Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Solinski Gastroadvent okrunile su stare dalmatinske delicije

Solinski Gastroadvent okrunile su stare dalmatinske delicije
1

Manifestacija Gastroadvent posljednjih 10 godina u Splitu i okolici u došašću promiče inovativna, ali zaboravljena dalmatinska jela sa zadanom namirnicom, ove godine s iznimno ljekovitim ružmarinom

VIDEO

Paljenjem posljednje svijeće na adventskom vijencu od bračkog kamena, završena je manifestacija Gastroadvent.

Autorica Gastroadventa Olja Martinić, splitska nutricionistica i dijetetičarka, tijekom četiri prosinačke nedjelje organizirala je gozbe u Galiji, CHOPS GRILL Steak i Seafood restoranu, Andrei u centru Nirs na Dračevcu te na kraju u solinskom u restoranu "Tusculum" u sklopu Hotel Salona Palace jedinstvenog, luxury resorta na ulazu u antički lokalitet, a sve sljedeći temu "Mediteranska prehrana-naši tragovi".

'Svijeću ljubavi' zapali su novinari tiskanih medija, među njima i 24 sata, a potom su se kušale delicije ekipe restorana Tusculum.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Chef Ivan Čike iz restorana Tusculum je poslužio pašticadu s domaćim njokima, filet lubina s pancetom i kozjim sirom, gratinirano povrće s kozjim sirom, pečena teletina u vinu i ružmarinu, paprike punjene s kozjim sirom, a sve uvezano s ružmarinom. Bile su tu mediteranska pogača i bakalar na dalmatinski, a od slatkih jela pita od svježeg i kozjeg sira, te kolač šefa kuhinje od ružmarina.

- U restoranu 'Tusculum' se nudi posebna gastronomska priču sazdana na mediteranskoj dalmatinskoj domaćoj kuhinji. Novouređeni prostor, nalik na rimsku konobu, pokazao se kao idealna kulisa za završetak desetog Gastroadventa u Splitu. Tijekom godine u ovom restoranu gostima se nudi jelovnik baziran isključivo na lokalnim i domaćim namirnicama te stavlja naglasak na kvalitetu i autohtone hrvatske proizvode te eko-uzgoj. Ono što ovaj prostor izdvaja od svih ostalih jest  kulturno – povijesna baština koja ga okružuje i koja je utkana u sam dizajn hotela – istaknula je Martinić.

Tijekom godina održavanja manifestacije, Martinić je uvijek kuharima boljih splitskih restorana zadavala kao temu neku od namirnica koja je nedovoljno zastupljena u današnjoj gastronomiji, bilo kao začin ili ključni sastojak jela , a u prošlosti je imala znatno veću uporabu. Tako su tijekom godina rađena jela s kamilicom, lovorovim listom, smokvama, maslinama, kao i delicije s češnjakom na nove i originalne načine. Ove godine je to bio ružmarin.

Hrana na Gastroadventu u Solinu

- Gastroadvent u Splitu je jedinstvena manifestacija koja je svojevrsna fuzija nutricionizma, gastronomije i turizma. Punih deset godina promičemo mediteransku prehranu i ostavljamo svoj trag kroz rad i poruke o mediteranskim namirnicama, a ovaj jubilej slavimo ružmarinom. Najveći trag uz vrijedne domaćine i pokrovitelje kroz prethodnih deset godina ostavili su novinari koji svake adventske nedjelje donose svjetlo u grad podno Marjana. Nikakve nedaće i neprilike nisu nam zasmetale, a jednako tako izdržljiv i snažan je ružmarin, središnja namirnica ovogodišnjeg Gastroadventa. Sastavni je dio mediteranske prehrane. Potpomaže kognitivna svojstva i najsnažniji je antioksidant među mirišljivim biljkama. U toj biljci je sinergizam antioksidativnih učinaka različitih fenolnih spojeva. Raste na kamenu i tlu prepunom kalcijev karbonata, baš od kakvog je je napravljena Dioklecijanova palača, a koja je točno prije 40 godina zaštićena od strane UNESCO-a – zaključila je Martinić.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija kolinda 12:39

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam