Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sredstva za čišćenje: Skupa ili jeftina - jednako skidaju mrlje

ISPROBAJ, PA ODABERI Kupac se mora sam uvjeriti u djelotvornost nekog sredstva za uklanjanje mrlja pa proizvođača nagraditi ponovnom kupnjom

Sredstva za uklanjanje mrlja stavljaju se na odjeću prije ili u samom pranju. Sadrže tenzide, koji se nazivaju i surfaktanti ili površinski aktivne tvari, a uloga im je da smanjuju površinsku napetost vode.

POGLEDAJTE VIDEO (savjeti za čišćenje stana):

Molekule vode same teško prodiru u nečistoću. Tenzidi to olakšavaju. Odstranjivači mrlja sadrže i enzime koji ubrzavaju proces čišćenja, a ekološki su prihvatljivi. Najčešći enzimi su proteaze koje uklanjaju proteine iz krvi, jaja, trave, mlijeka... Amilaze dobro djeluju protiv mrlja od ugljikohidrata, na primjer čokolade, a lipaze čiste ulja i masti.

Person Heating Fried Food In Microwave Oven PRIPAZITE 10 namirnica koje nikako ne smijete stavljati u mikrovalnu

Odstranjivači mrlja najčešće su tekućine ili prašci, a mogu biti i u obliku aerosola, štapića i pasta. Kao tekućine, sve su češće u ambalaži s pumpicama kako bi se jednostavno raspršivali. Oblik pakiranja ne utječe na svojstva i najčešće doprinosi samo komociji prilikom nanošenja, no ne utječe na svojstva. Neki analizirani proizvodi sadrže i tvari na bazi kisika koje izbjeljuju i time dodatno doprinose učinku pranja.

KAKVU TORBU KUPITI? Opremite dijete za školu: Ovdje su najpovoljniji pribor, torbe...

Cijene se mogu znatno razlikovati, no skuplji proizvodi nisu nužno i učinkovitiji. U djelotvornost svakog od njih kupac se mora sam uvjeriti i na kraju proizvođača kojeg odabere nagraditi ponovnom kupnjom.

Hoće li odstranjivač ukloniti mrlje ovisi o vrsti i stanju tkanine, vrsti mrlja, koliko dugo je mrlja u tkanini, prethodnim pokušajima uklanjanja...

Prirodno sredstvo za skidanje mrlja na majicama ispod pazuha je soda bikarbona s malo vode. Za mrlje od bijelog vina pomažu alkoholni ocat ili sok limuna, a masne mrlje mogu se posuti s malo škroba ili krede pa tretirati deterdžentom za pranje posuđa.

Kako efikasnije čistiti

 • Odstranjivač treba držati na mrlji dok se tkanina ne osuši.
 • Može se staviti prije pranja, ili s odjećom ubaciti u perilicu.
 • Mrlje će lakše nestati ako se odstranjivač stavi u hladnu vodu.
Komentari (10)
 • Najbolje sredstvo protiv mrlja ikad isprobano za mene je Marsejski sapun, masne fleke, od trave, kave, vina...itd...protrljaš malo i u perilicu. Odličan, prirodan i puno jeftiniji od ostalih kemikalija.

  3. 9. 2019,   20:26
 • bolje čisti soda ili jabučni ocat mrlje

  3. 9. 2019,   19:29
 • Kako mi i ime govori- samo cistim i kuham ;))), zadnja 2 proizvoda su nenadmasna za neke situacije a sve ostalo isfurani brendovi manjkave kvalitete. Jeftinije i bolji ucinak se nadje u - d i nesto m- ne smije se pisati- njihove robne marke. Ovaj navedeni Vanish...dajte molim vas- opako skup, efekt - kako kad, uglavnom lose. Usput- jako puno toga doma mozete s obicnim carlijem rijesiti! Ne bilo kakvim det za sudje tekucim, nego onim zutim carli original....a sad odoh plesati i peci kolace i to :)

  3. 9. 2019,   19:24