Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Soda i jabuka 'brišu' mrlje od kave i vina, a sir 'čuva' kalcij

None Foto: Fotolia

Jabuka i sir čiste naslage od kave, vina i hrane, a četkica je djelotvornija ako se zubi prvo čiste koncem. Svaka tri do četiri mjeseca treba promijeniti četkicu

Zubni konac vjerno će zamijeniti čačkalice. One će jednako dobro otkloniti hranu koja je zapela između zubi. Ali pripazite, budite nježni odlučite li se za ovo rješenje. Nikad nemojte jako pritiskati jer biste tako mogli oštetiti zubno meso, a čačkalica bi mogla puknuti i zabiti se u meso. Ipak, najbolji je zubni konac koji će uvijek ukloniti “zaostalu” hranu i bakterije. No vječno je pitanje treba li prvo očistiti zube koncem ili ih oprati četkicom. Očistite li zube koncem prije pranja, četkica će učinkovitije odstraniti nečistoće. Uvijek bi trebalo prati zube tako da je četica naslonjena na zube pod kutom od 45 stupnjeva. 

Jabuke i sir dobri su “prijatelji” zubima. Kako biste očistili zube “obojene” kavom, vinom ili drugom hranom, prvo ih operite pa pojedite jabuku. Sir pomaže zubima da zadrže kalcij i vitamine, a za zube su dobri i mlijeko, riba, celer, kruška te mrkva.

Za savršen osmjeh tu je soda 

Za savršen osmijeh ne morate se odreći omiljene hrane i pića. Ljubitelji kave, crnog vina i druge hrane koja “prlja” zube s malo sode bikarbone na četkici za zube dvaput na mjesec trebali bi dobro očistiti zube. Ako vam soda iritira zubno meso ili zube, isprobajte pastu za zube s dodatkom sode bikarbone. 

Žgaravica će oštetiti caklinu

Oni koji imaju problema sa žgaravicom trebali bi je uvijek imati pod kontrolom. Kiselina može oštetiti caklinu zuba, pa uvijek trebate paziti što jedete i pijete. Neke od namirnica koje potiču žgaravicu su čokolada, alkoholna i kofeinska pića, čaj, kava i gazirani sokovi, češnjak i luk, rajčice, citrusi te začinjena hrana. 

Svaka od tri do četiri mjeseca nova četkica

I četkica ima svoj rok trajanja. Trebalo bi je promijeniti svaka tri, četiri mjeseca kako bi svaki put dobro “odradila” svoj posao. Za električne četkice za zube vrijede drukčija pravila, pa je najbolje pročitati uputstva i držati ih se. Ako ste bolesni, četkicu za zube promijenite nakon što ste ozdravili zbog bakterija.

Komentiraj, znaš da želiš!