Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Sretni blagdani s najmanjima - neka se igraju i zaprljaju ruke

Sretni blagdani s najmanjima - neka se igraju i zaprljaju ruke

Blagdani su prilika za razvijanje obiteljskih običaja, koji djeci daju osjećaj sigurnosti i pomažu da se razviju u samopouzdane ljude, ističe psihologinja Gordana Buljan Flander

VIDEO

Blagdani su vrijeme koje možete iskoristiti kako biste proveli više vremena sa svojom djecom, podsjeća psihologinja i psihoterapeutkinja prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.
Kroz atmosferu i zbivanja u svojoj obitelji stječu iskustva emocionalne povezanosti, pripadnosti i vlastitog identiteta. Stoga im trebamo darivati ne samo darove, nego i svoje vrijeme, pažnju i osjećaje, ističe prof. Buljan Flander.

cooking Christmas cookies

- Upravo su blagdani prilika za razvijanje obiteljske tradicije. Kao roditelji mi smo modeli i djeca imitiraju naše ponašanje, vjerovanja i razmišljanja. Kad se zajedno s djecom prisjetimo lijepih događaja koje smo za blagdane imali s našim roditeljima, tad učimo djecu cijeniti jednostavne životne trenutke, učimo ih tražiti i učiniti ove trenutke posebnima i u njihovim životima.

Kids playing at fireplace on Christmas eve

Tako razvijaju emocionalne odnose i s članovima obitelji s kojima ne žive i sjećaju se onih koji više nisu s njima. Pričajući o blagdanskim događajima i ljudima iz našeg djetinjstva, oni postaju dio emocionalnog svijeta djeteta - objašnjava psihoterapeutkinja.Drugi važan element obiteljske tradicije je, nastavlja, ponavljanje aktivnosti.

Nedostaje vam bijeli Božić? Od soli i piva radi se lažni snijeg
Nedostaje vam bijeli Božić? Od soli i piva radi se lažni snijeg

- Ponavljanje je za dijete najbolje oruđe za učenje. Rituali pokreću aktivnosti, a djeca vole ponavljanje. Ono daje osjećaj sigurnosti njihovu životu. Da bi se osjećalo sigurno, dijete treba osjećaj da je njegov svijet predvidiv. Šestomjesečno dojenče koje očekuje kupanje i bočicu prije spavanja, pokazat će svoju zbunjenost, ako to ne dobije, tako što neće odmah zaspati, nego nekontrolirano plakati. Rituali i obiteljski običaji tijekom blagdana stvaraju veći osjećaj sigurnosti i ugode u životu djece, što utječe na njihov razvoj u prilagođene, samopouzdane i zrele ljude - objašnjava Buljan Flander.

Važno je od rane dobi djetetu svojim primjerom pokazivati da je poanta blagdana upravo u zajedništvu, druženju, veselju, zahvalnosti na onome što imamo, pomaganju i ostalim vrijednostima kojima biste rado naučili djecu, ističe prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander.

Happy family making dough in white kitchen

- Naravno da ćemo jedni drugima priuštiti i neke materijalne darove, no naglasak ne bi trebao biti na njima, bez obzira na to s koliko novca obitelj raspolaže. Tako dijete neće biti toliko usmjereno na broj i cijenu poklona u svojoj obitelji - tvrdi psihologinja. Kako to djeca često čine, mogu se uspoređivati sa svojim vršnjacima te ponekad biti tužna i razočarana ako ne mogu dobiti poklone kakve dobiju njihovi prijatelji.

Božićne lampice na 12 načina: Evo kako možete urediti dom
Božićne lampice na 12 načina: Evo kako možete urediti dom

- Vjerujem da je roditeljima to teško vidjeti, da žele najbolje za svoju djecu i da se mogu osjećati kao da su ih na neki način iznevjerili, iako se predano trude da im osiguraju najviše što mogu. Njima bih poručila da djecu ne možemo potpuno zaštititi od neugodnih emocija i neizbježno je da će ih nekad iskusiti, i to ne samo zato što im roditelji nešto nisu mogli priuštiti od materijalnih stvari. Neki roditelji, iako mogu djeci kupiti mnogo skupih poklona, biraju to ne činiti iz raznih razloga – osobnih vrijednosti, stila odgoja i tako dalje, što zapravo podržavam - kaže psihoterapeutkinja Buljan Flander. Ističe da su djeca često za rođendane i blagdane “zatrpana” mnoštvom igračaka za koje ubrzo izgube interes.

- Neke igre i igračke, a osobito one na malim ekranima, kad je djeci sve ‘servirano’, mogu smanjiti kapacitet za kreativnost i slobodnu igru, koja je u ranoj dobi od iznimne važnosti. Najbolje što možete ponuditi djetetu ste vi sami, vaše slobodno vrijeme, koje se ne mjeri ni u cijeni ni u minutama, nego u kvaliteti. Zajedno pecite kolače, igrajte obiteljske društvene igre, razgovarajte i dijelite emocije, plešite, pjevajte, izrađujte ukrase, dekorirajte kuću, napravite nešto volonterski zajedno te potaknite dijete da se spontano izrazi i zabavi - savjetuje prof. Buljan Flander. Ako je pak tužno i razočarano što nema jednako skupi poklon kao neki prijatelji, saslušajte ga, pokažite mu razumijevanje i nemojte ga posramljivati ili okrivljavati što se tako osjeća ili se opravdavati, naglašava.

Mother and child near fireplace

- Sjetite se da biti dobar roditelj ne znači imati novca, da se ljubav i sreća ne mogu kupiti, te pružite djetetu iskustva koja će jednog dana puno življe pamtiti od golemog paketa na božićno jutro - ističe psihoterapeutkinja. Savjetuje da napravite, primjerice, knjigu priča iz obiteljske blagdanske tradicije.

Mother and children at home on Christmas eve

- Uslikajte više fotografija s djecom koje prikazuju sudjelovanje u blagdanskim obiteljskim ritualima (ukrašavanje drvca, pečenje kolača, odlazak rođacima i prijateljima). Zalijepite fotografije na raznobojne papire. Neka vam dijete opisuje što prikazuje svaka fotografija, a vi ispod zapišite njegov opis. Izmislite zajedno naslov vaše knjige priča, kreirajte naslovnu stranicu i uvežite je da se ne raspadne. Tako možete uživati zajednički oživljavajući posebne obiteljske trenutke, a može biti i dragocjen poklon za člana obitelji - navodi prof. Buljan Flander u knjizi “Odgajam li dobro svoje dijete”.

Uključite li dijete u blagdanske aktivnosti, bit će jako ponosno

  • Odaberite aktivnost koju volite raditi sa svojom djecom za blagdane. To može biti nešto jednostavno, poput biranja čestitki ili poklona, opisuje prof. Buljan Flander.
  • Dodajte važan detalj toj aktivnosti kako bi se povećao njezin značaj. Primjerice, neka poklon za druge članove obitelji bude iznenađenje – vaša i djetetova tajna. Ili – zajedno s djetetom izradite čestitke i napravite izložbu najljepših na panou u sobi.
  • Pozovite i druge članove obitelji ili prijatelje da bi događaj bio još posebniji za dijete nego inače.
  • Uhvatite poseban trenutak kamerom, fotoaparatom ili napišite priču o tome. Zajedničko prepričavanje priče s djecom o tome što ste radili za prošli Božić može prerasti u divnu priču pred spavanje te omogućuje djeci da ponovno ožive ugodno iskustvo.
  • Ne zaboravite, ritual znači ponavljanje. Neka dio rituala za Božić i Novu godinu uvijek bude isti iz godine u godinu – primjerice, vrijeme kićenja bora, zajedničko pravljenje kolača, božićni ručak...

Varaju i jako dobro skrivaju svoje afere: Ovi horoskopski znakovi ne znaju što je vjernost u vezi 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru