Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Snježni glamping: Prijedlozi za fantastične izlete po Sloveniji

Snježni glamping: Prijedlozi za fantastične izlete po Sloveniji

Otkrijte prirodne ljepote Logarske doline, rijeke Savinje i slapa Rinka, te kročite planinarskom cipelom na Veliku planinu i opustite se na očaravajućim glamping destinacijama - čak i pod snježnim pokrivačem...

VIDEO

Gostoljubiva Slovenija prepuna je turističkih destinacija za ljubitelje istinske prirode. Otkrijte njene čari kroz naš iscrpni vodič.

Glamping - smještaj

Chateau Ramšak i vinarija, Maribor 

9
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

Na bajkovitim obroncima iznad Maribora smjestio je najraskošniji glamping u Sloveniji. Zimsko ozračje posebno je nadahnjujuće i samo dokazuje da raj ne mora nužno biti tropska plaža. U šatorima je udobnost na razini luksuznog hotela s pet zvjezdica - od TV-a, kupaonice, frižidera s pićem i - vlastita jacuzzija. Ugrijan na 36 stupnjeva u trenu će zagrijati i vaša romantična srca. A ujutro kad se probudite s osmjehom na licu dočekat će vas domaćica Špela, služeći vam raskošan doručak. Za veća društva namijenjena je "kućica na drvetu" u kojoj prespavati može čak osmero ljudi. Cijena noćenja u šatoru za dvoje u zimskim mjesecima je 140 eura. 

Ručak 

Gostilna i vinoteka Žmavc, Jakobski dol, podravska regija oko Maribora, Štajerska

5
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

U ladanjskoj kući iz 16. stoljeća krije se tradicionalni slovenski restoran i vinoteka. Gurmani u njega pristižu iz svih krajeva Europe, a nije ni čudno kad se kao zakuska služi izvorna domaća kosana mast, za prste oblizati. Od tamo nikako ne valja otići bez da ste probali najbolji srneći gulaš i domaće knedle od kruha, koje okusom podsjećaju na mamine. Ljubazni domaćini mogu vam predložiti da sjednete na električni bicikl i "zaplovite" na njemu pitoreskim vinogradarskim krajem. 

Piće
Vinarija Mulec, Jakobski dol

5
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

Ako ste se odlučili na posudbu bicikla, neka vas put nanese u vinariju Mulec. Osim što tamo možete probati izvrstan i pitak chardonnay i souvignon, poslužit će vas i s izvrsnim domaćim krekerima i pekmezom od izabele. Kod njih možete i prespavati - a snom beba spavat će svi kojima je tišina - nedosanjani san. 

Večera

Pri Kovačniku, turistička kmetija Šter, Planica

13
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

Svježeg zraka, ali i prefinih mirisa i okusa domaće hrane naužit ćete se i ako posjetite idilično domaćinstvo Barbare i njene obitelji, koja putnike i izletnike hrani samo - domaćom hranom. Onom koju je njena obitelj sama uzgojila i pripravila. Kroz veliko imanje prepuno povrća, začina, životinja i kravica koje daju svježe mlijeko provest će vas njena osmogodišnja kći Julia. Pritom će vas upoznati i sa svojim omiljenim pijetlom, te čak i pozirati s njime, baš kao što je i nama. Možda će vas, dok jelo nije gotovo, povesti u šumu do Potnikove smreke, kako biste potpuno. Nakon nekoliko vrsta finih juha, štrukli i raznih složenaca od povrća i piletine, ostavite mjesta i za Barbarin specijalitet - prhku i meku pitu od sira koju ćete još dugo pamtiti

Posjeta i edukacija

Bistriški zamak, Slovenska Bistrica gradić pod Pohorjem, Štajerska

5
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

Posjet staroj Bistričkoj utvrdi neće biti samo običan posjet muzeju. Doživjet ćete ga na vrlo autentičan način. Nekadašnja stara učionica u kojoj su se vjekovima školovala vlastela, sada postaje učionica u kojoj predaje prava učiteljica - Urška. Iz priča naših starih znamo kako se u školi nekad provodila strogoća - pa neka vas ne bude strah učiteljičinog štapa, pregleda noktiju ili sjedenja s rukama sklopljenima na leđima, radi ravnog držanja. Budete li dobri, možda nećete završiti u kutu, a pohvalu ćete zaraditi jedino ako niste sjedili na ušima, već slušali što učiteljica recitira. Doživljaj za pet!

Odmor 

Glamping Panorama, Slovenska Bistrica

7
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

Panoramski pogled kakav se može doživjeti u ovom izuzetnom glampingu, puni vaše baterije i opušta um i tijelo. Bračni par koji je s mnogo ljubavi izrađivao drvene kućicu vlastitim rukama, zna da je najslađe s voljenom osobom zavući se ispod toplog pokrivača, i samo uživati. Zaljubljene golupčiće domaćini će ujutro iznenaditi - doručkom u košari koju će vam ostaviti pred vratima. Kako slatko!

Šetnja

Bistriški Vintgar, potok Bistrica

2
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

Naša sljedeća destinacija bila je šetnja usjekom potoka Bistrica koji presijeca poučna staza. Nekoć su se tim putem izvlačila drva s Pohorja, a danas izletnike privlače priče o vilama i čudovištima iz vode koje obitavaju u ovoj šumi. Nakon samo pola sata hoda odmoriti se možete u rimskom kamenolomu, gdje se davno razbijao mramor za rimske nekropole u Štajerskoj. Poučna staza duga je sveukupno šest kilometara i može je se prohodati u 2,5 - 3 sata.  

Edukacija/muzej

Solčava, planinsko mjestašce, Savinjska regija/
Centar Rinka

6
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

Slatkim mjestašcem dominira crkva Marije Snježne, ali i suvremeni info - centar u kojem, osim što se možete okrijepiti, saznat ćete puno o povijesti ovog kraja. Ovca je ovdje bila vrlo cijenjena životinja, a od njene su se vune i filca pravile fine i tople stvari, poput papuča i ogrtača, a danas se mogu kupiti kao suvenir. Panoramskom cestom uputit će vas turistički vodiči, sve do  veličanstvene Logarske doline... 


Domaća hrana - ručak 

Planšarija Logarski kot, Logarska Dolina

8
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

Neopisivo čarobno izgleda vožnja vijugavom cesticom kroz dolinu kao iz bajke. Gledati i upijati moć prirode, njenih kontrasta, boja, mirisa, velebnih planina... Nije ni čudo da su autobusi iz Zagreba, nekoć davno, do Logarske doline do ovdje vozili jednom na dan. Mnogi su se i vraćali, i još se vraćaju. I po stoti put ostajući očarani... Idilični pejzaži danas su raj za turiste i influencere, a svaka fotka prirode je toliko savršena da joj ne trebaju nikakvi filteri. Domaćini opet nude samo domaće specijalitete, od fenomenalne "gobove" juhe, hajdinih žganaca s čvarcima i "sirovih" štrukli...

Šetnja

Vodopad Rinka, Logarska dolina

3
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

U svojoj unutrašnjosti logarska dolina krije još prirodnih ljepota. Slap Rinka je "zvijezda" doline, a pada s visine od 105 metara. Njegove kapljice koje osvježavaju i domaća borovnička u okrepčevalnici Orlovo gnezdo, upotpunjuju doživljaj. Zimi se slap zaleđuje, pa je izuzetno zanimljiv alpinistima.

Večera

Hotel Planinka, Ljubno ob Savinji

Restoran i hotel nude spoj modernog i tradicije, mještana i prolaznika, pa se nemojte začuditi ako specijaliteti koji se nađu na vašem tanjuru budu vrlo profinjeni. Između ostalog, surađuju s belgijskim restoranom okrunjen Michelinovom zvjezdicom, La Truffe Noire.

Noćenje

Apartment Skok Mozirje - Medene kućice, Mozirje

8
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

Prespavate li u medenim kućicama nalik košnicama, zaista možete reći da ste noćili u vrlo originalnom objektu, koji uz doživljaj malih pčelica, pruža i druge blagodati - vlastitu saunu i spa. Ogroman bazen, koji se osvjetljuje noću, budi romansu, pa je uz medene praline koje ćete dobiti na poklon, ovo idealna destinacija za provesti - "medeni mjesec". 

Šetnja

Park Mozirje, Mozirje 

11
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

Božićna bajka ove godine popularnije je nego ikad. Predivno je šetati parkom ukrašenim s čak 1,3 milijuna božićnih lampica. Osjećat ćete se kao u začaranom vrtu. Posjetite li ovaj park ljeti, oduševit će vas cvjetna rapsodija, boja i mirisa. 

Smještaj 

Natura avantura, kamping

5
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

Ovaj kamp je raj za istinske ljubitelje prirode. U njemu dobivate baš "sve iz prirode". Jedino što vam treba je četkica za zube. Uz samu rijeku Savinju ljeti se spava da je milina, na kojoj se možete okušati i u raftingu. 

Zabava i odlična hrana

Kamp Menina

3
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

Raj je za djecu i sve one koji se tako osjećaju. Adrenalinski park, prirodno jezero u kojem se možete kupati, odlična klopa, ali i "medvjeđe" kolibe s posebnom travnatom terasom na krovu i spa kutkom dokaz je da je jedan od najvećih kampova u Sloveniji odličan odabir - za sve turiste. 

Piće - degustacija piva na trgu

Žalec

4
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

Fontana piva? Dobro ste pročitali. I da, postoji, ako ste ikad sumnjali. I to u slatkom mjestašcu Žalec. U kraju hmelja i potoka piva, za samo šest eura možete probati pet raznih vrsta piva, od zelene do crvene. Sami odabirete, sami točite. I uživate. 

Smještaj i wellness

Eco Resort pod Velikom planinom, Strahovica/Kamnik

5
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

Još jedan resort u potpunom skladu s okolinom. Miris drva, preslatkih bungalovi iz kojih ne poželite uopće izaći, mami na zdrav san. Idealno za dodir s prirodom i druženja, čak i za veće grupe, poput team-buildinga. Vrlo je pristupačno za djecu jer je na imanju mnogo životinja, čak i mali zoološki vrt. Zdrave namirnice na stol dolaze izravno s vlastitog polja smještenog uz resort. Još jedan razlog zašto biste svakako trebali posjetiti ovu destinaciju su savršeno pečena rebrica. Njih pak nije na odmet zaliti odličnim vinom s tartufima koje vlasnik sam proizvodi. 

Uživanje u prirodi

Izvor Kamniške Bistrice

9
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

Priroda je sama po sebi savršena, a to se svojim očima možete uvjeriti na izvoru ove bistre rječice koja plijeni svojom modrozelenom bojom. Iz te točke mnogo je planinarskih staza koje vode u planinska prostranstva Kamniško-Savinjskih alpi.

Šetnja/planinarenje

Pastirsko naselje, Velika planina

4
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

Gotovo istovjetne kućice kakve smo vidjeli u Eco resortu, pobacane su po obroncima Velike planine. Starinsko naselje nije mnogo promijenjeno unazad 50 godina. U njima još i dan danas ljeta provode moderni pastiri koji stoku ovdje izvode na ljetnu ispašu. Nedaleko sela, postoji ne toliko razvikano skijalište, ali sasvim prihvatljivo za prave skijaše. Kada ste na snježnom odmoru možete i prespavati sličnim planinskim drvenim kućicama, za potpuni doživljaj

Domaća hrana

Domžalski dom, Gostinstvo Odvijač, Mala planina

5
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

Ako ste odjednom postali gladni od šetnje zelenim obroncima, u ovom se gostinstvu svaka takva briga zaboravlja. Razlog što su nam tako izvrsno prijale kobasice i hajdini žganci, grah i ričet, ili specijalitet ovog kraja, neodoljive kuhane štrukle s voćnim umakom, nećemo vam otkriti već vas pozivamo da istražite sami. Neće požaliti!

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima