Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Spasila život sinu: 'Crvenilo se počelo širiti uz venu na ruci'

U djeliću sekunde vidjevši crvenilo oko rane na sinovoj ruci Britanka ga je odvezla u Hitnu, dok je druga majka poslala snimku kćeri u bolnicu. U oba slučaja djeci su dijagnosticirali sepsu

VIDEO

Britanka Alexandra Ruddy (41) odvela je sina (8) u ZOO vrt. Dječak je nespretno pao i ozlijedio se.

- Bilo je to prije tjedan dana. Došli smo doma i očistili ranu te je previli kako se ne bi inficirala. Činilo se da je sve u redu, no jučer kad smo se vraćali s plaže i uočila sam kako mu se crvenilo proteže uz venu na ruci. Provjerila sam mu lakat i stanje je bilo isto - napisala je ona na Facebooku. Zbog tog crvenila odlučila je dječaka odmah odvesti na Hitnu.

Odmah su ga primili, a liječnik je pohvalio majku zbog brze reakcije. Bila je riječ o sepsi, hitnom i vrlo opasnom stanju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sepsa je vitalno ugrožavajuće stanje kada dolazi do prijenosa bakterija uzroka infekcije u krvotok. Manifestira se povišenom temperaturom, općim lošim stanjem, ponekad i poremećajem svijesti te promjenama na koži u smislu promjene boje, pojave mrlja ili osipa te zahtijeva hitnu hospitalizaciju i antibiotsku terapiju. Razlikujemo sepsu i septički šok. Sepsa je stanje kad je bolesnik još stabilan što se tiče tlaka i pulsa te postoje smjernice prema kojima se to liječi. Liječiti treba početi odmah kako se ne bi razvio septički šok. On ima znatno veće posljedice, uzrokuje oštećenje vitalnih organa i smrtnost je veoma visoka. Nema sustava tijela koji nije zahvaćen septičnim šokom - od rada srca, bubrega, jetre i tako dalje, pojasnila je doc. dr. sc. Višnja Ivančan, predsjednica Hrvatskog društva za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu. Kazala je kako sepsa nastaje ako čovjeku iznenada padne imunitet, pa se organizam teško bori protiv bakterija.

Češće se u bolnicama javlja kod imunokompromitiranih bolesnika, osobito kod hematoloških malignih bolesti, kod pacijenata starije životne dobi te u kirurškim intenzivnim jedinicama zbog velikih otvorenih rana, no kod pacijenata koji dolaze izvan bolnice uzroci mogu biti različiti. Alexandrin sin stigao je na vrijeme tako da je dobio antibiotsku terapiju i ubrzo se oporavio. No ona mu je spasila život, kao što je to prije pet godina učinila Jade Rodford (30). Nedavno je objavila potresnu video snimku iz tog razdoblja.

Sepsa: Nije baš tako rijetka, a često se uopće ni ne prepozna
Sepsa: Nije baš tako rijetka, a često se uopće ni ne prepozna

Njezinoj je kćeri 2014. godine naglo pozlilo, djevojčica je poplavila i nije mogla disati. Tada je imala pet godina. Kad je zvala hitne službe, majci su liječnici govorili da se malena vjerojatno prehladila i da joj nije ništa. No ona se tad sjetila snimiti svoju kćer i poslala je snimku u bolnicu. Pozvali su je da ipak hitno dođe. Djevojčici su dijagnosticirali sepsu, a u bolnici se od nje oporavljala sljedeća dva tjedna.

- Postupno je dobivala snagu, ali bilo je zastrašujuće. Nedavno sam se sjetila snimke i odlučila sam je podijeliti sa svijetom jer smatram da bi svaki roditelj ovo trebao vidjeti. Mojoj djevojčici snimka je spasila život - istaknula je majka.

Liječnici ističu kako se sepsa često javlja u bolničkim odjelima za intenzivnu njegu i ondje je brzo prepoznaju.

- Prosječno pojavnost ne bi trebala biti više od pet do deset posto, a ovisno o jedinici za intenzivno liječenje kod nas je prosjek oko tri posto. Međutim, treba istaknuti kako je smrtnost od sepse između deset i dvadeset posto, a kod septičnog šoka je viša od 60 posto. Zato je važno prepoznati je na vrijeme. Nije sporno kod nas u bolnicama jer je odmah prepoznajemo, ali se ne prepoznaje na vrijeme kod kuće, ponekad čak i u općim praksama jer stanje jednostavno može zavarati. Uvijek treba misliti na to i nikako ne zanemariti simptome. Dakle, visoka temperatura, osjećaj slabosti i promjene na koži uvijek su razlog za hitan posjet liječniku - upozorila je dr. Ivančan.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje