Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Spektakl na nebu: Pogledajte kako su sinoć 'padale zvijezde'

None Foto: Reuters/PIXSELL 9

Iako se govoriti da padaju zvijezde, to su meteori - bljeskovi meteoroida, malih krhotina kometa ili asteroida koji nastavljaju pratiti veća tijela od kojih su se odlomili istom putanjom i sagorijevaju u Zemljinoj atmosferi

Iako ih je u Hrvatskoj bilo teško vidjeti zbog jake mjesečine, u svijetu su mnogi imali priliku uživati u pogledu na Suze svetog Lovre, koje su sinoć 'zapalile' nebo.

Zbog jake mjesečine iznad Visa, Suze svetog Lovre ili Perzeidi bili su gotovo neprimjetni | Autor: Filip Kos/PIXSELL Foto: Filip Kos/PIXSELL Zbog jake mjesečine iznad Visa, Suze svetog Lovre ili Perzeidi bili su gotovo neprimjetni

Lovrine suze su jedan od meteorskih pljuskova koji tijekom godine zabljesnu nebeskim svodom kad Zemlja prolazi kroz skupinu svemirskih krhotina. Astronomi zovu taj meteorski pljusak Perzeidima jer naizgled dolazi iz zviježđa Perzeja. Meteori iz Perzeida potječu od kometa Swift/Tuttle, nazvanog tako po dvojici astronoma koja su ga otkrila u 19. stoljeću. Suze Svetog Lovre, odnosno Perzeidi, vidljivi su već od zadnje trećine srpnja, no najgušći su u noći na 13. kolovoza.

Foto: Reuters U južnom Izraelu Perzeidi su se odlično vidjeli

Foto: Reuters

To je i noć kada se navodno ispunjavaju sve želje. Naime, vjerovanje u čudesnu moć zvijezda padalica, odnosno meteora, uvriježeno je u mnogim krajevima svijeta. Prizor padalice može se činiti dobrim znakom i povodom za izražavanje želja jer je rijedak i kratka vijeka. Izreći želju u trenutku opažanja padalice značajan je izazov jer njezin bljesak iščezava jednako brzo kao što se pojavio.

Foto: Reuters U Bosni i Hercegovini također je bio spektakl na nebu

A meteor streaks past stars in the night sky above medieval tombstones during the Perseid meteor shower in Radimlja near Stolac | Autor: DADO RUVIC Foto: DADO RUVIC

Foto: Reuters

Ne zna se kome je i kad palo na pamet moliti za ispunjenje želja u trenu pojave meteora, no izvjesno je da je grčki astronom Ptolomej u 2. stoljeću već ponudio objašnjenje veze između želja i bljeskova na nebu. Po njemu, zvijezde padalice izlijeću iz nebeskog svoda kad ga bogovi rastvore da provire i promatraju što rade smrtnici na Zemlji.

Meteor streaks across skies near the Monument to the Revolution in Prijedor | Autor: DADO RUVIC Foto: DADO RUVIC Lijepo ih se moglo vidjeti i u Prijedoru

Meteor streaks across skies near the Monument to the Revolution in Prijedor | Autor: DADO RUVIC Foto: DADO RUVIC

Vidjeti zvjezdani bljesak značilo je gledati u smjeru bogova, što je nedvojbeno dobar trenutak za upućivanje želje. U ranoj kršćanskoj tradiciji mislilo se da padalice predstavljaju anđeoske duše koje padaju ili uzlijeću. Ljudi su vjerovali da izricanje želje u trenutku viđenja zvjezdanog bljeska znači obraćanje božanskoj moći koja može unaprijediti njihov život. Tradicija je dobila na snazi u industrijsko doba, kad je gradsko osvjetljenje učinilo prizore meteorskih bljeskova slabije vidljivima, a prilike za izražavanje želja rjeđima.

Foto: Reuters

Meteor streaks across skies near the Monument to the Revolution in Prijedor | Autor: Dado Ruvic Foto: Dado Ruvic

Tko je bio sv. Lovro?

Smaknut je zbog velikodušnosti prema sirotinji. Kršćani zovu meteore iz grupe Perzeida suzama Svetog Lovre jer se najbolje vide nedugo poslije blagdana tog sveca 10. kolovoza. Lovro, rimski đakon u vrijeme pape Siksta, smaknut je na taj datum 282. kao žrtva progona kršćana koji je pokrenuo car Valerijan. Lovrin je ‘grijeh’ bio dijeljenje crkvenog blaga sirotinji umjesto da ga, po naredbi, preda caru. Prema predaji, kad je vođen na stratište, plakao je zbog ljudske pohlepe. Odatle naziv suze meteorima koji se pojavljuju oko obljetnice njegove smrti. Slovi kao svetac zaštitnik kuhara, knjižničara, arhivista, kožara i komičara.

Komentari (14)
  • I ja sam gledo vani ko budala, komarci izgrizli i na kraju nisam ni jednu zvijezdu vidio osim blesavog mjeseca koji je svjetlio koda nikad nije vidio sunca.

    13. 8. 2019,   12:05
  • noćas sam uspio vidjeti 7 meteora ,,

    13. 8. 2019,   17:43
  • Čarobno nebo💫💫💫

    13. 8. 2019,   12:12