Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Spasila joj život: Kujica dvaput 'dijagnosticirala' tumor jajnika

Spasila joj život: Kujica dvaput 'dijagnosticirala' tumor jajnika

Kad se vrati s pretraga, Stephanie se mora presvući iz odjeće u kojoj je bila jer inače Sierra postaje anksiozna zbog samog 'mirisa raka' koji gazdarica 'donese' iz bolnice

VIDEO

Bivša sudska službenica Stephanie Herfel (52) smatra da joj je njezin kućni ljubimac spasio život nakon što joj je nanjušio rak. 
Amerikanka je osjećala jaku bol u abdomenu, a liječnik ju je poslao kući s dijagnozom ciste. Nakon što je kući došla s tabletama protiv bolova, Stephanie se naručila na kontrolu kod svog ginekologa.

Tada je kujica Sibirskog Haskija Sierra, Stephanien kućni ljubimac, prvi put svoju vlasnicu ponjušila po donjem dijelu trbuha nakon čega je otrčala u garderobu gdje je legla na pod sklupčana

Nekoliko tjedana kasnije, u studenom 2013., Stephanie je dijagnosticiran rak jajnika trećeg stadija. Nakon što se podvrgnula zahvatu potpune histerektomije (odstranjivanja reproduktivnih organa), uklanjanju karcinomom zahvaćene slezene i kemoterapiji, mislila je da je bolest iza nje. Sve dok joj se jednog dana 2015., a onda na isti način 2016., Sierra nije približila, ponjušila ju kao i prvi put i sklupčala se na pod garderobnog ormara. Testovi su kasnije pokazali da se rak vratio u oba slučaja. 

Psi namirisali ljudske ostatke na Velebitu: Stari 3000 godina!
Psi namirisali ljudske ostatke na Velebitu: Stari 3000 godina!

Danas zdrava Stephanie vjeruje kako je ne bi bilo bez njene ljubimice Sierre. 

- Svoj život dugujem tom psu, kao da ju je sam Bog poslao - kaže ponosna vlasnica. 

Rak jajnika svake godine u SAD-u pogodi oko 22.200 žena, a kod jedne od njih 78 se bolest nekad za života razvije, podaci su koje je objavilo Američko udruženje za praćenje karcinoma.

Kod čak 70 posto žena oboljelih od raka jajnika se bolest vrati, a kad se drugi put dijagnosticira često je već poodmakla, tvrde iz Društva za istraživanje raka jajnika. 

U Velikoj Britaniji od ovog karcinoma godišnje obolijeva oko 7200 žena, a šanse za preživljavanje deset godina nakon prve dijagnoze ima 35 posto žena. 

Kujica Sierra je kod Stephanie prvi put 'nanjušila tumor' nakon što se obitelj preselila u Wisconsin iz Kalifornije. Nakon toga ju je Stephanie uzela od sina koji se 2011. pridružio Američkim zrakoplovnim snagama.

Nakon Sierrine reakcije i kontaktiranja ginekologa, Stephanie je zakazano vađenje krvi i ultrazvuk. I premda je mislila da je posljednju kemoterapiju prošla u travnju 2014., 2015. i 2016.  je točno pretpostavila da se rak vratio, a testovi su pokazali da se ovaj put proširio na jetra i karličnu kost. 

Njezin liječnik dr. David Kushner joj je objasnio kako ono što je Sierra napravila nije uopće nemoguće, te da psi mogu otkriti rak s 98 posto točnosti. A da je to tako Sierra je pokazala i kad je Stephanie u posjet došla prijateljica koja je isto bolovala od raka jajnika.

Terapijski psi pomažu djeci kod mucanja i pretrpljenih trauma
Terapijski psi pomažu djeci kod mucanja i pretrpljenih trauma

Stephanie se u međuvremenu udala, a već je neko vrijeme zdrava. Ipak svaki dan uzima tablete s manjom dozom kemoterapije, da umanji rizik od ponovnog vraćanja tumora.

Kad se vrati s pretraga, Stephanie se odmah presvlači iz odjeće u kojoj je bila jer inače Sierra postaje anksiozna zbog samog 'mirisa raka' koji gazdarica 'donese' iz bolnice.

I premda je stalno u bojazni od povratka bolesti, Stephanie pokušava ostati pozitivna jer se cijelo vrijeme otkrivaju nove metode liječenja, a medicina svakodnevno bitno napreduje.

U međuvremenu djeluje u udrugama koje se bore protiv raka, a nada se da će i napisati knjigu o Sierri i tako psu javno priznati zasluge.   

VIDI OVO! S kojim znakovima zodijaka ne bi trebali ulaziti u vezu: Ova dva znaka nikako se nećete slagati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku