Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sreća se nalazi u vašem umu - promijenite svoj život mislima!

None Foto: Thinkstock

Uz pozitivne afirmacije slavne autorice Louise Hay naučite kako u svaki segment života unijeti sretne misli i promijeniti se nabolje. Pročitajte njezine savjete i živite sretniji

Svakoga dana kroz glavu nam prođe više desetaka tisuća misli, ustanovili su psiholozi, a od toga je većina negativnih. Te nas negativne misli sputavaju u djelovanju i narušavaju nam zdravlje i odnose u obitelji i na poslu, a samo nešto manje od deset posto njih ima izgleda da se ostvari. Dakle, upozoravaju nas znanstvenici, većinu života provedemo brinući se i misleći suvišne misli.

Ali zato trenutak u kojem toga postanete svjesni i odlučite promijeniti taj nesvjesni obrazac u svjesno djelovanje može biti, poručuje guru pozitivnog života Louise Hay, početak otkrivanja tajne života. Za to imamo sve što nam je potrebno, a na vama je da napravite prvi korak u smjeru napretka i uspjeha.

Kad postanete svjesni da je sadašnjost rezultat naših misli koje smo mislili u prošlosti i da će nam se i budućnost složiti prema onome što mislimo u sadašnjosti, već ste odškrinuli vrata pozitivnim strujanjima u svom životu, a sljedeće je da razvijete jednostavnu tehniku pozitivnih afirmacija.

Foto: Denis Lončar/privatni album

- Afirmacija je zapravo sve što kažete ili mislite. Mnogo toga što uobičajeno govorimo jako je negativno i ne stvara podlogu za dobra iskustva. Moramo promijeniti svoje razmišljanje i način života prilagoditi pozitivnim obrascima  ako si želimo poboljšati život - savjetuje nam Hay.

I taj je trenutak prijelomna točka na putu promjena. Osvještavanjem svojih misli poručujete svojem nesvjesnom umu da preuzimate odgovornost. Zato je važno svjesno i pažljivo odabrati riječi koje će vam pomoći da eliminirate ili stvorite nešto novo. Svaka misao koju pomislite i svaka riječ koju izgovorite makar i onako rutinski, usput, je afirmacija. Ali afirmacije su i sve ono što govorimo sami sebi, naši unutarnji monolozi i zamišljeni dijalozi koje vodimo s različitim ljudima.

I važno je znati da ako ponavljamo pozitivne afirmacije nekoliko minuta, a ostatak dana razmišljamo i govorimo negativno, to će poništiti učinak pozitivnih misli i želimo li pozitivne rezultate moramo  odbiti razmišljati negativno. Vaše su misli, kaže Hay, samo rezultat navika razmišljanja koje ste stekli i naučili u djetinjstvu.

Svaka primjedba i žalba je afirmacija nečega što ne želite; svaki put kad se razljutite, zapravo afirmirate da želite više ljutnje u svom životu; svaki put kad se osjećate nemoćno ili kao žrtva, afirmirate da se želite osjećati kao žrtva i dalje. No, pozorava Hay, niste loša osoba ako se osjećate tako kako se osjećate, samo nikad niste naučili kako razmišljati i govoriti.

Ipak, ne krivite za to svoje roditelje jer vas i nisu mogli naučiti onome što i sami nisu znali. Nitko nije u krivu, uči nas Hay i poziva na buđenje jer mi to možemo. Ali izricanje afirmacija je samo dio procesa, važno je i što radite ostatak dana i jeste li stvorili plodno tlo da djeluju. Afirmacije treba izgovarati što češće, barem po tri puta na dan i znajte da vam za stvaranje te nove navike trebaju barem tri tjedna, pa ustrajte.

Foto: Dreamstime

Opraštanjem sebi do bolje budućnosti

Stoga odmah otpustite stare dugove i ojađenosti. Neka vam pomognu afirmacije Louise Hay: “Danas slušam voje osjećaje i nježan sam sa sobom jer znam da su svi moji osjećaji moji prijatelji”;  „Opraštam sebi i oslobađam se“; „ Svako novo iskustvo odlično je za moj rast i napredak“...

‘Vrijedan sam vremena koje posvećujem zdravlju’

Bolestan čovjek ima samo jednu želju, a to je ozdraviti. Stoga usvojite afirmacije za ozdravljenje: “Volim svaku stanicu u svom tijelu”; “Njegovati sebe radosno je iskustvo”; “Oslobođen/a sam boli i u potpunoj harmoniji sa životom”. Poremećaji prehrane: “Ja jedini/a imam kontrolu nad mojim prehrambenim navikama i mogu odoljeti svemu što odaberem”.

Mislima poboljšajte situaciju u novčaniku

“Život mi donosi samo dobra iskustva, život mi donosi uzbudljive promjene”. “Danas stvaram divan novi dan i divnu novu budućnost”. “Moja dobrobit i napredovanje nemaju granica. Sva su područja moga života zadovoljavajuća i ispunjujuća”... neke su od afirmacija koje Louise Hay preporučuje za poboljšanje imovinskog statusa. 

"Poruku s Jane neću zaboraviti, promijenila mi je život" 

Da afirmacije zaista imaju i pozitivne učinke, pokazuje i pismo stiglo u inbox Jane:

- Dugo imam jedan problem sa samom sobom te sam već odustajala od borbe. Ta me pomisao nije veselila, ali nisam vidjela rješenje. Jedne sam subote na bočici Jane pročitala poruku koju neću zaboraviti: “Tvoja snaga je u tome da ne odustaješ od sebe.” Ne znam objasniti što se dogodilo, neki “klik” u glavi - podijelila je svoje iskustvo jedna Riječanka.

Naučite pozitivne afirmacije za više ljubavi u životu

Ljubav je najčešći “predmet” želja svih koji nešto žele promijeniti nabolje u svom životu. Zato je najvažnije što prije osloboditi negativni duh tereta prošlosti i otvoriti se za nova, bolja iskustva, savjetuje Louise Hay, a mogu pomoći sljedeće afirmacije:

“Otvaram sve svoje kanale za kreativne ideje”; “Ljubav je moćna, tvoja ljubav i moja ljubav”; “Zaslužujem najbolje i u potpunosti to prihvaćam. Sve moje potrebe i želje ostvaruju se i prije nego što poželim.”

‘Moj dan počinje i završava sa zahvalnošću...’

Da bismo se promijenili, savjetuje Hay, moramo misliti samo sretne misli, a sreća je na dohvat ruke, ako priglite neke afirmacije kako dio sebe: “Ja sam radostan povjetarac koji ulazi u sobu”; “Moj dan počinje i završava sa zahvalnošću i radošću”...

Otvorite srce za kvalitetnije odnose s drugima

“Svaka osoba, mjesto i pojava na ovom planetu međupovezani su ljubavlju. Cijeli svemir je moj dom”; “Srce mi je otvoreno, govorim riječima punima ljubavi”... neke su afirmacije  koje vam mogu pomoći da poboljšate odnose s drugima.

Komentari (219)
  • Prvo otkidati grane sa svim negativnim osobama i tek onda mozemo procvitat. Sve negativce drzat na velikoj udaljenosti i zagarantiran osmijeh cak i dok spavamo.

    23. 5. 2016,   15:17
  • sebi nemam što oprostiti jer znam što činim, za svoj "divan" dan se nemam kome zahvaliti jer mi ga ni nitko nije uljepšao...i kako onda još otvoriti srce za kvalitetniji odnos s drugima....ako ti drugi postoje u mojem žviotu samo da mi ga zagorčavaju....(užu, ali baš onu najužu, porodicu izuzimam) ....ja osobno već par godina služim doslovno svima samo kao "rame za plakanje" na raspolaganju 24 sata....pa dosta mi više takvih.....i ja onda fino sada krenula u eliminaciju istih ...."bacam" ih bez obrazloženja iz svoga života....ali, koliko će to dugo trajati i da li ću se na kraju svega končano bolje osjećati....to još moram dočekati da vidim....hehe...ajde više kojih savjeta ću sve čuti....danas nekom pružaš prst, već sutradan hoće cijelu ruku....pa se ti "dobro" osjećaj i zamišljaj da ti je lijepo...svašta...

    23. 5. 2016,   17:18
  • treba mislit pozitivno

    23. 5. 2016,   18:26