Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Splitski barmen Jure Vojković inovator je preko 130 koktela

Splitski barmen Jure Vojković inovator je preko 130 koktela
1

Autor je i najvećeg koktela na svijetu ''Ništa kontra Splita'' od 210 litara, a otkrio nam je i nekoliko svojih recepata za fine koktele pa ih pokušajte napraviti sami

VIDEO

Nagrađivani splitski barmen Jure Vojković (39), majstor je i inovator preko 130 koktela, koji je prvi u svijetu uspio spojiti miješana pića alkoholnih baza s mesnim okusima. Tako je osmislio koktel Decimum s domaćim pršutom, koji nosi naziv po rimskom nazivu mjesta Dicmo između Splita i Sinja iz kojeg potječe, kao i kamenice s likerom od čokolade. 

Neki od njegovih koktela koje je dizajnirao znaju biti ukrašeni s zanimljivim rješenjima poput maslina punjenih smrznutom vodkom ili smokava s lozovačom, a ne libi se koristiti za pića i listiće jestivog zlata kojeg nabavlja u Švicarskoj. Autor je i najvećeg koktela na svijetu ''Ništa kontra Splita'' od 210 litara. 

Većinom njegove kreacije slave hedonistički način života, iako je Vojković prošao težak put kako bi stekao znanje i umijeće koje ga polako vode ka svjetskom barmenskom vrhu.

Ivo ČagaljPixsell

- Nakon završene Ugostiteljske škole počeo sam raditi s splitskom klubu Masters, bilo mi je dosadno uzeti čašu, uliti piće, staviti dvije kocke leda i naplatiti račun. Htio sam nešto zanimljivije, maštovitije, pa se srećom upoznao ekipu iz Hrvatske sekcije barmena i pridružio im se i tu kreće moja priča s koktelima kojoj sam od tada potpuno posvećen -­ ispričao je Jure. 

Završio je Vojković i tečaj rezbarenja i dekoriranja voća i povrća kod dvostrukog svjetskog prvaka u dekoriranju stola Xiang Wanga (Vegetable & fruit carving Wang) u Luzernu u Švicarskoj, a na Kubi je 2011. godine prošao majstorsku edukaciju izrade koktela Mojito u legendarnom baru La Bodeguita del Medio u Havani gdje je taj koktel i nastao, a često ga je posjećivao i Ernest Hemingway. 

Usporedo s edukacijom, Vojković se natjecao na regionalnim, državnim i svjetskim turnirima te osvojio 36 medalja kao najbolji barmen i dizajner koktela. Ove je godine osvojio prvo mjesto u kategoriji dugih pića na Državnom prvenstvu barmena hrvatske održanom u svibnju Rapcu, čime je zaslužio da 2016. bude hrvatski predstavnik na svjetskom natjecanju 70 najboljih svjetskih barmena u Tokiju. ­ 

- Najlakše je napraviti koktel ako imate omiljenu voćnu bazu, te omiljeno alkoholno piće poput ruma, gina, konjaka, votke, tequile. Pomiješajte svježe voće u času i zdrobite ga s batićem, stavite kocke leda, ulijete alkoholno piće, a potom piće produžite s vama dragim sokom. Poslije se igrate s omjerima sve dok ne dobijete željenu kombinaciju -­ otkrio nam je Vojković, koji je 2013. godine izdao knjigu "Kokteli 100 ideja za hedonizam". 

Neke od kreacija Jure Vojkovića:

Miranda Cikotić/Pixsell

Alkar (exotic long drink) 

Sastav: 4 cl vodka, 2.5 cl watermelon liker, 0.5 cl grenadine sirup, 1 barska žlica lime juice sirup, 10 cl sok crvene naranče, čaša: huricane, dekoracija: koraba

Priprema: u shaker staviti 7­8 kocki leda, te uliti navedene sastojke. Protresti 10­ak puta i zajedno s ledom preliti u frapiranu (ohlađenu) čašu.Staviti dekoraciju u obliku Alke i slamku.

