Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Smisao za humor otkriva vašu inteligenciju, ali i kreativnost...

Ako ste pomalo cinični i imate mračan smisao za humor, vjerojatno ste i inteligentni; smisao za humor o nama govori više nego što mislimo i utječe na cjelokupno zdravstveno stanje pojedinca

Evo s čim se sve smisao za humor povezuje: 

1. Inteligencija

Često oni kojima u životu nije uvijek bilo lako razviju određeni smisao za humor kao amortizer koji im pomaže da se lakše nose s neugodnim situacijama. Takvim se humorom branimo u situacijama kao što su bolest ili smrt, a smatra se da su oni koji ga razumiju inteligentniji od onih koji se nikad ne bi našalili s takvim stvarima. 

2. Kreativnost

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Smisao za humor također pokazuje jeste li kreativni, a znanstvenici su otkrili da su oni koji se više šale kreativniji od drugih. Kreativnost, smisao za humor i inteligencija međusobno su povezani.

3. Samopouzdanje

Oni koji imaju smisla za humor često imaju i bolju introspekciju, a sposobnost da se nasmijemo sami sebi ovisi i o tome koliko sebe prihvaćamo i koliko smo 'mirni' s tim tko i što smo. Zato treba prvo prihvatiti sebe i moći se šaliti s vlastitim nedostatcima, da bi se mogli smijati drugima. 

MILIJUNI POGREŠNIH DIJAGNOZA Otkriven novi oblik demencije - simptomi su slični Alzheimeru

4. Sposobnost suočavanja sa stresom

Foto: Shutterstock

Užurbani život, rokovi i problemi u vezi samo pridonose svakodnevnom stresu, a malo se lakše nositi se sa svim tim kad stvari ne shvaćamo tako ozbiljno. Znanstvenici su otkrili da humor može ublažiti učinke stresa, pa čak i tjeskobe. Dakle, sljedeći put kad ste zabrinuti, pokušajte situaciju okrenuti na šalu. 

5. Psihičko zdravlje

Da, smisao za humor je pokazatelj našeg psihološkog zdravlja. Studija je pronašla vezu između dvoje u anketi u kojoj se promatralo različite aspekte humora i njegove učinke na psihu.

Znanstvenici su otkrili da je sposobnost osobe da se šali faktor koji pozitivno djeluje na psihu. A smisao za humor je općenito važan za osobni razvoj. 

Closeup of smiling man carrying woman piggyback outdoor | Autor: 123RF Foto: 123RF

6. Imunitet

Da, smisao za humor može biti razlog zašto imati dobar imunitet, kao i zašto ste često bolesni. Znanstvenici vjeruju da smisao za humor ima pozitivan učinak na imunološki sustav, a otkrili su i da smijeh može povećati aktivnost nekih naših imunoloških stanica.

NASMIJTE SE Šest stvari na koje su Hrvati posebno alergični

7. Zadovoljstvo općenito

Humor nam pomaže da se bolje nosimo sa svim životnim situacijama, a stariji su ljudi potvrdili da su u životu bili zadovoljniji kad su znali stvari okrenuti na šalu. To im je omogućilo i da se bolje nose s boli zbog gubitka i raznim tragedijama. Čini se tako da je cjelokupno zadovoljstvo više za one koji mogu prihvatiti život s malo humora.

Shutterstock | Autor: Shutterstock Foto: Shutterstock

Humor ima pozitivan učinak i na toleranciju boli, no potrebno je provesti još istraživanja prije nego što se o tome mogu iznijeti ozbiljnije tvrdnje. Kako god, sigurno je da smijeh pozitivno utječe na raspoloženje, a možda čak i naše tijelo. pa smijanje nikako ne može biti nezdravo, piše portal mysticalreven.com. 

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio

Komentari (82)
  • Kod uleta mi je uvijek pomagao humor, kad to nebi išlo boca kloroforma uvijek upali...

    16. 5. 2019,   20:41
  • Što ja imam dobar smisao za humor, pa to je za po.izdit.

    16. 5. 2019,   21:25
  • Kad mi je škripilo da se nekoj dopadnem,to je odradjivala duhovitost,spontanost,pozitiva😃a opet kad sam osvajao,a ona lepotica,staviš joj prst pred nos ona se cereka kao da je to nešto smešno,to me odbijalo...uh,onda bi bolje bilo manje dopadna a opet interesantna za priču,svestrana,dvosmislene šale i to mi presudi više od izgleda...naravno oko tog izgleda nijanse su u pitanju a ne neke velike osciacije😅

    16. 5. 2019,   19:12