Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Spas od ćelavosti: Masno tkivo iz trbuha ubrizga se u vlasište

Spas od ćelavosti: Masno tkivo iz trbuha ubrizga se u vlasište

U masnom tkivu se nalaze matične stanice koje ubrizgane u područje vlasišta stimuliraju rast i jačanje kose. Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji i nije bolan, objasnila nam je dr. Ana Maletić

VIDEO

Britanska tvrtka HairClone predstavila je revolucionaran način pohrane kose, preciznije - folikula, u svojevrsnu banku. Ukoliko tijekom života dođe do opadanja kose i ćelavosti, stanice iz folikula dlake se kloniraju, umnožavaju se u laboratoriju. Potom se ubrizgavaju u vlasište kako bi potakle ponovni rast kose. Da je taj tretman zanimljiv i hrvatskim stručnjacima potvrdila nam je  Ana Maletić, dr. med. specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije iz Poliklinike Maletić u Zagrebu koja se bavi transplantacijom kose. 

Je li to kraj ćelavosti? Stavite si kosu u banku 'za crne dane'
Je li to kraj ćelavosti? Stavite si kosu u banku 'za crne dane'

Dr. Bessam Farjo, medicinski ravnatelj HairClonea, pojasnio je smisao ovog noviteta.

- Smisao ovog tretmana, kloniranja kose, je stvoriti onoliko vlasi koliko nam je potrebno, u bilo kojem trenutku, bez brige da će folikule u budućnosti nestati. Mnogi to vide kao policu osiguranja za kasniji život - rekao je i otkrio cijenu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Početni postupak stajat će 2500 funti (oko 22.000 kuna) te još po 100 funti (oko 870 kuna) godišnje za čuvanje vlasi. Cijenu ubrizgavanja umnoženih stanica nije precizirao jer ovisi o količini posla, a to može varirati od pacijenta do pacijenta.

Dr. Ana Maletić nam je ispričala da poznaje ovog stručnjaka i da već surađuju, i vrlo je zainteresirana za uvođenje 'banke folikula' u Hrvatsku. Kazala nam je da, ukoliko dođe do uspješnog kloniranja kose, oni će to sigurno uvesti u Polikliniku Maletić.  Prokomentirala je i kako je zapravo teško predvidjeti tko će u budućnosti ostati bez kose.

- Još uvijek ne znamo tko će u budućnosti biti ćelav, a tko ne, tako da ne znamo niti kome je ovakva pohrana folikula u banku potrebna, a kome nije. Cijena pohrane folikula u banku je vrlo visoka, obzirom da ne znamo dali je pojedincu potrebna ili nije. Napravljen je poseban genetski test za alopeciju po kojem je terapija potpuno individualna nakon rezultata. Ja sam prva koja je dobila pristup ovom testu - objasnila je.

Otkrila nam je što je danas dostupno u Hrvatskoj i u kojim slučajevima se masne stanice sa trbuha ubrizgavaju u vlasište te zašto se to radi baš sa masnim stanicama.

Što je danas dostupno kod nas?

- U slučaju razvoja visokog stupnja ćelavosti kad nemamo dovoljno folikula na donorskoj regiji, a donorska regija su najčešće zatiljni dio vlasišta i područje postranično iznad uški, možemo uzimati dlake s drugih dijelova tijela - i transplantirati ih na vlasište. Ova metoda je već dugo u primjeni, i mi ju također primjenjujemo u našoj poliklinici - kazala nam je.

Ispada vam kosa? Najčešće je to posljedica ovih devet stanja
Ispada vam kosa? Najčešće je to posljedica ovih devet stanja

- Dok god kloniranje kose nije u primjeni, zlatni standard za liječenje hormonski uvjetovane ćelavosti  je transplantacija kose FUE metodom koja daje trajne, prirodne rezultate - dodala je. 

Kaže da je novost u liječenju ćelavosti, odnosno alopecije, transplantacija vlastitog masnog tkiva u područje vlasišta. Naime, masno tkivo se na specijalan način pripremi i obradi za tu svrhu, pojasnila je. Na ovaj način, kaže, matične stanice iz masnog tkiva stimuliraju i jačaju folikule.

Transplantacija masnog tkiva

U masnom tkivu se nalaze matične stanice koje ubrizgane u područje vlasišta stimuliraju rast i jačanje kose. Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji i nije bolan, objasnila nam je sugovornica. Inače, dr. Ana Maletić je član međunarodnog udruženja eksperata za transplantaciju kose - ISHRS (International Society of Hair Restauration Surgery).

- Potrebna količina masnog tkiva se izvadi specijalnim kanilama iz regije na tijelu gdje ga ima - to je najčešće trbušna stijenka. Nakon toga se masno tkivo priprema, obrađuje u specijalnim uređajima, te se nakon toga, pripremljeno i obrađeno masno tkivo ubrizgava u područje vlasišta. Ovim tretmanom jačamo folikule i korijen dlake, tako da kosa bude bujnija i smanji se opadanje kose. Po potrebi ovaj tretman se može ponoviti - pojasnila je kako izgleda postupak.

Žene s alopecijom pretvorila je u glamurozne fotomodele
Žene s alopecijom pretvorila je u glamurozne fotomodele

- Također kao stimulaciju rasta kose i jačanje folikula koristimo i PRP terapiju (platelet rich plasma). Kod ovog tretmana vadimo epruvetu pacijentove krvi koju centrifugiramo i odvajamo faktore rasta koje zatim ubrizgavamo u vlasište. Ovaj tretman se preporučujem napraviti tri puta u godinu dana - dodala je. 

Kaže da se prije donošenja odluke koju metodu primijeniti na kojem pacijentu vrši detaljan pregled vlasišta trihoskopskom kamerom. 

- U blažim, početnim slučajevima alopecije najčešće preporučujemo PRP, a u uznapredovalim slučajevima slabljenja i ispadanja kose transplantaciju masnog tkiva. Po potrebi ove tehnike se mogu kombinirati s transplantacijom kose - kaže. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje