Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Hokaido tikva vs. buča: Obilje vitamina, minerala i vlakana

Postoje istraživanja da zbog visokog udjela selena i cinka bundeva općenito, a posebno koštice, štite od povećanja prostate, zbog čega se ulje tih koštica koristiti i u liječenju bolesti prostate

VIDEO

>>> DOMAĆE JE BOLJE - Velika akcija 24sata: I mi imamo svoju superhranu

Hokaido tikva je povrtna kultura podrijetlom iz sjevernog Japana, a danas je vrlo popularna u kuhinji, prvenstveno zbog mesa koje ima aromu kestena, ali i zbog bogate hranjive vrijednosti. Jedna od prednosti joj je to što se može dugo čuvati, pri čemu neke studije ukazuju da stajanjem raste udio ugljikohidrata i vitamina u njoj, pa je idealna namirnica za zimu. Na domaćem tržištu može se pronaći ona iz uvoza, ali je uzgajaju i domaći OPG-ovi.

Meso hokaido tikve odličan je izvor vitamina, minerala i vlakana. Među ostalim, bogata je vitaminima B1, B2, i B6, sadrži visoki udio kalija, koji je zaslužan za pravilan rad srca, a u kombinaciji s fosforom koristan je za kosti. Vrlo je bogata vodom i vlaknima, pa je lako probavljiva te djeluje kao čistač crijeva. Prava je riznica vitamina E, koji ima izrazito antioksidativno svojstvo, pa je vrlo moćan saveznik u borbi protiv niza bolesti.

Osim što štiti od posljedica stresa, posljedica pretjeranog izlaganja suncu i posljedica nedostatka sna, vitamin E koristan je i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pa i nekih vrsta raka. Postoje istraživanja koja ukazuju na to da zbog visokog udjela selena i cinka bundeva općenito, a posebno koštice, štite od povećanja prostate, zbog čega se ulje tih koštica koristiti i u liječenju bolesti prostate

Domaća buča ili bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA) te omega-3 esencijalne masne kiseline, koja je vrlo dobra za zdravlje srca, među povrćem općenito. Zajedno s betakarotenom te kiseline stvaraju sinergijsko djelovanje protiv nastanka ateroskleroze, ističe nutricionistica Sandra Marić Bulat. 

Buča je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva jer pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva, dodaje. Također djeluje kao diuretik, pa se preporučuje osobama s artritisom i gihtom, ističe sugovornica. Ima nešto veći glikemijski indeks, pa oni koji imaju problema s povišenim šećerom u krvi trebaju ograničiti konzumaciju. No sadrži vrlo malo kalorija (100 grama buče sadrži samo 30-ak kalorija), pa je vrlo korisna u redukcijskim dijetama za skidanje viška kilograma. 

Možete je pripremati kao glavno jelo ili prilog u okviru obroka, a od buče se mogu spraviti brojna slana i slatka jela.

Špagete s bundevom i kaduljom

Sastojci: 2 žlice maslinova ulja nekoliko listova svježe kadulje ili žličice usitnjene suhe kadulje, 1 buča, teška oko kilogram, 1 rajčica, 2 češnja bijelog luka, 1 žličica mljevene crvene paprike (po želji, slatke ili ljute), sol i papar, 2 šalice povrtnog temeljca, 250 grama špageta

Priprema: Pristavite vodu s malo soli i stavite špagete da se skuhaju. U međuvremenu napravite preljev od bundeve: U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa popržite listiće kadulje. Kad zamiriše i postane hrskava, izvadite je i ostavite sa strane. Ako koristite usitnjenu suhu kadulju, ostavite je u tavi. 

Echinacea se može sakriti pred kaduljom, kraljicom antibiotika
Echinacea se može sakriti pred kaduljom, kraljicom antibiotika

Očistite rajčicu i narežite je na kockice. Očistite bundevu i narežite je na kockice pa oboje ubacite u tavu i pirjajte na laganoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak, papriku, sol i papar pa pržite desetak minuta na srednjoj temperaturi. Potom dodajte povrtni temeljac i kuhajte bundevu oko 20 minuta, dok ne omekša i dok voda u potpunosti ne ispari. Maknite tavu sa štednjaka i, kad se ohladi, usitnite bundevu štapnim mikserom ili gnječilicom za pire krumpir.

Procijedite tjesteninu i pomiješajte s bundevom pa po potrebi začinite i dodajte žlicu-dvije vode u kojoj se tjestenina kuhala, da malo razrijedite sos od bundeve. Na kraju začinite proprženim listićima kadulje ili s malo papra.

PIre od buče kao prilog

Komad buče s korom zapecite u pećnici dok meso ne postane mekano. Skinite ga s kore i vilicom zgnječite u pire pa poslužite uz meso. 

Pržene koštice bundeve kao čips

Kupite li cijelu domaću bundevu, sačuvajte koštice i pripremite ih kao grickalice. Očistite koštice od ‘mesa’ pa ostavite na papiru da se posuše, pa lagano tostirajte u tavi i poslužite ispred tv-a uz omiljeni film. Ako mijesite domaći kruh, možete ih dodati u tijesto pa ćete dobiti mirisni kruh s košticama. 

Naša kopriva, sikavica i pelin čiste jetru moćno kao kurkuma
Naša kopriva, sikavica i pelin čiste jetru moćno kao kurkuma

Juha od bundeve

Sastojci: 500 grama bundeve, malo mlijeka i vrhnja za kuhanje, sol, papar i malo muškatnog oraščića

Priprema: Očistite tikvu, narežite ju na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Kad je kuhana, štapnim mikserom usitnite bundevu, pa dodajte malo mlijeka i vrhnja po želji. Pristavite na vatru dok ne zakuha, pa pustite da kuha na laganoj vatri oko tri minute. Začinite i poslužite sa žlicom vrhnja koju ste dodali u sredinu tanjura. 

Jednostavna bučnica

Sastojci: 1 paket lisnatog tijesta za savijače; 500 grama buče; 500 grama svježeg sira; 250 mililitara punomasnoga kiselog vrhnja (ili milerama); 2 jaja; ulje; sol; maslac za premazivanje  

Priprema: Buču naribajte, posolite i ostavite 30 minuta pa dobro ocijedite tako da rukama istisnete vodu. U drugoj zdjeli pomiješajte sir i jaja, dodajte kiselo vrhnje i ocijeđenu buču. Dobro promiješajte i po potrebi posolite.

Raspakirajte lisnato tijesto i počnite ga puniti: dva lista tijesta malo nauljite pa na njega rasporedite nekoliko žlica nadjeva. Zamotajte i odložite na lim za pečenje koji ste premazali s malo maslaca. Ponovite sve dok ne iskoristite sve tijesto i sav nadjev.

Na kraju pomiješajte malo ulja i vode pa time premažite tijesto. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Po bučnici rasporedite tanke listiće maslaca i stavite je u zagrijanu pećnicu. Stavite u pećnicu i pecite oko 45 minuta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!
NOVI INTERNETSKI TREND

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!

Novac se može skrivati ispod kamena, u pukotini u zidu, u prometnom znaku... Ponekad se u potrazi za novčanicom odvija prava utrka, a katkad autori videa snimaju ljude koji ih traže i rugaju im se
Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu