Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sol čisti proliveno jaje, a papir upija mirise hrane

None Foto: Shutterstock

Novinski papir, sol, zrna riže, ali i pjena za brijanje ili biljno ulje mogu poslužiti kao odlična sredstva za čišćenje i pranje u domaćinstvu

Imate li uske, staklene čaše ili vaze, bolje će se oprati ako tijekom pranja u njih stavite zrnca sirove riže. Nakon takvog tretmana čaše će ponovno zablistati. Isti trik možete primijeniti i kod pranja staklenih boca. Razlije li vam se jaje po pločicama ili kuhinjskim elementima, pospite ga kuhinjskom soli i ostavite tako nekoliko minuta. Potom ga pokupite papirnatim ručnikom. Tako ćete brže očistiti nered jer će se jaje “zalijepiti” odmah za prvi papir i nećete morati potrošiti pola role papira ili izvlačiti iz kupaonice krpe za pranje poda. Želite li ukloniti mirise koji su se zadržali u plastičnim posudama u kojima čuvate hranu, napunite ih zgužvanim novinskim papirom. Zatvorite posudu i ostavite tijekom noći. Papir će do jutra upiti sve mirise.

- Jestivo biljno ulje poslužit će kao sredstvo za laštenje kožnate obuće. Očistite obuću vlažnom krpom, stavite nekoliko kapi ulja na mekanu krpu i istrljajte njome cipele, osobito ogrebana mjesta.

- Za čišćenje mrlja i kamenca u perilici za suđe iskoristite limunsku kiselinu. Uspite malo kiseline u otvor za deterdžent i uključite perilicu na pranje, ali bez suđa. Kiselina će ukloniti nataložene mrlje.


- Crvene mrlje od vina na tepihu pokušajte oprati pjenom za brijanje. Prolijete li pivo ili voćni sok po tepihu, prvo operite mrlju razblaženim deterdžentom, zatim vinskim octom i isperite vodom.

- Vlažne maramice osim za brisanje ruku poslužit će i za brzo čišćenje površina u kuhinji ili kupaonici. Njima možete na brzinu obrisati prašinu, zahodsku dasku ili umrljani štednjak.

- Nedostaje li vam prostor u kući za čuvanje sredstava za čišćenje, iskoristite plastične držače s pretincima za obuću ili kozmetiku. Objesite ih na vrata kupaonice.

- Uspite nekoliko žlica sode bikarbone u čašu vode i stavite je u mikrovalnu pećnicu. Uključite je na dvije minute i zatim spužvom operite iznutra. Više neće biti neugodnih mirisa hrane.

Komentiraj, znaš da želiš!