Miranda Cikotić/Pixsell

Sinjska Alka

Sastav: 2.5 dcl vodke, 2,5 dcl gina, 2 cl peach likera, 1.5 cl svježu pure jagoda, 1 cl svježeg limunovog soka, 12 cl mineral sensation limeta – kiwano, čaša:highball, dekoracija naranča, koraba

Priprema: u shaker staviti 7­8 kocki leda, vodku, gin, peach liker, pure jagoda i limunov sok. Protresti 10­ak puta, te zajedno s ledom preliti u čašu. Staviti dekoraciju, slamke i polako nadoliti mineral sensation limeta – kiwano pri tom pazeći da se pjeni.

Miranda Cikotić/Pixsell

Cro Pride Ante Gotovina ­ 

Sastav: 4,5 cl vodka dash Malibu Ananas, 2 cl likera od jagoda, 1 cl lime juice sirupa, 2 cl grenadine sirupa, 8 cl narančinog soka, 2 cl anasovog soka, čaša:hurricane, dekoracija: rotkvica, menta

Priprema: u stakledni dio boston shakera staviti led i uliti sve sastojke. Protresti 10­-ak puta i sve skupa uliti u hurricane čašu. Ukrasite s dvije slamke, a Vojković preporučuje crvenu i bijelu.

Baltazar (virgin – bezalkoholno piće)

Sastav: 2 cl sirupa od brusnice, 1,5 cl kokosovog sirupa, 1,5 cl svježeg limunov soka, 5 cl ananasova soka, 10 cl Spritea, čaša i dekoracija: paprika i menta

Priprema: u shaker staviti led i sve sastoje osim Spritea. Protresti 10­ak puta i zajedno s ledom uliti u papriku koju smo prethodno izdubili i očistili od špica. Ulijte mješavinu, nadolijte Sprite i ukrasite listićima mente.

Red Zerozero (virgin – bezalkoholno piće)

Sastav: 2 cl sirupa od jagode, 1 cl svježeg limunova soka, 1 cl grenadine sirupa, 12 cl Red Bulla, čaša i dekoracija: naranča i menta

Priprema: u čašu staviti 7­8 osam kocki leda, uliti sve sastojke, osim Red Bulla, te promiješati barskom žlicom. Potom naliti Red Bull i ukrasiti. Umjesto čaše može poslužiti i veća naranča koja se izdubi kako bi se dobio prostor za otprilike 30 cl tekućine. Idealnono za zabave na plaži.

mediANA (Pipi Shooter)

Sastav: 1,5 cl medovače likera, 1,5 dcl Pipija, barska žlica sirupa od jagoda, dekoracija: naranča ili mandarina

Izgubljena generacija (Pipi long drink)

Sastav: 3 cl vodke, 3 cl likera limončelo, 2 cl pirea od svježih jagoda (ili 1 cl sirupa od jagoda), 12 cl Pipija, čaša: highball, dekoracija: naranča, jagoda i menta

Priprema: u  čašu punu leda ulijte vodku i limončelo, te prostresite u shakeru 10­ak puta. Potom nadolijte Pipi i dekorirajte. Pažljivo niz slamku nakapajte pire ili sirup od svježih jagoda.

Decimuma

Sastav: 4 cl Akvinte, 2 cl Maraschina, 1 cl sirupa badema Gody, 1 barska žlica likera ­ višnja Doci – Maovice, 3 barske žlice svježeg soka od mrkve 1 cl svježeg soka od naranče, 4 cl Pipija, 5 g pršuta iz Dicma, Dekoracija: oskoruša, tikvica, rogač, višnja i menta

Priprema: sve sastojke staviti u električni mikser (blender), dodati 7­8 kocki leda i miksati 20­-ak sekundi, a zatim izliti u frapiranu (ohlađenu) martini-­čašu, koju ukrasimo dekoracijom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise