Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Spoj plesa i igre: Plesanjem na svili djeca razvijaju tijelo i um

Spoj plesa i igre: Plesanjem na svili djeca razvijaju tijelo i um
1

Ovaj tip vježbe djeci poboljšava koordinaciju, a razvija i snagu, maštu i kreativnost. Usto je i zabavan pa djevojčice po sat vremena ne pitaju za odmor, ne sjete se ni popiti vode, kaže instruktorica

VIDEO

Ples na svili sjajan je način da djeca razviju fizičku snagu, kondiciju i gipkost dok se zabavljaju i upoznaju nove prijatelje. Video možete pogledati ispod.

Pokretanje videa...

01:46

Na našem treningu s raznim akrobacijama na svili kombiniramo ples i zabavne igre, uz puno smijeha i veselja. Ovaj trening pomaže razvoju lokomotornog i motoričkog sustava djeteta, a pritom razvija kreativnost i maštu, objašnjava nam instruktorica plesa na svili Sandra Dunaj.

Jednom tjedno na njezine satove “cirkuskog plesa” na svili u Velvet Pepper joga studiju u zagrebačkoj Vinogradskoj ulici, dolazi desetak djece, ponajviše djevojčica.

- Sva djeca se mogu priključiti našoj grupi plesa na svili, bez obzira na fizičku kondiciju. Prijašnje iskustvo nije potrebno, a kondicija i snaga stječu se kroz treninge. Ples na svili je zahtjevna vještina, no kroz redovne treninge djeca sve svladaju bez problema pa neki spajaju figure nakon par treninga - pojašnjava Sandra.

Škorpion je najteži, kaže nam Marta (11), koja na treninge ide već četiri mjeseca i uživa u njima. Nora (13) također pleše na svili četiri mjeseca.

- Isprva je sve izgledalo komplicirano, ali kad sam ušla u to, sad mi je zabavno okretati se po trakama. No bitno je i ponavljati. Išla sam na druge plesove, onda mi je mama našla ovo pa sam odlučila isprobati. I svidjelo mi se - kaže.

Napuhani trbuh može biti znak mjesečnice, ali i ozbiljne bolesti
Napuhani trbuh može biti znak mjesečnice, ali i ozbiljne bolesti

Bruni (7) najteže je zamotati čvor, no kad je njega svladala, sad je sve lakše.

- Punih sat vremena ne pitaju za odmor. Sve im tako brzo prođe, a kad kažem da je sat gotov, viču: ‘Ne, još!’ - smije se Sandra, koja ih nekad mora natjerati da popiju malo vode i predahnu. Ruke ih ne bole, viču uglas, iako je ova aktivnost dosta usmjerena na razvoj ruku i ramena, ali i cijelog tijela.

- Nije im naporno, a neki čak dolaze i više puta tjedno. Jedna je djevojka željela da joj za rođendan kupe svilu, pa je kod kuće stavila na strop i vježbala - priča Sandra.

Djeca sve upijaju kao spužve, a već rade i koreografiju za kratak nastup čemu se posebno vesele.

- Odabiremo pjesme, kostime, i uživamo zajedno - kaže Sandra.

Uz ples u zraku, treninzi uključuju i ples na podu jer, kako kaže, važno je da nauče pratiti glazbu i dobiju osjećaj za ritam. Cirkuski potencijal definitivno imaju, a hoće li ga ostvariti, ostavlja im da same odluče.

- Moje se djevojčice bave sportom, a ovo im je dodatna aktivnost. Vesele se treninzima, pa mi nije teško voziti ih - kaže Martina i Brunina mama.

Koliko god su naša, pustite ih da ponekad lupe glavom o zid
Koliko god  su naša, pustite ih da ponekad lupe glavom o zid

Laurin tata kaže kako su se već prije na uličnim performansima upoznali s plesačicama na svili pa su kćer odlučili dovesti na probni sat. I oduševila se.

- Laura ne voli na sport ići bez prijateljica, no zanimljivo, ovdje nema taj problem - kaže tata.

Ples na svili je zračna vještina novog cirkusa. Nastala je 50-ih godina u francuskim cirkuskim školama, dok je ples na svili postao šire poznat zahvaljujući Isabelle Vaudelle i Isabelle Chasse. One su 1998. godine izvele ples na svili u sklopu performansa Quidam poznatog showa Cirque du Soleila, a od tada se vrlo brzo raširio po cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

- Imamo i grupu plesa na svili za odrasle, trening je svestran i prilagođen svim tipovima tjelesne građe. Sastoji se od tri dijela: zagrijavanje tijela na podu, u zraku na zračnoj tkanini te završni dio treninga, istezanje s elementima joge. Odaziv je odličan jer je aktivnost kao stvorena za one koji žele probati u svoj život ukomponirati neki novi, zanimljiv i kreativan hobi - kaže Sandra, inače profesorica filozofije, logike i etike.

U potrazi za zanimljivim hobijem prije sedam godina pridružila se Triko Cirkus Teatru gdje je učila ples na svili, a od 2016. godine i tehniku sa zračnim obručem.

- Svoju ljubav prema podučavanju spojila sam sa zračnim akrobacijama podučavajući ples na svili za djecu i odrasle. Djeca ples na svili za sada doživljavaju kao zabavan hobi, no puno je talentirane djece u našoj grupi pa tko zna, možda se i netko od njih odluči ovime profesionalno baviti - kaže Sandra.

 

NAJGORI HOROSKOPSKI PAROVI: Ovi znakovi nikako ne idu skupa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...