Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Srednja djeca su najuspješnija iz obitelji, tvrde znanstvenice

None Foto: Fotolia

Ova su djeca navikla "čekati svoj red" pa su zbog toga skromnija, upornija pa i ambicioznija. Nisu poput druge djece toliko vezana za dom i lakše se osamostaljuju

Desetljećima su psiholozi i znanstvenici uvjeravali da je srednjoj djeci najteže odrastati, da su povučeniji i manje uspješni od svoje mlađe ili starije braće, no to nije točno, tvrde edukacijske i odgojne psihologinje Catherine Salmon i Katrin Schumann.

Istražile su brojne obitelji, usporedile uspjehe srednje naspram druge djece i primijetile da ona imaju veću vjerojatnost za uspjeh od druge djeca. Tako su od svih američkih predsjednika od 1787., njih 52 posto bili srednja djeca, uključujući  Thomasa Jeffersona, Abrahama Lincolna, Teddyja Roosevelta i John F. Kennedya.

Jedna od autorice knjige "Tajna moć srednje djece", Katrin Schumann objašnjava da su srednja djeca manje konzervativna i nisu toliko vezana za hijerarhiju kao njihova braća i sestre. Također, vrlo im je važno prijateljstvo i mišljenje drugih, pa zbog toga lako postaju omiljeni u društvu.

Srednja djeca prije se odsele od roditelja i započinju život u drugom gradu, pa su u tom smislu poduzetniji, a njihovo brzo napredovanje u karijeri dokazuju da su spremni izboriti se za sebe.

- Ambicija je osobina koju dijele srednja djeca, a ona je nastala kao rezultat borbe za roditeljsku naklonost - rekla je Schuman.

Njezina kolegica Salamon smatra da su srednja djeca navikla čekati u obitelji, pa tako čekaju na red da dobiju pohvale i utjehu. Zbog toga su skromniji, uporniji i promišljeniji, što su odlične kvalitete za lakše snalaženje u životu. 

Komentari (4)
  • potpisujem!

    29. 12. 2011,   18:45
  • Ja sam srednje dijete i živim sama od svoje 25. godine, a moja starija (34) i mlađa (29) sestra još žive kod roditelja. Kao da su moju obitelj uzeli u obzir kod ovog istraživanja:)

    29. 12. 2011,   22:16
  • slažem se jer moje srednje djete je snalažljivije od starijeg brata

    3. 1. 2012,   21:25