Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Spec. oftalmolog Lukenda: Oko je prozor u stanje organizma...

None Foto: Dreamstime

Na pregledu koji je dobro obaviti jednom godišnje, može se vidjeti stanje krvnih žila i ustanoviti moguće promjene uzrokovane povišenim krvnim tlakom, kao i stupanj sklerotičnih promjena arterija

Ako niste dugo bili na očnom pregledu napravite kompletni očni pregled koji će uključiti i širenje zjenica kako bi se temeljito pregledala očna pozadina. Takvim pregledom možemo na vrijeme otkriti mnoge očne bolesti ili vidjeti znakove upozorenja i prije njihove pojave, upozorava dr. sc. Adrian Lukenda, voditelj zagrebačke poliklinike Opto centar

U prvom redu pazimo na znakove bolesti očnog živca koja se naziva glaukom.

- Kratkovidne osobe trebale bi redovito ići na preglede očne pozadine, bez obzira na dobru korekciju dioptrije naočalama, kontaktnim lećama ili operacijom, kako bi na vrijeme prepoznali opasne degenerativne promjene koje nastaju zbog rasta očiju - govori dr. Lukenda. 

Foto: Dreamstime

U slučaju pojave bljeskova i brojnih 'plivajućih' mutnina u oku na pregled se treba javiti čim prije. Kod ljudi srednje i starije dobi jedino je pregledom očne pozadine moguće na vrijeme otkriti melanom žilnice oka koji je, za razliku od melanoma kože, obično dugo vremena skriven u oku i ne izaziva simptome, a preživljenje je izravno povezano s veličinom i proširenošću tumora.

- Osim očnih bolesti, u oku možemo otkriti i znakove mnogih sustavnih bolesti, poput stanja krvnih žila, jesu li sklerotične i postoje li promjene vezane uz povišeni krvni tlak. Još važnije nam je otkriti rane znakove šećerne bolesti, jer se ranim tretmanom mogu spriječiti brojne, po vid ozbiljne, komplikacije. Kako je oko dio mozga, oteklina očnog živca može biti prvi znak različitih bolesti u mozgu, poput tumora, krvarenja ili upalnih stanja - objašnjava spec. oftalmolog Lukenda. 

Komentari (2)
  • a kaj je onda vagina ? Podrum ?

    13. 10. 2018,   15:01
  • Iridodijagnostika ,bio i uvjerio se ..

    13. 10. 2018,   15:40