Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Spas tijekom ljetnih vrućina: Ovi sastojci čine čuda za tijelo

Spas tijekom ljetnih vrućina: Ovi sastojci čine čuda za tijelo
1

Čaša puna osvježenja: Iskoristite voće, zamrznite ga, izblendajte i dodajte mineralnu vodu te poslužite s puno leda, savjetuje majstor kuhinje Jamie Oliver

VIDEO

Kao i kod pripreme hrane, za ljetne napitke rabite sezonske namirnice. Iskoristite marelice, kupine, breskve, lubenicu, borovnice i ribizle. To će osvježiti i dati boju piću, kao i prirodnu slatkoću pa možete izostaviti šećer, predlaže popularni britanski chef Jamie Oliver. 

Iskoristite i ploškice povrća, krastavca ili celera, koje usitnite u blenderu zajedno s limunom ili limetom. Procijedite, razrijedite vodom i zasladite. Ne zaboravite na mirisno bilje koje pruža dodatno osvježenje.

- U ljetnim mjesecima najbolji su bosiljak, metvica, majčina dušica i ružmarin. Kombinirajte bosiljak s jagodama, metvicu s malinama i dinjama, bazgu ili timijan koristite kod pripreme limunada, a ružmarin miješajte s breskvama ili kupinama - savjetuje slavni chef. 

Voće prethodno ohladite u zamrzivaču. Zamrznite borovnice prije nego što ih ubacite u čašu s limunadom i bazgom, ostalo voće zamrznite i usitnite u blenderu kao za pripremu smoothieja. Za umjetnički dojam zamrznite i latice cvijeća ili grančice peršina koje pomiješajte s kockama leda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gotovo sve možete koristiti za aromatiziranje obične vode - voće, bilje, krastavac i mnoge druge prirodne okuse. Cvjetove bazge, ocijeđenu naranču, ružmarin, lipu, lavandu, višnje, sve možete umiješati u vodu ili njima aromatizrati klasičnu limunadu. Umjesto obične hladne vode, još će bolje biti ako umiješate soda ili mineralnu vodu. Kako bi zasladili ledene voćne napitke, neki chefovi koriste jednostavne šećerne sirupe, kao kod pripreme sorbeta. 

Bobby Flay kuha običan sirup od šalice šećera i vode, dok Giada de Laurentiis okus sirupa obogaćuje vanilijom. Ohlađeni šećerni sirup promiješajte s usitnjenim zamrznutim voćem i vodom pa dobro rashladite.

Limunada Giade de laurentiis

Sastojci: 125 g bobičastog voća , 100 ml limunova soka, led, šećerni sirup od vanilije, 1/2 šalice šećera, šalica vode, mahuna vanilije

Priprema: Stavite šećer i vodu te srž mahune vanilije u lonac. Kuhajte dok se šećer ne otopi. Pustite da provrije pa maknite s vatre i ohladite. Izblendajte sve sastojke. Dodajte vodu, promiješajte i ohladite. 

Aromatizirana voda Jamieja Olivera

Sastojci: 1/2 limuna, 1/2 limete, naranča, šaka malina, svežnjić lišca metvice, krastavac

Priprema: Narežite ploške limuna i limete. Naranču ocijedite  u vodu i pomiješajte s citrusima. Zgnječite maline te ih pomiješajte s listićima metvice i vodom. Metvicu izmrvite te pomiješajte s vodom i ocijeđenim sokom limuna ili limete. Dodajte i ploškice svježeg krastavca.

Ledene kupine Jamieja Olivera

Sastojci: 500 g zamrznutih kupina, 4 limuna, 2 grančice ružmarina, 10 borovnica, 5 žlica meda, l mineralne vode

Priprema: U čaše rasporedite voće, limun i ružmarin te pola žličice meda. Lagano zgnječite bobice voća. Dodajte led, gaziranu vodu i dobro promiješajte.

Osvježavajući čaj Marthe Stewart

Sastojci: 4 vrećice čaja od hibiskusa, 1/2 šalice listića mente, 4 šalice vrele vode, 2 šalice soka od jabuke, 2 šalice hladne vode, led

Priprema: U vrču napravite čaj i dodajte mentu. Nakon 10 minuta izvadite vrećice i procijedite mentu. Kad se ohladi, dodajte sok od jabuke i hladnu vodu. Poslužite s kockicama leda.

Lubenica u čaši Bobbyja Flaya

Sastojci: lubenica, sok 2 limete, 2 šalice vode, led, šalica šećera, šalica  vode

Priprema: Šalicu šećera i vode kuhajte dok se šećer ne rastopi. Kad provrije, kuhajte još nekoliko minuta. Zatim ohladite. Lubenicu izblendajte te dodajte sok od limete, hladnu vodu i ohlađeni sirup. Ulijte u posudu i stavite u zamrzivač dok se ne stvore kristalići leda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima