Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Smanjite otpad, recikliranje je zadnji korak jer troši energiju

DOSTA JE RASIPNOSTI Odbijte sve što stvara otpad. Kupujte nužno, pripremajte svježu hranu, ponovno upotrijebite sve što imate i tek ono što ostane - reciklirajte

Život bez otpada sve je popularniji, ali i veoma učinkovit. Kad na kraju dobijete rezultat i zbrojite koliko manje otpada se može stvoriti, obuzet će vas osjećaj ponosa jer ste učinili nešto za zdraviji život na Zemlji, kaže Erin Rhoads, autorica knjige “Waste Not Everyday”.

Život s nula otpada potpuna je promjena u načinu života u kojem se odričemo stvari koje nam ne trebaju. To može biti uzimanje hrane i pića za van, gomilanje odjeće i obuće te kućnih potrepština koje samo zauzimaju mjesto u kući.

Foto: Promo

- Svi možemo napraviti promjene. Smeće treba smanjivati postupno, a cilj je težiti nultom otpadu. Bacajte što manje, a upotrijebite što više. Jest ćete zdravije jer ćete sami pripremati obroke od svježih namirnica. Odbacit ćete obrasce modernog života koji vam nalaže da kupujete ono što vam u biti ne treba - kaže autorica te dodaje da bi, kad bi svi odabrali život bez otpada, zagađenja bilo puno manje.

MAJKA LAVICA Trudnica s rakom je ipak rodila: 'Osjećala sam mu kucanje srca'

Najveći problem današnjeg života je rasipnost, a za nju se troši prevelika količina energije. Od izgaranja ugljena, trošenja plina, električne energije, odvodnjavanja rijeka i jezera za proizvodnju materijalnih dobara poput uzgoja pamuka za odjeću te mnogi drugi načini crpljenja energije i iskorištavanja prirode. Zagađuje se, a potencijalna rješenja se ne provode.

LAKO JE 10 stvari koje treba napraviti ujutro da bi imali sjajan dan

- Započnite svoj život bez otpada. Slijedite ključne korake kako bi ostvarili cilj. Prvi je redizajniranje, odnosno rješavanje svega što vam ne treba. Možete donirati ili prodati. Razmislite dva put prije kupovanja novih stvari. Odbijte sve što stvara otpad, primjerice plastičnu slamku. Smanjite otpad u domaćinstvu što je više moguće. Ponovno upotrebljavajte sve što možete. Kompostirajte i tek na kraju reciklirajte - savjetuje autorica te dodaje kako je ono posljednje rješenje, jer recikliranje troši energiju. To je također cilj života s nula otpada. Istraživanja su pokazala da je sadržaj otpada u domaćinstvima u Australiji, SAD-u i u Velikoj Britaniji sličan. Gotovo 36 posto smeća sadrži hrana i organske tvari, deset posto otpada je sve ono što se može reciklirati, a 53 posto sadrži drugi otpad poput plastike, kemikalija, tekstila i drugog otpada. Zapisujte sve što bacate kako biste lakše smanjili otpad.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (1)