Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Smreka liječi kašalj, miloduh grčeve, a bazga osvježava...

Smreka liječi kašalj, miloduh grčeve, a bazga osvježava...

ZDRAVO I FINO Vrijeme je za pripremu domaćih sirupa od svježeg bilja i proljetnih plodova koji se uz pravilnu pripremu i skladištenje mogu čuvati tijekom cijele godine

VIDEO

Proljeće i rano ljeto idealno je vrijeme za pripremu biljnih sirupa u kojima ćete uživati cijele godine. Bor, smreka i jela tijekom proljeća stvaraju svijetlozelene izdanke koji se koriste u narodnoj medicini. Najčešće se pripremaju kao sirup protiv kašlja, za koji mogu poslužiti izdanci bilo koje od ovih crnogoričnih stabalca.

Izbjegavati treba jedino izdanke tise (Taxus baccata) koji su vrlo otrovni. No ovo je stablo lako prepoznati ne samo po crvenim bobicama, nego i grmolikom obliku te mekšim iglicama.

Tajne sadnje biljaka: Rajčica mrzi krastavce, ali voli mrkve
Tajne sadnje biljaka: Rajčica mrzi krastavce, ali voli mrkve

Mladi izdanci bora, smreke, jele i ariša imaju ljekovito djelovanje. Od njih se priprema čaj tako da se manja količina prelije vrućom, ne ključalom vodom, i ostavi da odstoji 5-10 minuta. Ovaj čaj pije se topao, zaslađen medom, protiv kašlja, gripe i prehlade. Katkad se primjenjuje i kod upale mjehura te za čišćenje krvi. Zbog visokog sadržaja vitamina C koristan je i kod proljetnog umora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako čajevi različitih vrsta četinjača imaju vrlo slično djelovanje, ova stabla rastu u različitim uvjetima. Jela (Abies alba) crnogorično je stablo visoko 30-60 m, s deblom koje doseže i više od 2 m u promjeru. Iglice su plosnate, dvoredno raspoređene, na licu tamnozelene, a na naličju imaju dvije paralelne bjelkaste pruge. Ostaju na granama do osam i više godina.

Jela raste na hranjivu, humusom bogatom tlu. U planinskim predjelima dio je mješovitih šuma s bukvom, smrekom, bijelim borom i drugim stablima. Iglice sasvim mladih izbojaka mogu poslužiti za pripreme čajeva i vitaminskih napitaka koji su preporučljivi dodatak prehrani kad nema dovoljno svježeg voća ili povrća.

Sezonski radovi na balkonu i u vrtu: Pripremite bogat uzgoj...
Sezonski radovi na balkonu i u vrtu: Pripremite bogat uzgoj...

Kao preventivno sredstvo protiv hipovitaminoze i avitaminoze C preporučivalo se nekoć i obično žvakanje jelinih izbojaka i iglica. Prema starim bilinarskim knjigama, žvakanje posve mladih grančica djeluje na izlučivanje mokraće, a primjenjuje se i protiv osipa, skorbuta ili protiv glista.

Unutarnja kora drveta u vremenima oskudice sušila se i mljela u brašno u koje bi se primiješalo brašna za kruh. I začinsko bilje dobro je za pripremu sirupa.

Miloduh (Hyssopus officinalis) djeluje protiv grčeva pa je pogodan za liječenje kašlja, astme i bronhitisa. Također, smiruje grčeve u želucu, pospješuje bolji rad želuca te smiruje upalu sluznice želuca. Pomaže kod prehlade i gripe, upale grla i grlobolje, peludne hunjavice te općenito kod svih virusnih infekcija dišnih organa.

Sličan učinak ima i majčina dušica od koje se priprema poznati sirup protiv kašlja, dok se od koprive, matičnjaka, metvice i bazge pripremaju sirupi za razrjeđivanje. 

17 recepata za domaće sirupe

Jaglac protiv kašlja

Četiri žlice suhoga korijena jaglaca prelije se sa 500 ml hladne vode, kuha 10 minuta, doda 400 g meda i kuha još pet minuta. Uzima se tri puta na dan po jednu do dvije žlice.

Sveti samostanski recepti za liječenje - zdravlje iz prirode...
Sveti samostanski recepti za liječenje - zdravlje iz prirode...

Crnogorični izdanci

Naberite kilogram mladih izdanaka jele, smreke ili bora. U staklenku slažite red iglica i red šećera dok ne napunite do
dvije trećine, završavajući sa šećerom. Poklopite i ostavite na osunčanu mjestu 21 dan. Procijedite i spremite u bocu i pijte kod tegoba s dišnim putovima. 

Medeni sirup

U prethodnom receptu šećer možete zamijeniti medom - slaže se sloj iglica i sloj meda, ostavi da odstoji 21 dan i procijedi. 

Miloduh u medu

Usitnite 2 šake suhog miloduha, pomiješajte s 5 dl meda i nad parom vruće vode lagano zagrijavajte 20 do 30 minuta. Kod kašlja, uzimajte 3-4 puta na dan po dvije žlice meda.

Sirup od trpuca

Svježe ubrane listove trpuca položite u staklenku u 5 cm debelim, blago natisnutim slojevima. Svaki sloj pospite šećerom. Prekrijte gazom ili pamučnom krpom i stavite na sunce. Ostavite 4-6 tjedana na suncu. Pijte nekoliko puta na dan po žličicu. 

Osvježavajući đumbir

Veliku šalicu oguljenog đumbira, dvije šalice šećera i dvije šalice vode stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte 15-20 minuta i potom ostavite da se sirup dobro ohladi. U ohlađeni sirup dodajte sok limete i ulijte u bocu. Pijte razrijeđeno. 

