Obavijesti

Lifestyle

Komentari 90

Spojite prste ovako: Vidjet ćete zašto prsten ide - na prstenjak

Spojite prste ovako: Vidjet ćete zašto prsten ide - na prstenjak
1

U doba neandertalaca ljubav se iskazivala vezivanjem grančice ili travke oko ruke ili gležnja mladenke. Stari Egipćani u prstenu su vidjeli simboliku vječne, besmrtne ljubavi...

VIDEO

Po staroj kineskoj teoriji svaki prst na ruci simbolizira nekoga (članove obitelji i vas same), a jedan među njima je nemoguće razdvojiti kada ih se stavi u određeni položaj - i to prstenjak.

  • palac - roditelji
  • kažiprst - braća i sestre
  • srednji prst - simbolizira vas
  • prstenjak - muža ili ženu
  • mali prst - djecu

Spojite jagodice prstiju obje ruke pa savinite srednji prst prema unutra (kao u videu). Sve prste koji su ostali spojeni u zraku uspjet ćete odvojiti - osim prstenjaka. To bi mogao biti jedan od razloga zašto se vjenčani prsten nosi upravo na prstenjaku - simbolizira nerazdvojivost partnera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Postoje još neke teorije. U davna vremena ljudi su vjerovali kako kroz lijevi prstenjak prolazi živac koji vodi ravno u srce pa, ako nosite vjenčani prsten upravo na tom prstu, ljubav između vas i partnera trajat će vječno.

Nosite li prsten na tom prstu, a niste u braku niti ste zaručeni, to pokazuje da ste vrlo romantični.

Veze ovih horoskopskih parova su neuništive, strastvene i jake
Veze ovih horoskopskih parova su neuništive, strastvene i jake

Nešto drugačije vjerovanje nastalo je u srednjem vijeku kada se mislilo da kroz prstenjak lijeve ruke prolazi vena ljubavi koja vodi do srca. Naravno, danas se zna da to nije tako. Ipak, postoji logično objašnjenje zašto se vjenčani prsten nosi na lijevoj ruci - jer je bliža srcu.

U nekim zemljama vjenčani prsten se ne nosi na lijevoj već desnoj ruci. Navodno je ta tradicija ostala iz rimskog doba kada se vjerovalo da lijeva strana simbolizira zlo, a desna dobro. Neka davna vjerovanja kažu da "vrag stoji na lijevom ramenu, anđeo na desnom". Na primjer, kod pravoslavnih vjernika je takav običaj, da se mladenki prsten stavlja na desnu ruku.

Povijest vjenčanog prstena

U doba neandertalaca ljubav se iskazivala vezivanjem grančice ili travke oko ruke ili gležnja mladenke. To se smatralo i znakom odanosti i prijateljstva, a i štitilo je ženu da joj duša ostane netaknuta - vjerovali su da će tako dulje živjeti.

Stari Egipćani u prstenu su vidjeli simboliku vječne, besmrtne ljubavi. Izrađivali su ih od kostiju, kože, bjelokosti i konoplje. Kasnije su prstenje izrađivali od metala, a kada je žena od muškarca primila takav prsten, pristala bi na to da bude u njegovom posjedu.

U rimsko doba prsten je dobio romantičnije značenje. Pokazivao je da je žena, koja ga nosi, otključala srce svojeg muža. Često je i ključ bio dio vjenčanog prstena.

U Aziji je nekada vjenčani prsten bio neka vrsta pečata zakonitog ugovora. Prsten je bio kao slagalica i ako bi se skinuo s prsta, raspao bi se na komadiće. 

Prstenje kakvo poznajemo danas pojavilo se u Srednjem vijeku - zlatni s dodatkom dragog kamenja. Stavljanje dijamanata postalo je moderno nakon 40-ih godina prošlog stoljeća.

Još jedan zanimljiv detalj:

Nekada su vjenčano prstenje nosile smo žene, a ideja da ga nose i muškarci pojavila se u 20. stoljeću, preciznije tijekom Drugog svjetskog rata. Muškarci su počeli nositi prstenje kao podsjetnik na svoju ljubav koju možda više nikada neće vidjeti jer su na ratištu, prenosi portal expatica.com.

 

Prstenjak otkriva pravog muškarca

Znanstvenici s Medicinskog fakulteta Jagiellonian u Krakowu, u Poljskoj, pronašli su muškarce kojima je prstenjak duži od srednjeg prsta pa su ih malo proučili, a zavirili su i u njihov privatni život, odnosno zabilježili su kakve su im partnerice.

Naime, kažu da prstenjak dulji od srednjeg prsta otkriva kako je muškarac tijekom razvoja u maternici našao pod naletom muškog hormona testosterona. Upravo to je razlog što privlači određeni tip žena - izloženost testosteronima u maternici je zaslužna za tipične muževne atribute u kasnijem životu. 

Ako morate raditi ovih sedam stvari, onda to nije veza za vas
Ako morate raditi ovih sedam stvari, onda to nije veza za vas

Otkrili su kako takvi muškarci imaju četiri puta veću šansu da će završiti sa ženom koja ima tijelo u obliku pješčanog sata - vrlo ženstveno i privlačno. Takvim ženama su privlačni upravo muškarci s dužim prstenjakom.

Nuspojava izloženosti testosteronima tijekom razvoja u maternici nije samo dulji prstenjak, već takvi muškarci su i mišičaviji, više su atletske građe, jači su i bolje se orijentiraju u prostoru, a mnogim ženama je to jako privlačno, prenosi Mirror.

VIDI OVO: 20 najbizarnijih činjenica na svijetu i 15 bizarnih činjenica o spermi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...