Obavijesti

Lifestyle

Komentari 100

Spontana erekcija: Zašto se to događa samo po noći, danju ne

Spontana erekcija: Zašto se to događa samo po noći, danju ne

Postoje dvije vrste erekcija, a jedna nema nikakve veze sa seksom. Spontane erekcije su uočene i kod muških fetusa u majčinom trbuhu. Muškarci ih u jednoj noći imaju tri do pet

VIDEO

Dečki, jeste li ikada zapitali otkuda te ranojutarnje erekcije dok vam mozak još spava i ne pomišlja na seks? Ovaj fenomen liječnici su nazvali - noćna otečenost penisa koja nastaje tijekom REM faze spavanja kada sanjamo najviše.

Kako buđenje slijedi nakon REM faze, događa se da je erekcija još u tijeku i muškarac je postane svjestan.

9 stvari koje su ženama važnije na muškarcu od veličine penisa
9 stvari koje su ženama važnije na muškarcu od veličine penisa

Prosječan, zdrav muškarac ima tri do pet noćnih erekcija i svaka traje otprilike oko pola sata. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To je je tipično za adolescente i mlade muškarce, zbog njihovih visokih razina hormona. Zapravo je povezano s učestalošću njihovih erekcija i njihovom potrebom za oslobađanjem. Naravno, s godinama starosti ta pojava je manje učestala kako se razina testosterona i seksualna funkcija smanjuju - objasnila je seksologinja dr.sc. Gloria Brame.

Mnogi se pitaju, posebno žene kada ugledaju te noćne i ranojutarnje erekcije, ima li njihov muškarac seksi snove. No stručnjaci kažu kako to nema nikakve veze jedno s drugim.

- Te erekcije nemaju veze sa seksi snovima. Spontane erekcije su uočene i kod muških fetusa u majčinom trbuhu - pojasnila je dr. Uta Demontis, klinička seksologinja.

Dodaje kako je moguće da muško tijelo dovodi spolovilo u erekciju tijekom noći kako bi svježa krv procirkulirala njime i opskrbila ga sa dovoljno kisika.

Pukao mu je penis usred seksa: Čuo sam 'krc' i osjetio jaku bol
Pukao mu je penis usred seksa: Čuo sam 'krc' i osjetio jaku bol

Do takvih spontanih erekcija ipak ne dolazi tijekom dana.

- Muški mozak ispušta kemikalije protiv erekcije tijekom svojih budnih sati, što pomaže u sprječavanju pojave erekcije u, recimo, društveno neprihvatljivim situacijama. Međutim, tijekom spavanja taj faktor nestaje, dopuštajući erekcijama da slobodno dolaze i odlaze - kaže Gloria Brame, a prenosi Men's Health.

Thinkstock

Dvije su vrste erekcije

Stručnjaci kažu kako postoje dvije vrste erekcije - ona izazvana seksualnim uzbuđenjem i ova koja se događa tijekom sna.

Iako toga nisu svjesni jer spavaju, muškarci tijekom noći mogu imati do pet takvih erekcija. Ponekad se probude usred nje i to je sasvim normalno. Jutarnja erekcija samo je nastavak serije noćnih, prenosi iflscience.com.

  • 1. Psihogena Tu se radi o poticanju erekcije mislima ili prizorima koji potenciraju erekciju putem živčanih signala. To je ono kada muškarac želi seks i svjestan je nakupljenog uzbuđenja i u konačnici erekcije.
  • 2. Refleksna To je erekcija do koje dolazi nesvjesno, bez vanjskih podražaja. Dolazi iz drugog dijela mozga od one seksualne. Ponekad je može potaknuti pun mjehur i jaka potreba za mokrenjem. Postoji čak teorija da tada dođe do erekcije kako se muškarac ne bi pomokrio u krevet.
Vodite ljubav često! Dobro je protiv visokog tlaka, kao lijek
Vodite ljubav često! Dobro je protiv visokog tlaka, kao lijek

Izostanak jutarnje erekcije otkriva problem

- Jutarnja erekcija se javlja zbog cirkadijalnog ritma hormona testosterona. Koncentracija testosterona je najviša pred jutro i tada se javljaju prve erekcije. Kada bolesnik ima probleme s erektilnom disfunkcijom postoje testovi koji pokazuju je li postoji jutarnja erekcija - objasnio nam je mr. sc. Antonio Plešnar spec. urolog, subspec. urološka onkologija.

-  Ako je nema, tada je to jedan od znakova teže erektilne disfunkcije. Najčešće su jutarnje erekcija kod mladih, no ona postoji i u starijih osoba - dodao je.

SAVRŠENI PAROVI: Ovi horoskopski znakovi najbolje idu zajedno, po svemu si odgovaraju

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje