Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Smoothie zdravlja: Uz voće, čili i laneno ulje brže se mršavi...

Smoothie zdravlja: Uz voće, čili i laneno ulje brže se mršavi...

Pametnim odabirom sastojaka u napicima možete ubrzati metabolizam i ojačati narušeni imunitet. Začini koje im dodate ubrzavaju metabolizam, djeluju protuupalno, te pospješuju probavu...

VIDEO

Nutricionisti savjetuju da je najbolje konzumirati više obroka na dan. Jutarnji ili poslijepodnevni međuobrok mogu zamijeniti smoothieji. 

Oni mogu biti odličan izvor vitamina i minerala, dijetalnih vlakana te hranjive energije. Pokušajte birati sezonsko voće i povrće te dodatno obogatite svoj smoothie dodavanjem začina koji podižu termogenezu i ubrzavaju metabolizam, poput cimeta i čilija u prahu. Dodatno, začini poput mente ljeti će vas dodatno rashladiti, a đumbir i kurkuma će poslužiti kao snažni antioksidansi, objasnila je nutricionistica dipl. ing. preh. teh. Nataša Andraković.

- Baza smoothieja može biti cijeđeno voće (narančin sok), mliječni proizvod (jogurt, probiotički jogurt ili mlijeko), biljni napici (sojino, rižino, bademovo mlijeko) ili voda. Uz obaveznu dozu voća ili povrća, neka i proteini postanu bitni sastojak jer vam mogu pomoći u održavanju mišićne mase. Proteinske smoothieje najbolje je piti nakon treninga, dok one na bazi voća prije treninga da nam daju energiju. Ako je smoothie na bazi mliječnog proizvoda, dobro je kombinirati ga s niskokaloričnim voćem i povrćem, dok se u smoothieje na bazi cijeđenog voćnog soka mogu dodati chia sjemenke, koje će dati izvor proteina i omega masnih kiselina. Biljne masti će vam dati energiju i tijelu pomoći da apsorbira vitamine. Koristite do dvije žličice monozasićenih kiselina, kao što su ulje avokada, laneno ulje i ulje orašida - savjetuje nutricionistica Sanja Ćosić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za jači imunitet najbolji su sokovi s ciklom, limunom i đumbirom

Svakako bih na prvome mjestu izdvojio sokove koji sadrže ciklu jer sadrži biološki aktivne spojeve koji štite srčano krvožilni sustav, djeluju antioksidativno i potpomažu rad jetre. Dodao bih i đumbir, jer sadrži specifične tvari i eterična ulja. Kombinacija đumbira, cikle i limuna odlična je za jačanje imuniteta, objasnio je nutricionist Nenad Bratković.

Za detoksikaciju birajte sok od kelja i banane

Kod detoksa je važno da organizam štetne tvari i spojeve iz tijela izbacuje mokraćom pa stoga treba birati namirnice koje pomažu u tom procesu. Zato su kupusnjače odličan izbor, primjerice listovi kelja u kombinaciji s bananom ili đumbirom. Oni sadrže sulforafane koji pojačavaju učinak detoksikacije. Sokovi od kruške, smokve, suhih šljiva, uz dodatak psyllium sjemenki ili lanenih sjemenki, odlični su za poticanje i poboljšanje probave, dok su za hidrataciju odlični sokovi na bazi limuna, zelenog povrća i banane, savjetuje nutricionist Bratković.

Za eksploziju energije uzmite maca prah

U takav sok koji sadrži nar ili bobičasto voće, smokve i datulje dodao bih želatinizirani maca prah, guaranu ili macha prah. Oni sadrže specifične spojeve koji pobuđuju živčani ili djeluju blago modularno na endokrini sustav te na taj način razbuđuju organizam i daju mu više energije, nastavio je Bratković.

Smoothie aronija 

Fotolia

Šaka bobica aronije, banana, šalica mlijeka, sjemenke: 2 žličice lanenih, žličica chia, 2 žličice goji bobica

Sve sastojke stavite u blender i dobro izmiksajte. Pospite goji bobicama za ukras i servirajte.

Okrepa od ananasa 

1/2 ananasa, jabuka, šaka špinata

Sve sastojke treba narezati i ubaciti u blender. Dodati još jedan decilitar vode i sve sastojke izmiksati. Smoothie preliti u čaše i odmah poslužiti.

Zbogom proljetnom umoru uz šetnju i smoothie od brokule
Zbogom proljetnom umoru uz šetnju i smoothie od brokule

Zelena bomba

200 g krastavaca, banana, 4 kivija, 2 šake špinata

Očistite i narežite sve sastojke na kockice. U blenderu sve sastojke dobro izmiksajte. Dodajte malo vode ako želite rjeđi sok. Servirajte u čašu i odmah konzumirajte. Kivi je dobar izvor dijetalnih vlakana. Najbolje ga je konzumirati nakon treninga za povrat energije i osvježenje.

Banana i đumbir 

Banana, 3/4 šalice jogurta, žlica meda, đumbir po želji

Sastojcima u blenderu dodati pola žličice naribanog đumbira i konzumirati svježe. 

Napitak od grejpa 

Grejp, mrkva, jabuka 1/2 žličice cimeta

Sastojke izmiksati u pola čaše vode i servirati odmah nakon pripreme. Cimet regulira šećer u krvi, smanjuje LDL kolesterol i ima protuupalno djelovanje pa je poželjno dodati do dvije žličice u napitak.

Zeleni smoothie 

Čaša vode, list zelene salate, list špinata, 2 koluta ananasa

Sve sastojke izmiksati. Tijekom miksanja dodati žličicu svježeg naribanog đumbira. Đumbir sadrži fitonutrijente gingerole koji imaju protuupalna svojstva i pospješuju rad probavnog sustava sustava te, kao većina začina, imaju termogenička svojstva koja ubrzavaju rad metabolizma. Umiruje želudac.

Đumbir, smokve, chia sjemenke i cimet obogaćuju smoothieje
Đumbir, smokve, chia sjemenke i cimet obogaćuju smoothieje

Smoothie od borovnice

Fotolia

Šalica mlijeka, banana, šaka svježih borovnica

Sastojcima dodati žlicu mljevenih lanenih sjemenki i sve izmiksati. 

Jabuka i menta 

List špinata, 2 koluta ananasa, 1/2 jabuke, 3 lista mente

Sve sastojke dobro izmiješajte u blenderu i popijte svježe. Menta potiče probavu te smiruje želudac u slučajevima probavnih smetnji i upala. Miris metvice je vrlo učinkovit u čišćenju nosa, grla, bronha i pluća, a pomaže i olakšava posljedice astme i prehlade.

Zelenilo s blitvom

List blitve, 1/2 krastavca, jabuka

U pola čaše vode dodati žličicu chia sjemenki i agava sirupa te izmiješati. Krastavci su izvor mnoštva mikronutrijenata. Sadrže dijetalna vlakna koja mogu pomoći pri konstipaciji. Dobar izvor kalija.

Sok od breskve

Šalica mlijeka, banana, breskva

Tijekom blendanja dodati žličicu sušenih goji bobica, lanenih sjemenki i chia sjemenki. Breskve su odličan izvor dijetalnih vlakana odgovornih za pravilno funkcioniranje probave i srčanog sustava. Izvor su vitamina C i vitamina A, koji je važan u održavanju normalne koštane mase, podržava imuni sustav i zdravlje očiju te djeluje blagotvorno na izgled kože.

Smoothie od manga, banane, rikule i špinata godi štitnjači
Smoothie od manga, banane, rikule i špinata godi štitnjači

PRINC GEORGE POKAZAO OŠTRU STRANU: Ružnim riječima uvrijedio svoju mamu, Kate Middleton?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'