Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Srce joj je stalo na čak 6 sati: Preživjela bez imalo oštećenja

Srce joj je stalo na čak 6 sati: Preživjela bez imalo oštećenja
1

Britanka je tijekom planinarenja sa suprugom u Španjolskoj naišla na snježnu oluju. Srce joj je stalo, a temperatura tijela pala na 18 stupnjeva. Šest sati poslije, liječnici su je vratili u život

VIDEO

Britanka Audrey Schoeman koja već dvije godine živi i radi kao učiteljica engleskog jezika u Španjolskoj, u studenome je na planinarenju sa suprugom doživjela zastoj srca. Srce je stalo, nije disala niti davala znakove života puna četiri sata do dolaska u bolnicu, nakon čega su je liječnici spojili na ECMO, aparat koji oponaša funkcije tijela i nekoliko sati kasnije pokrenuli srce defibrilatorom. Ne samo da je preživjela, nego nema nikakvih oštećenja organa, niti mozga!

Liječnici bolnice Vall d'Hebron u Barceloni kažu kako je to bio prvi slučaj povratka u život nakon šest sati bez funkcija u Španjolskoj, no prošle godine u Francuskoj je zabilježen slučaj čovjeka kojeg su vratili u život nakon čak 18 sati. 

Riječ je o 53-godišnjaku koji je pao i cijelu noć ostao ležati pored rijeke da to nitko nije primijetio, a nakon što su ga doveli u bolnicu, liječnici su utvrdili nisku temperaturu tijela i odlučili ga pokušati reanimirati. Čovjek je također živ i nema težih funkcionalnih oštećenja, prenosi Daily Mail.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

srčani udar 01:01

- U oba slučaja, presudno je bilo to što se jako spustila tjelesna temperatura, što je dovelo do zaustavljanja tjelesnih funkcija, a time i usporavanja metaboličkih procesa i propadanja stanica - pojašnjava kardiolog dr. Nikša  Drinković. 

- U takvim uvjetima zapravo se zaustavlja propadanje stanica te oštećenje funkcija, a time i pojedinih organa u tijelu - pojašnjava te dodaje kako se na intenzivnim jedinicama kardiologije u slučajevima zastoja srca hipotermija ponekad izaziva i ciljano, zato da bi se očuvale funkcije pacijenta.

Ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i liječenje 'Srčana', kardiolog prim. dr. sc. Goran Krstačić kaže kako je ta metoda poznata u liječenju i primjenjuje se i izvan kardiologije. 

Žena 2 dana plutala po moru: Preživjela jedući samo slatkiše
Žena 2 dana plutala po moru: Preživjela jedući samo slatkiše

- Na primjer, u slučaju kada postoji trauma mozga, baš zato da bi se zaustavilo propadanje stanica, a time i funkcija organa radimo to tako da pacijenta stavimo u jako puno leda i u kontroliranim uvjetima pratimo njegove funkcije, kako bi se spriječila daljnja oštećenja - pojašnjava dr. Krstačić. 

Dodaje kako je, kad je u pitanju zastoj srca, nešto bolja situacija ako postoji fibrilacija klijetki, odnosno brze i nepravilne funkcije, pa se onda može pokrenuti elektrošokom, odnosno defibrilatorom.

- U drugom slučaju, kada na monitoru postoji samo ravna crta i pokretanje srca je moguće samo davanjem adrenalina, pa u takvim situacijama nastojimo postići stanje fibrilacije, pojašnjava.

No, takve stvari rade se u strogo kontroliranim uvjetima, uz praćenje brojnih tjelesnih funkcija, jer samo jedan poremećaj može dovesti do oštećenja funkcija.

- Već mala promjena razine kalija i natrija u organizmu može izazvati vrlo ozbiljna oštećenja. Važno je i da se tijelo jako postupno utopljava, uz propisanu proceduru o tome za koliko stupnjeva se temperatura tijela smije dići u sat vremena, jer ako se zagrije prebrzo, mogu nastati oštećenja.  Zato doista možemo reći da to što je žena preživjela šest sati u takvim uvjetima jest velika sreća, pri čemu je, naravno, najveća sreća u tome što je ipak relativno brzo stigla do bolnice -  kaže dr. Krstačić. 

Kako je ovo preživjela? Curicu bacio pod vlak, ima ogrebotine
Kako je ovo preživjela? Curicu bacio pod vlak, ima ogrebotine

        

Naime, kad je učiteljica engleskog jezika, Audrey Schoeman (34), koja sa suprugom Rohanom već dvije godine živi u Španjolskoj otišla na planinarenje 3. studenog, ubrzo su se izgubili u snježnoj oluji blizu Girone, pored granice s Francuskom. Potražili su sklonište i maknuli se s hladnog vjetra, no  Audrey je ubrzo počela govoriti nepovezano i ponašati se čudno, kao u deliriju. Imala je problema s disanjem i odjednom su joj oči zakolutale i izgubila je svijest, priča suprug. Nije davala nikakve znakove života, odnosno bila je bez pulsa i nije disala. Bilo je to oko 13:30 sati.

Ubrizgala si je voćni sok u žilu: 'Pravo je čudo da je preživjela'
Ubrizgala si je voćni sok u žilu: 'Pravo je čudo da je preživjela'

Suprug je odmah pozvao pomoć, a nedugo nakon toga je  poslao spasiteljima fotografiju mjesta na kojem su se našli, što je bilo presudno da ih  pronađu. Naime, helikopter je oko sat vremena lutao u potrazi za njima. Kad su ih oko 15:40 konačno pronašli, liječnici su utvrdili da Audrey nema vitalnih funkcija te da je njeno tijelo pothlađeno na samo 18 stupnjeva Celzijusa. 

Njeno je srce bilo u zastoju puna tri sata kad je stigla u bolnicu. Bila je blijeda, bez znakova života, s temperaturom tijela oko 20 stupnjeva. Unatoč svemu, liječnici su je odmah priključili na ECMO, aparat koji oponaša tjelesne funkcije, zahvaljujući kojem je krv počela kolati njenim tijelom, što je dovelo do postupnog zagrijavanja organizma. Krv je dovela kisik do stanica i organa, te uklonila ugljični dioksid i tijelo je na umjetan način 'funkcioniralo'.

Oko 21:46 temperatura njenog tijela podignula se na 30 stupnjeva, kad su liječnici odlučili pokušati pokrenuti srce defibrilatorom i - uspjeli. Još dva dana držali su je pod sedativima, u induciranoj komi, pri čemu je dobivala krv i promatrali su jesu li očuvane funkcije mozga. Pokazalo se da nema ozbiljnih oštećenja.

Tri dana nakon toga, Audrey je bila budna i mogla je razgovarati. Njen liječnik, dr. Eduard Argudo, koji je vodio cijeli tim, kaže kako je hipotermija koja je gotovo ubila Audrey, izazvavši zastoj srca, bila presudna za to da ipak preživi.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49

    

 

   

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise