iznenaditi ih s bogatom ponudom cijenjenih sireva? U tom slučaju trebate znati kako birati sireve koje ćete posluživati, a to je najlakše ako znate kako nastaju. Različite vrste sireva nastaju zbog korištenja različitih vrsta bakterija i plijesni, različitih količina masnoće i razlika u dužini starenja, a sve ih se može podijeliti u četiri kategorije: duže odležane, meke, čvrste i plave.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ako poslužujete više sireva a ne znate što, najbolje je da uzmete barem jedan iz svake skupine, na primjer:

Duže odležani: Aged Cheddar, Comte, kozja gauda

Meki: Camembert, feta, Gryer

Tvrdi: ementaler, grana padano, parmezan

Plavi: Gorgonzola, Stilton, Roquefort

Sireve možete birati i prema vrsti mlijeka u njima (kravlje, kozje, ovčje), pa ćete sigurno imati nekoliko različitih okusa na tanjuru.
Osim toga, poslužite barem jedan poznati sir.

Koliko sira trebate na zabavi?

Za zabavu na kojoj je sir glavna hrana planirajte da vam za osam osoba treba kilogram sira - ako je sir samo jedna od namirnica koje se poslužuju, planirajte oko 40 g sira po osobi.

Uz više sireva ponudite i veći izbor kruha, npr. baguette, štapiće od kruha i krekere različitih oblika i veličina. Bilo bi dobro i da ukus i teksturu kruha prilagodite sirevima. Uz to se dobro slažu mnogi začini i povrće pa poslužite srca artičoke ili pečene crvene paprike. Ako imate vremena pripremite i karamelizirani luk koji nadopunjuje većinu sireva.

Exhausted mature woman entering menopause PROIZVOĐAČI KRŠE ZAKON Nema dokaza da izoflavoni iz soje mogu ublažiti menopauzu

Možete servirati i suhomesnate proizvode poput pršuta i raznih salama ili kandirane orašaste plodove i pistacije, kao i sezonsko i sušeno voće, npr. suhe smokve, i sezonsko voće npr. trešnje, jabuke i kruške ili grožđe, ovisno čega je sezona.

Savjeti za posluživanje

Odvojite sireve jakog mirisa. Ako želite poslužit neki od 'smrdljivih' sireva stavite ga na zasebni tanjur da miris ne smeta onim osjetljivijima. Dovoljno će vam biti četiri ili pet vrsta sira, preporučuju na portalu Real Simple.

. | Autor: /PIXSELL Foto: /PIXSELL

Za svaki sir izdvojite poseban nož, pogotovo za meke vrste. Meki sir se dobro maže i nožem od maslaca. Za čvrsti ćete sir trebati pravi nož za sireve.

SVESTRANA BILJKA Čuvarkuća je spas kod sitnih ozljeda, a i prirodni afrodizijak

Izvadite sir iz hladnjaka sat vremena prije posluživanja. Pladnjeve sa sirom i druge grickalice stavite na nekoliko stolova. Označite svaki sir tako da ne morate ponavljati imena cijelu večer, a ako želite zapišite i kakvog su okusa.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Komentari (9)
  • Uz sir najbolje idu kulen i sunka ili prsut. Ovo ostalo moze jedino u slucaju kad se nema mesa.

    1. 12. 2019,   15:04
  • sirevi mljac

    1. 12. 2019,   19:16
  • Uff..ogladnih gledajući ovo što je na slici.))

    1. 12. 2019,   14:40