Autor je i najvećeg koktela na svijetu ''Ništa kontra Splita'' od 210 litara, a otkrio nam je i nekoliko svojih recepata za fine koktele pa ih pokušajte napraviti sami
Splitski barmen Jure Vojković inovator je preko 130 koktela
Nagrađivani splitski barmen Jure Vojković (39), majstor je i inovator preko 130 koktela, koji je prvi u svijetu uspio spojiti miješana pića alkoholnih baza s mesnim okusima. Tako je osmislio koktel Decimum s domaćim pršutom, koji nosi naziv po rimskom nazivu mjesta Dicmo između Splita i Sinja iz kojeg potječe, kao i kamenice s likerom od čokolade.
Neki od njegovih koktela koje je dizajnirao znaju biti ukrašeni s zanimljivim rješenjima poput maslina punjenih smrznutom vodkom ili smokava s lozovačom, a ne libi se koristiti za pića i listiće jestivog zlata kojeg nabavlja u Švicarskoj. Autor je i najvećeg koktela na svijetu ''Ništa kontra Splita'' od 210 litara.
Većinom njegove kreacije slave hedonistički način života, iako je Vojković prošao težak put kako bi stekao znanje i umijeće koje ga polako vode ka svjetskom barmenskom vrhu.
- Nakon završene Ugostiteljske škole počeo sam raditi s splitskom klubu Masters, bilo mi je dosadno uzeti čašu, uliti piće, staviti dvije kocke leda i naplatiti račun. Htio sam nešto zanimljivije, maštovitije, pa se srećom upoznao ekipu iz Hrvatske sekcije barmena i pridružio im se i tu kreće moja priča s koktelima kojoj sam od tada potpuno posvećen - ispričao je Jure.
Završio je Vojković i tečaj rezbarenja i dekoriranja voća i povrća kod dvostrukog svjetskog prvaka u dekoriranju stola Xiang Wanga (Vegetable & fruit carving Wang) u Luzernu u Švicarskoj, a na Kubi je 2011. godine prošao majstorsku edukaciju izrade koktela Mojito u legendarnom baru La Bodeguita del Medio u Havani gdje je taj koktel i nastao, a često ga je posjećivao i Ernest Hemingway.
Usporedo s edukacijom, Vojković se natjecao na regionalnim, državnim i svjetskim turnirima te osvojio 36 medalja kao najbolji barmen i dizajner koktela. Ove je godine osvojio prvo mjesto u kategoriji dugih pića na Državnom prvenstvu barmena hrvatske održanom u svibnju Rapcu, čime je zaslužio da 2016. bude hrvatski predstavnik na svjetskom natjecanju 70 najboljih svjetskih barmena u Tokiju.
- Najlakše je napraviti koktel ako imate omiljenu voćnu bazu, te omiljeno alkoholno piće poput ruma, gina, konjaka, votke, tequile. Pomiješajte svježe voće u času i zdrobite ga s batićem, stavite kocke leda, ulijete alkoholno piće, a potom piće produžite s vama dragim sokom. Poslije se igrate s omjerima sve dok ne dobijete željenu kombinaciju - otkrio nam je Vojković, koji je 2013. godine izdao knjigu "Kokteli 100 ideja za hedonizam".
Neke od kreacija Jure Vojkovića:
Miranda Cikotić/Pixsell
Alkar (exotic long drink)
Sastav: 4 cl vodka, 2.5 cl watermelon liker, 0.5 cl grenadine sirup, 1 barska žlica lime juice sirup, 10 cl sok crvene naranče, čaša: huricane, dekoracija: koraba
Priprema: u shaker staviti 78 kocki leda, te uliti navedene sastojke. Protresti 10ak puta i zajedno s ledom preliti u frapiranu (ohlađenu) čašu.Staviti dekoraciju u obliku Alke i slamku.
Sinjska Alka
Sastav: 2.5 dcl vodke, 2,5 dcl gina, 2 cl peach likera, 1.5 cl svježu pure jagoda, 1 cl svježeg limunovog soka, 12 cl mineral sensation limeta – kiwano, čaša:highball, dekoracija naranča, koraba
Priprema: u shaker staviti 78 kocki leda, vodku, gin, peach liker, pure jagoda i limunov sok. Protresti 10ak puta, te zajedno s ledom preliti u čašu. Staviti dekoraciju, slamke i polako nadoliti mineral sensation limeta – kiwano pri tom pazeći da se pjeni.
Miranda Cikotić/Pixsell
Cro Pride Ante Gotovina
Sastav: 4,5 cl vodka dash Malibu Ananas, 2 cl likera od jagoda, 1 cl lime juice sirupa, 2 cl grenadine sirupa, 8 cl narančinog soka, 2 cl anasovog soka, čaša:hurricane, dekoracija: rotkvica, menta
Priprema: u stakledni dio boston shakera staviti led i uliti sve sastojke. Protresti 10-ak puta i sve skupa uliti u hurricane čašu. Ukrasite s dvije slamke, a Vojković preporučuje crvenu i bijelu.
Baltazar (virgin – bezalkoholno piće)
Sastav: 2 cl sirupa od brusnice, 1,5 cl kokosovog sirupa, 1,5 cl svježeg limunov soka, 5 cl ananasova soka, 10 cl Spritea, čaša i dekoracija: paprika i menta
Priprema: u shaker staviti led i sve sastoje osim Spritea. Protresti 10ak puta i zajedno s ledom uliti u papriku koju smo prethodno izdubili i očistili od špica. Ulijte mješavinu, nadolijte Sprite i ukrasite listićima mente.
Red Zerozero (virgin – bezalkoholno piće)
Sastav: 2 cl sirupa od jagode, 1 cl svježeg limunova soka, 1 cl grenadine sirupa, 12 cl Red Bulla, čaša i dekoracija: naranča i menta
Priprema: u čašu staviti 78 osam kocki leda, uliti sve sastojke, osim Red Bulla, te promiješati barskom žlicom. Potom naliti Red Bull i ukrasiti. Umjesto čaše može poslužiti i veća naranča koja se izdubi kako bi se dobio prostor za otprilike 30 cl tekućine. Idealnono za zabave na plaži.
mediANA (Pipi Shooter)
Sastav: 1,5 cl medovače likera, 1,5 dcl Pipija, barska žlica sirupa od jagoda, dekoracija: naranča ili mandarina
Izgubljena generacija (Pipi long drink)
Sastav: 3 cl vodke, 3 cl likera limončelo, 2 cl pirea od svježih jagoda (ili 1 cl sirupa od jagoda), 12 cl Pipija, čaša: highball, dekoracija: naranča, jagoda i menta
Priprema: u čašu punu leda ulijte vodku i limončelo, te prostresite u shakeru 10ak puta. Potom nadolijte Pipi i dekorirajte. Pažljivo niz slamku nakapajte pire ili sirup od svježih jagoda.
Decimuma
Sastav: 4 cl Akvinte, 2 cl Maraschina, 1 cl sirupa badema Gody, 1 barska žlica likera višnja Doci – Maovice, 3 barske žlice svježeg soka od mrkve 1 cl svježeg soka od naranče, 4 cl Pipija, 5 g pršuta iz Dicma, Dekoracija: oskoruša, tikvica, rogač, višnja i menta
Priprema: sve sastojke staviti u električni mikser (blender), dodati 78 kocki leda i miksati 20-ak sekundi, a zatim izliti u frapiranu (ohlađenu) martini-čašu, koju ukrasimo dekoracijom.