Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Spasonosna hrana: Smanjuje stres i povećava osjećaj sreće

Spasonosna hrana: Smanjuje stres i povećava osjećaj sreće

Anksioznost je djelomično uzrokovana neravnotežom neurotransmitera, kemijskih glasnika koji imaju veliku ulogu u regulaciji raspoloženja. Pomaže hrana poput avokada, puretine i citrusa

VIDEO

Svi znaju za izreku 'To si što jedeš', a nedavno završena istraživanja su pokazala da se ova poslovica ne odnosi samo na izgled, već i na mentalno zdravlje čovjeka.

Hrana koju jedemo stvarno može stvoriti veliku razliku kada se radi o pitanjima mentalnog zdravlja, uključujući anksiozne poremećaje.

Kako hrana pomaže kod anksioznosti? Anksioznost je djelomično uzrokovana neravnotežom neurotransmitera, objašnjava doktorica Ali Miller, integrativni dijetetičar i autor knjige o prehrani za ljude koji pate od anksioznosti Anti-Anxiety Diet.

'Živi smo više od 100 godina zbog svinjskih nogica i seksa'
'Živi smo više od 100 godina zbog svinjskih nogica i seksa'

Neurotransmiteri su kemijski glasnici za koje se vjeruje da imaju veliku ulogu u regulaciji raspoloženja. Dijeta koja sadrži hranjive tvari iz cjelovite hrane pomaže u stvaranju ravnoteže neurotransmitera poboljšavajući rad crijeva. 

- Uklanjanjem rafiniranih ugljikohidrata i hrane koja potiče iritaciju crijeva, pravilnom prehranom možete utjecati na veću proizvodnju zdravih bakterija u probavi -  ističe Miller.

1. Puretina

L-triptofan, aminokiselina koja se nalazi u purećem mesu ima učinak relaksacije triptofana također može pomoći kod anksioznosti. 

- L-triptofan pomaže tijelu da proizvede serotonin, smirujući neurotransmitere koji pomaže regulirati san. Triptofan je obično najviši u bjelančevinama hrane kao što je purica, ali se također nalazi u orašastim plodovima, sjemenkama i grahu - kaže Rhone. 

2. Losos

Fotolia

- Ova zasićena i svestrana riba je krcata Omega 3 masnim kiselinama, koje su esencijalne za rad mozga i živčanog sustava. Pokazalo se da konzumacija tih važnih protuupalnih masnoća poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od depresije - izjavila je nutricionistica Cynthia Sass.

3. Tamna čokolada

Fotolia

Tamna čokolada ima više zdravih antioksidansa od ostalih vrsta čokolade. 

- Antioksidanti u tamnoj čokoladi potiču opuštanje stijenki krvnih žila, što pojačava cirkulaciju i snižava krvni tlak -  kaže Sass Health. 

- Istraživanja su također pokazala da je tamna čokolada pomogla ljudima koji pate od anksioznosti ili su pod stresom. Oni koji su jeli oko 40 grama tamne čokolade dnevno tijekom dva tjedna su smanjili hormon stresa u tijelu - dodala je. 

4. Šparoge

Fotolia

Šparoge imaju umirujući efekt na ljude jer sadrže visoki nivo B vitaminskog folata, čiji nedostatak u tijelu se veže s depresijom.

Također, šparoge imaju bonus time što spadaju u prebiotsku hranu, što znači da su izvor hrane za probiotike, za koje se smatra da imaju pozitivni utjecaj na raspoloženje.

- Samo jedna porcija kuhanih šparoga sadrži 70 posto preporučenog dnevnog unosa folata - objašnjava Sass. 

5. Kiselo zelje

Što se tiče probiotika, fermentirani proizvodi poput kiselog zelja se smatraju probiotičkom hranom, a česta konzumacija fermentirane hrane ima pozitivan utjecaj na raspoloženje, piše američki Health

6. Citrusi

- Naše nadbubrežne žlijezde su najkoncentriranije skladište vitamina C, koje ga koriste za regulaciju kortizola - kaže Miller.

To bi moglo objasniti zašto istraživanja pokazuju da je dodatak vitamina C povezan sa smanjenom razinom anksioznosti. Naravno, uvijek je bolje dobiti hranjive tvari iz čitavih izvora hrane

- Dodajte limun, limetu ili naranču u čaj ili sok, a citruse možete dodati i u salate - savjetuje.

7. Brokula

Tamnozeleno povrće poput brokule sadrži magnezij, smirujući mineral koji pomaže čovjeku da se opusti i da mu metabolizam uredno radi.

Dnevna preporuka je 400 grama magnezija, kojim brokula obiluje pa ju možete skuhati, dodati u omlet, složenac ili gustu juhu. Drugi izvori magnezija su bademi, suncokretove i sezamove sjemenke.

8. Avokado

Avokado je pun nezasićenim mastima i antioksidansima koji pomažu u optimizaciji cirkulacije, kaže Sass, što pridonosi boljem protoku krvi u epicentru tjeskobnih misli: mozgu.

- Sadrži 20 različitih vitamina i minerala, uključujući ključne hranjive tvari vezane za raspoloženje, poput folata, B6 i kalija - dodaje Sass. 

9. Zob

Poput lisnatog povrća, zob sadrži visoku razinu umirujućih minerala poput magnezija. 

- Pola šalice suhe zobi pruža trećinu preporučene dnevne količine magnezija. Zob je puna hranjivih tvari i antioksidansa koji tijelu pružaju stalni i uravnoteženi izvor energije - objašnjava Sass.

10. Čaj od kamilice

Jedna šalica čaja od kamilice pozitivno utječe na smanjenje stresa kod ljudi, pokazalo je istraživanje provedeno na Harvardu prošle godine. 

SEKS NIJE SAMO ZABAVAN: Redovito vođenje ljubavi može nam i pomoći, evo kako!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru