Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Spolnu bolest možete dobiti i ako se niste seksali - evo kako

Iako je dominantni oblik širenja spolno-prenosivih bolesti seksualnim putem, njih je moguće dobiti i na ovih pet načina, koji uopće ne uključuju spolne odnose

Većina spolno prenosivih bolesti nema izražene i jasne simptome. No osim seksom, moguće je zaraziti se spolnom bolešću, a da niste uopće bili spolno aktivni, piše Mirror. 

Ono što zabrinjava jest što je riječ o predmetima i mjestima široke uporabe. 

1. Balzam za usta

Postoje dvije vrste herpesa - oralni i genitalni, a obje vrste se prenose direktnim kontaktom. Ako posudite balzam za usne od nekoga tko ima oralni herpes, i vi ga možete dobiti. Također ako je netko stavio balzam odmah nakon oralnog seksa i na taj način može prenijeti virus genitalnog herpesa.

Foto: Dreamstime

S druge strane, virusi ne mogu dugo preživjeti na ovakvim predmetima. Ipak, najbolje je imati vlastiti balzam i ne dijeliti ga ili posuđivati od drugih. Iz ovog razloga ne preporučuje se testirati ruževe ili balzame direktno na ustima u drogerijama već na ruci. 

2. Brada

Trenutno su pune i lijepo uređene brade vrlo popularne. No one imaju veliki potencijal postati plodno tlo za razvoj i množenje gljivica, uzrokujući gljivične infekcije i herpes.

Foto: Dreamstime

Na bradama se čak mogu pronaći i stidne uši.

Jako gusta brada također može sakriti simptome problema s kožom, pa je jako bitno održavati higijenu brade - redovito je prati, češljati i uređivati, piše Mirror.

3. Depilacija bikini zone

Depilacija nikako nije ugodna, a uz to ako je vaš kozmetičar nemaran i ima običaj isti aplikacijski štapić namakati dva ili više puta u vosak koji je koristio za depilaciju nekog drugoga - postoji šansa da se zarazite spolno prenosivom bolešću. 

Foto: Dreamstime

Već neko vrijeme istraživanja pokazuju da uklanjanje dlačica s bikini zone povećava rizik od zaraze spolnim bolestim (budući da je uloga dlačica štiti otvore na tijelu).

4. Solarij

UV zračenje ubija bakterije, ali previše sunčanja u solariju može rezultirati i većom otpornošću bakterija koje su već prisutne na tijelu.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Također, u solariju su prisutne i različite gljivice, virusi i bakterije poput fekalnih bakterija, herpesa i HPV virusi. Nužno je očistiti solarij prije i poslije sunčanja kako biste ovakve rizike sveli na minimum. 

5. Tetoviranje ili stavljanje piercinga

I kod tetoviranja i piercinga je jako bitna higijena. Većina salona održava higijenu instrumenata, ali posebnu pažnju treba obratiti na igle koje mogu biti prijenosnici hepatitisa B ili C, ili HIV virusa.

Foto: Dreamstime

 

Komentari (120)
  • Najopasnija je mentalna bolest koju dobiješ od čitanja gluposti koju pišu meinestram mediji .

    9. 5. 2017,   08:25
  • Spolnu bolest dobiješ čim se rodiš u hrvatskoj i to dvije! HDZ i SDP

    9. 5. 2017,   07:52
  • od kad je herpes tip-1 spolna bolest?????

    9. 5. 2017,   09:12