Kopriva

Pripremite 50 većih vrhova koprive, 3 l vode, 3 g šećera, 100 g limunske kiseline i malo svježe metvice. Zakuhajte vodu sa šećerom i limunskom kiselinom, ohladite, dodajte bilje te ostavite da pokriveno stoji 24 sata. Procijedite u boce. Pijte razrijeđeno kod manjka željeza. 

Jagode

Jagode (500 g) očistite i narežite na četvrtine. U manji lonac ulijte 2,5 dl vode i šalicu šećera. Stavite na srednje jaku vatru i miješajte dok se šećer ne rastopi. Zatim dodajte narezane jagode i pustite da zakipi pa kuhajte još 10 minuta. Smanjite vatru i kuhajte tako da se smjesa lagano krčka dok se ne zgusne, a jagode ne omekšaju, još 10 minuta. Procijedite, ulijte u boce i čuvajte u hladnjaku.

Čuvarkuća za srce

Uberite 100 g svježih listova čuvarkuće, sameljite ih, pomiješajte sa šećerom i ostavite da odstoji nekoliko sati na toplom mjestu dok se šećer ne rastopi. Dodajte 100 g meda i kremasto umiješajte.

Sirup ulijte u staklenku i zatvoreno čuvajte na hladnom i tamnome mjestom. Uzimajte 2 puta na dan po 1 žličicu sirupa, ujutro na prazan želudac i navečer prije spavanja. Ovaj sirup čisti krv, jača organizam te pomaže kod srčanih smetnji. 

Metvica

Zakuhajte 4 l vode i 3 kg šećera i kuhajte pola sata. Ugasite i dodajte 30-50 g limunske kiseline. Kad se ohladi tako da postane mlako, i pustite neka se ohladi. Kad je sirup mlak, ali ne sasvim hladan, dodajte 1/2 kg svježih grančica metvice. Cijele grančice metvice promiješajte i poklopite neka odstoji 24 sata.

Luk za kašalj

Ogulite i sitno narežite 6 srednje velikih glavica luka. Pomiješajte luk s 4 žlice meda i stavite u posudu, koja se nalazi iznad zdjele vode koja kuha. Poklopite i lagano kuhajte 2 sata. Procijedite i uzmite 1 veliku žlicu svaka 2 ili 3 sata. 

Peršin protiv bakterija

Ovaj se sirup primjenjuje u borbi protiv bakterija, a može biti koristan i kod liječenja infekcije mokraćnih putova prouzročenih bakterijom Escherichijom coli. Očistite dekagram peršinova korijena i sameljite u multipraktiku. Dodajte istu količinu limuna s korom i sve skupa sameljite. Mješavini dodajte dekagram meda i decilitar maslinova ulja.

Sve dobro promiješajte, prelijte u staklenku i uzimajte žlicu dnevno prije svakog obroka. Kad sve potrošite, provjerite kakvi su nalazi.

Bagrem za prehladu i grčeve u želucu

Potrebno vam je tridesetak grančica bagremovih cvjetova, 1 litra vode, 500 g šećera i žličica i pol limuntusa. U litru vode stavite šećer, pustite da prokuha i lagano kuhajte 20 minuta, uz povremeno miješanje. Sklonite posudu s vatre pa u mlaku tekućinu dodajte limuntus. Kad se sasvim ohladi, dodajte cvjetove bagrema. Pustite sve zajedno da stoji 24 sata, a nakon toga procijedite.

Majčina dušica protiv kašlja i gripe

Svježe cvjetove i stabljike majčine dušice lagano ovlažite mokrim rukama. U staklenku stavite red bilja pa red šećera. Sve ostavite oko tri tjedna na suncu ili toplome mjestu. Pri cijeđenju cvjetove i stabljike koji su bili natopljeni šećerom isperite u malo vode, koju zatim dodajte u sirup.

Stavite sirup na štednjak i zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ne smije zakuhati, a treba i pripaziti da ne bude pregust. Gotovi sirup nalijte u staklene bočice. Uzimajte tri žlice na dan, najbolje prije obroka. Ovaj sirup koristan je kod prehlade i gripe.

Protiv bronhijalne astme

Potrebno vam je 2 čaše soka od mrkve, 2 čaše soka od cikle, 2 čaše soka od crne rotkve, 2 čaše soka od brusnice, čaša soka od aloe i 10 limuna. Pomiješajte svježe iscijeđene sokove. U stroju za mljevenje mesa sameljite deset neprskanih limuna s korom, ali bez koštica. Dodajte 200 ml alkohola (rakije, votke) i 500 g šećera.

Sve sastojke stavite u staklenku i ostavite da stoji 20 dana na tamnome mjestu povremeno miješajući kuhačom. Procijedite. Uzimajte po 30 g triput na dan pola sata prije jela. Djeca neka uzimaju upola manju dozu.

Matičnjak

Pripremite 350 g šećera, litru vode, 2 šake svježeg matičnjaka i 3 limuna. Šećer umiješajte u vodu, neka zakipi i kratko prokuhajte. Odmah dodajte limunov sok i svježe listove matičnjaka. Ostavite da pokriveno odstoji 24 sata. Sirup procijedite u bocu, dobro zatvorite i čuvajte na hladnom. Pijte razrijeđeno.

Bazga

Prelijte 30 velikih cvjetova bazge s tri litre vode i pustite da se namaču oko 24 sata. Dobro procijedite i u tekućinu umiješajte dvije litre meda. Kuhajte na laganijoj vatri oko četiri ili pet minuta, uz često miješanje, dok ne zakipi. Maknite s vatre, dodajte sok od četiri limuna i spremite u pripremljene boce. Čuvajte na tamnom i hladnome mjestu.

VIDI OVO: Zašto je dobro piškiti pod tušem?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru