Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Sredstva za čišćenje mogu biti kućni otrov za dišne puteve...

Sredstva za čišćenje mogu biti kućni otrov za dišne puteve...

Prosječno kućanstvo sadrži oko 62 kemikalije, a opasni sastojci sredstava za čišćenje povezuju se s astmom, problemima s disanjem i poremećajima hormona

VIDEO

Prilikom korištenja bilo kakve opasne kemikalije prvo pročitajte osnovne podatke o njenim opasnostima. Većina ljudi se truje u vlastitom kućanstvu, a glavni krivac je nepoznavanje svojstava opasnih kemikalija, ističe toksikolog Franjo Plevišić iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju.

Izbjegnite kemikalije, iskoristite ono što već imate u svojoj kući
Izbjegnite kemikalije, iskoristite ono što već imate u svojoj kući

Prosječno kućanstvo sadrži oko 62 otrovne kemikalije, kažu stručnjaci za zaštitu okoliša, a izloženi smo im svakodnevno - od ftalata, sintetskih mirisa pa do štetnih plinova iz sredstava za čišćenje pećnice. Svi ti sastojci uobičajenih proizvoda za kućanstvo povezani su s astmom, rakom, reproduktivnim i poremećajima hormona te neurotoksičnošću. Klor nalazimo u sredstvima za čišćenje WC-a, uklanjanje plijesni i izbjeljivačima tkanine. Iako ga uzimamo s vodom iz vodovoda, može izazvati probleme s dišnim putevima, ali i štitnjačom.

Cleaning products

- Simptomi udisanja klora su kašalj, otežano disanje, koje se može zadržati i dan do dva nakon izlaganja. Gutanje ovakvih sredstava je vrlo opasno i moguća su teža oštećenja gornjih dijelova probavnog sustava, čak uz pojavu krvarenja. U svakom slučaju, iako posljedice nisu smrtonosne, poslije gutanja ovakve kemikalije mora se potražiti pomoć liječnika - ističe Plevišić.
Fenol ili karbolna kiselina još je jedan česti sastojak u sredstvima za čišćenje, uzrokuje slabljenje središnjeg živčanog sustava. U dodiru s kožom može uzrokovati izbijanje čireva, osip, nadutost i prištiće.

Najčešće kemikalije u sredstvima za čišćenje :

Klor - Sadrže ga jaka sredstva za čišćenje. Sumnja se da može biti uzročnik kroničnog bronhitisa i astme te da narušava pravilan rad štitnjače.

Diethylene glycol - Sastojak je sredstava za čišćenje prozora. Sumnja se da može izazvati probleme sa živčanim sustavom.

Petroleum solvent - Može se pronaći u sredstvima za čišćenje podova, a može izazvati oštećenja staničnih opni.

Chlorinated phenol - Mogući sastojak sredstava za čišćenje WC školjke. Može biti krivac za oboljenja dišnog ali i krvožilnog sustava.

Formaldehyde - Čest sastojak osvježivača prostora, iritira dušne puteve.

housework and housekeeping concept.

2-Butoxethanol - Sadrže ga mnoga sredstva za čišćenje stakla i kuhinjskih površina. Potencijalno je opasan za bubrege, jetru i dišne puteve.

Perchloroethylene - Sastojak određenih sredstava za otklanjanje masnih mrlja i čišćenje tepiha. Predstavlja opasnost za  bubrege i jetra.

Phenol - Nalazi se u nekim sredstvima za dezinfekciju. Može biti uzrok problema s disanjem.

Nonylphenol ethoxylate - Sastojak sredstava za pranje rublja. Zabranjen je u zemljama EU jer se tijekom samog pranja raspada u vrlo toksične spojeve.

Izbacite kemiju iz doma, limunov sok i ocat su najmoćniji čistači

Limunovim sokom može se čistiti staklo, a dobar je i kod uklanjanja mrlja i neugodnih mirisa. Kukuruzni škrob je dobar kod pranja prozora, tepiha i za poliranje namještaja. Eterična ulja dobra su zamjena za umjetne mirise, a mogu imati i antibakterijska svojstva. Za problematične masne naslage možete koristiti alkoholni ocat u kombinaciji s vrućom vodom.

STRASTI NE MIRUJU NI 39 GODINA NAKON SMRTI: 'Za smrt poznatog pjevača i dalje krive ovu ženu'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku