Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Smanjite si račune za grijanje - uzgojite jestivi vrt na balkonu

Smanjite si račune za grijanje - uzgojite jestivi vrt na balkonu

Balkoni su idealna mjesta za uzgoj jestivih usjeva jer su često okrenuti na ‘sunčanu stranu, ali i nalaze se visoko, izvan dohvata štetočina kao što su primjerice puževi

VIDEO

Život u gradu, daleko od prirode, ne znači da ne možete svakodnevno uživati u mirisu cvijeća i svježem voću i povrću ‘iz vrta’.

- Većina ljudi na balkonu drži cvijeće, ali zašto bi prostor bio ispunjen isključivo geranijima, kad je idealan za uzgoj voća i povrća - predložio je Alex Mitchell u svojoj knjizi ‘The Edible Balcony: Growing Fresh Produce in Small Places’.

POGLEDAJTE VIDEO (vrt na vrhu zgrade u Zagrebu):

Pokretanje videa...

01:44

Balkoni su idealna mjesta za uzgoj jestivih usjeva jer su često okrenuti na ‘sunčanu stranu, ali i nalaze se visoko, izvan dohvata štetočina kao što su primjerice puževi. Mnogi usjevi jednako dobro uspijevaju u teglama, kao i u zemlji.

- Prosječno voće ili povrće je prešlo put od preko 2000 kilometara do vašeg stola. Uzgajanjem na balkonu, taj put možete smanjiti na samo nekoliko metara i pomoći okolišu jer će se trošiti manje energije na transport. Također, ‘jestivi balkoni’ pomažu u hlađenju gradova. Zgrade i neboderi ‘zarobljavaju’ i čuvaju toplinu, čineći prosječne temperature u gradovima do 5 stupnjeva toplijima od onih na selu. Ako se globalno zatopljenje nastavi, urbane temperature će samo rasti - upozorava autor.

Dodaje da sadnja na krovovima i balkonima zgrada izolira sam objekt od topline za čak 20 posto, smanjujući tako potrebu za skupim i energetski proždrljivim klimatizacijskim uređajima. Dok u hladnim zemljama, sadnja na krovovima ima suprotan učinak - ona čuva toplinu i smanjuje troškove grijanja. Uz to, uzgoj biljaka na balkonu smanjuje pritisak na gradske odvode.

Botanički vrt u Zagrebu ima rasprodaju viška svojih biljaka
Botanički vrt u Zagrebu ima rasprodaju viška svojih biljaka

- Svaki put kad u gradu padne kiša, voda istječe u odvode gdje se miješa s kanalizacijom prije obrade. Takav je sustav funkcionirao kad je napravljen prije puno godina, ali od tada su izgrađene brojne ceste, zgrade, kolnici i parkirališta, što znači da većina kišnice završi u odvodu, umjesto da se upije u tlo. Iznenadan i težak pljusak mogao bi preopteretiti gradski sustav kanalizacije, pa bi otpad mogao završiti u rijekama ili morima. Sadnjom na balkonu ili krovu stvarate ‘spužvu’ koja zadržava kišnicu neko vrijeme prije nego završi u odvodu - objašnjava.

Moć korijenja: Za sniženi tlak uzmite ciklu, a za visoki celer
Moć korijenja: Za sniženi tlak uzmite ciklu, a za visoki celer

Biljke na krovu ili balkonu će poboljšati kvalitetu zraka, tako što će apsorbirati emisije ugljikovog dioksida i oslobađati kisik. Krovni vrtovi također će apsorbirati gradsku buku - od zrakoplova do prometa. Nemojte stati na balkonu, prozorske daske i zidovi su također odlična mjesta za mini-vrt ili cvijeće uz pravu teglicu ili prilagođeni spremnik. Autor tvrdi da balkon možete iskoristiti kako bi u njemu stvorili oazu mira ukrašenog cvijećem i biljem ili maksimalno iskoristiti prostor i pretvoriti ga u pravi ‘krovni vrt’. Ono što je sigurno je da ćete više cijeniti hranu koju ste sami uzgojili jer znate koliki ste trud uložili. Također ćete naučiti jesti sezonsku hranu i uživati u okusima organski uzgojene hrane.

PROCURILE TAJNE FOTKE: Ovo je dečko najpopularnije balkanske pjevačice?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga