Obavijesti

Lifestyle

Komentari 37

Šokirala se: Zbog antibiotika joj rastu crne 'dlake' na jeziku

Šokirala se: Zbog antibiotika joj rastu crne 'dlake' na jeziku

Osim antibiotika, pojavu ovog poremećaja znaju uzrokovati loša oralna higijena, dehidracija, pušenje, alkohol, liječenje radijacijom područja glave i vrata, neke bolesti...

VIDEO

Takvi slučajevi, kada malene kvržice na površini jezika (papile) poprime crnu boju, češći su nego bi netko vjerovao, kažu stručnjaci. Slučaj žene, kojoj je jezik izgledao kao da je odlakavio nakon kure antibiotika protiv infekcije, opisan je u časopisu New England Journal of Medicine

Rijedak poremećaj: Rađaju se s jednim velikim okom na čelu
Rijedak poremećaj: Rađaju se s jednim velikim okom na čelu

Radi se o privremenom stanju poznatom kao "crni dlakavi jezik" uzrokovanom nakupinama bakterija i gljivica. Poremećaj nastaje zbog nedostatka stimulacije površine jezika što dovodi do nakupljanja i gomilanja keratina, a to je savršena podloga za razmnožavanje bakterija.

Osim antibiotika, pojavu ovog poremećaja znaju uzrokovati loša oralna higijena, dehidracija, pušenje, alkohol, liječenje radijacijom područje glave i vrata, neke bolesti, konzumiranje samo mekane hrane zbog nedostatka zuba itd.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Žena, koju je pogled na jezik jednog jutra prestravio, imala je 55 godina, a antibiotike je dobila nakon što su joj obje noge ozlijeđene u automobilskoj nesreći. Ozljede su rezultirale infekcijom te su joj liječnici prepisali Minocyclin.

Tjedan dana kasnije osjetila je mučninu, imala čudan okus u ustima i ugledala crnu mrlju na jeziku, izgledao je kao da je odlakavio. Liječnici su posumnjali na antibiotik. Odmah su ga zamijenili drugim lijekom. Nakon četiri tjedna sve se vratilo u normalu, jezik joj je opet poprimio normalnu boju.

Kod ovog stanja jezik nije uvijek crne boje, ponekad poprimi smeđu, bijelu, zelenu ili ružičastu boju (ovisno o tome što je netko stavljao u usta). Osjećaj na jeziku zna biti kao žarenje i škakljanje nagomilanih naslaga i bakterija na njemu. U ustima se pojavi čudan, metalni okus.

Stručnjaci procjenjuju da oko 13 posto ljudi iskusi ovaj poremećaj. Naglašavaju važnost redovitog održavanja oralne higijene i povremenog pranja jezika četkicom.

Promjena boje jezika otkrit će infekcije i nedostatak vitamina
Promjena boje jezika otkrit će infekcije i nedostatak vitamina

Jedna doza antibiotika šteti našem tijelu i do godine dana 

Istraživači sa Sveučilišta u Amsterdamu testirali su četiri vrste antibiotika na 66 zdravih dobrovoljaca. Uzeli su im uzorke stolice i sline prije i nakon uzimanja lijekova.

Antibiotike ne treba uzimati osim u slučaju krajnje nužde jer tijelu više štete nego što koriste. U slučaju infekcije će pomoći da ozdravite, ali za sobom će ostaviti puno posljedica. To potvrđuje i ovo istraživanje Sveučilišta Amsterdam. Istraživači su dobrovoljcima uzimali uzorke stolice i sline prije te neposredno nakon pijenja antibiotika.

Fotolia

Potom su uzorke uzeli i nakon mjesec dana, dva mjeseca, četiri i 12. Iskušali su četiri vrste antibiotika (clindamycin, ciprofloxacin, minocycline i amoxicillin), i kod svih se poremetila raznolikost mikroorganizama u crijevima. Međutim, situacija s mikrobima u ustima nije bila problematična, oporavili su se brzo. U nekim slučajevima za tjedan dana.

Imala je mjesečnicu i nije znala da je trudna - a onda je rodila
Imala je mjesečnicu i nije znala da je trudna - a onda je rodila

Zaključili su da antibiotici mijenjaju sastav i raznolikost crijevnih mikroba mjesecima nakon uzimanja, a u nekim slučajevima i godinu dana (kod onih koji su uzimali ciprofloksacin). To može otvoriti put opasnim patogenim bakterijama uključujući potencijalno smrtonosnoj Clostridium difficile.

Promjena u raznolikosti bakterija može poremetiti imunološki sustav i probavu.  Također, otkrili su da clindamycin uništava mikroorganizme koji proizvode butirat - masnu kiselinu koja smanjuje rizik od nastanka upala i tumora te ima zaštitni učinak na zdravlje probavnog sustava, prenosi Food Matters.

TOTALNI JOOMBOOS:  Najveći Youtube spektakl u Europi!

21.10. Arena Zagreb postaje središte Youtube scene! Dovodimo najjačeg svjetskog youtubera KSI-a i više od 50 najpopularnijih regionalnih Youtube zvijezda.

Kupi karte na totalni.joomboos.hr prije nego što poraste cijena!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima