Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Štedite vrijeme: Uz jedan gulaš tri dana imate drugačiji ručak

Štedite vrijeme: Uz jedan gulaš tri dana imate drugačiji ručak

Uz pire od tikve jedan dan imate rižot, drugi juhu, a treći paštu. Od gulaša pak možete napraviti i varivo i umak s tijestom, otkriva autorica zbirke ‘Priče jedne kuhače’

VIDEO

Organizacija je najvažnija. Kada znate što kuhati sljedećih nekoliko dana, odvojite dva-tri sata za pripremu i mirni ste. Tako kupnju za više obroka obavljate odjednom, a i kuhinju zaprljate samo jedanput, kaže Marina Obradović, autorica zbirke recepata “Priče jedne kuhače”.

- Ljubav prema kuhanju te iskustvo u organizaciji i pripremi obroka željela sam pretočiti u proizvod koji će pomoći svim zaposlenim ljudima koji svaki dan vode bitku s idejom što kuhati sutra - kaže nam Marina, koja je ideju za zbirku dobila početkom, a izdala ju je krajem 2017. godine.

- Godinama sam kuhala svaki dan i jela prilagođavala dobi djece, tako da mogu sami podgrijati jelo, kasnije skuhati prilog kako su rasli itd. Jela su trebala biti jednostavna i ukusna, što nije uvijek bilo lako smisliti. ‘Priče jedne kuhače’ sadrže 30 recepata za 30 dana kako biste uvijek znali što kuhati sutra. Većina jela je povezana, što štedi vrijeme i novac jer na jednoj osnovi možete dobiti i više obroka. Kartice su praktične i stanu u svaki džep pa ne morate raditi poseban popis za kupnju, a priprema je prilagođena i za početnike - kaže Marina. Dodaje da joj pripremu jela uvelike olakšavaju sjeckalica i ekspresni lonac, koji ubrzava kuhanje.

- Meso čuvam narezano i začinjeno. Primjerice, napravim okruglice za ćufte i faširane odreske, koje zamrznem. Tako djeca mogu sama ispeći faširane odreske i napraviti burgere. Pripremimo jelovnik i za šest jela u tjednu potrošim dva-tri sata na kuhanje. U nedjelju, dok kuham ručak, pripremam obroke za sljedeće dane. Kuham, primjerice, grah u ekspres loncu, a za to vrijeme pripremim osnovu za sljedeće obroke - kaže Marina.

Dodaje da pripremi, primjerice, mljeveno meso, zamrzne ga i osim bolonjeza, ima osnovu za punjene paprike, lazanje i musaku.

- Puno je kombinacija, a zbog različitih priloga nemate osjećaj da jedete isto jelo. Djeci uz bolonjez skuham tijesto, a sebi pripremim špagete od tikvica ili kuhanu brokulu, preko koje stavim meso. Punjene tikvice, osim mesom, punim sirom, a u lazanje i musaku ponekad ubacim i povrće - otkriva Marina.

RECEPTI '3 U 1'

TIKVA:

Rižot od hokaido tikve

SASTOJCI: 24 dag riže, 1 luk, 1 hokaido tikva srednje veličine (cca 1,5 kg) sol, papar, list peršina, 2 žlice ulja, 2 žlice vrhnja za kuhanje, malo maslaca, 2 žlice sira ribanca

PRIPREMA: Tikvu operite, ne gulite, prepolovite i očistite koštice. Narežite na kockice i kuhajte 10 minuta. Kuhanu tikvu s vodom u kojoj se kuhala izmiksajte u pire u blenderu. Sjeckani luk posolite i pirjajte na ulju dok ne omekša. Dodajte mu rižu te je prepržite. Ulijte vodu i kuhajte prema uputama. Kuhanoj riži dodajte dvije šalice pirea te sol i papar. Tikva ima slatkast okus, pa treba više začina. Nakon dodavanja tikve rižot kuhajte još 5 minuta uz neprestano miješanje, a pred kraj dodajte vrhnje za kuhanje i maslac. Pospite ribancem i sjeckanim peršinom. Ostatak pirea čuvajte u hladnjaku za sljedeća dva dana.

Gusta juha od tikve

SASTOJCI: 2 šalice pirea od tikve (2,5 dl), Sol, papar, Bučino ulje i bučine sjemenke, 2 dl vrhnja za kuhanje

PRIPREMA: Napravite pire od tikve kao u prijašnjem receptu ili iskoristite ostatak od njega, stavite u zdjelu i kuhajte 5 minuta. Po želji dodajte vode, ovisno o tome kakvu gustoću želite. Dodajte začine i vrhnje za kuhanje, promiješajte i poslužite toplo uz nekoliko kapi bučina ulja i bučinih sjemenki.

Ravioli s pireom od buče

SASTOJCI: 0,5 kg raviola, Šalica pirea od tikve (2,5 dl), 2 dl vrhnja za kuhanje, Sol, papar, ribanac

PRIPREMA: Pomiješajte pire od tikve koji vam je ostao od rižota, sol, papar i vrhnje za kuhanje te u dobivenu smjesu dodajte kuhane raviole. Poslužite toplo uz ribanac ili sir po želji.

PILETINA:

Ražnjići i kus-kus

SASTOJCI: 0,5 kg piletine (file), 2 šalice (240 g) kus-kusa (instant), 1 crvena paprika, 1 manja glavica luka, žličica soli, 1/2 žličice papra, 6 žlica maslinova ulja, žlica peršina

PRIPREMA: Luk i papriku narežite na sitne, a meso na malo veće kockice. Mesu dodajte 4 žlice maslinova ulja, posolite, popaprite te dobro promiješajte i nabodite na štapiće za ražnjiće. Ispecite na maslinovu ulju na grill tavi. Možete pripremiti i više piletine za ostale recepte. Za prilog, na tavi na najjačoj vatri zagrijte 2 žlice maslinova ulja, dodajte narezan luk, odmah posolite i smanjite vatru na pola te pirjajte dok luk ne omekša. Dodajte papriku i nasjeckani peršinov list, podlijte s malo vode (1 dl) pa dodajte kus-kus. Pustite neka se malo poprži (minutu), promiješajte pa dodajte 4 dl vode. Maknite s vatre i poklopite. Poslužite uz ražnjiće.

Piletina u umaku od šampinjona

SASTOJCI: 0,5 kg pilećeg filea (šnicle), 2 dcl vrhnja za kuhanje, 10 dkg šampinjona, 1 glavica luka, žličica soli, 1/2 žličice papra, 4 žlice maslinova ulja, žlica peršina (može i suhog), 0,5 dcl bijelog vina

PRIPREMA: Filete piletine posolite i pospite paprom te ostavite sa strane. Luk nasjeckajte na sitne kockice, šampinjone narežite na ploške. U tavu na zagrijano ulje stavite peći pureće pileće filete i pecite ih na srednjoj vatri po tri minute sa svake strane, a zatim ih izvadite iz tave. U tavu u kojoj ste pekli filete zatim stavite nasjeckani luk i posolite ga, a kad omekša, dodajte na ploške narezane šampinjone. Kad šampinjoni omekšaju (10 minuta), u tavu dodajte vrhnje za kuhanje, bijelo vino, začinite peršinom i vratite piletinu. Možete koristiti i piletinu od dana prije. Piletinu u umaku zatim kuhajte još 15 minuta na laganoj vatri, provjerite je li potrebno soli, a zatim poslužite uz prilog po želji i salatu.

Rižot od piletine

SASTOJCI: 24 dag riže (2 šalice od 2 dl), 0,5 kg piletine (file), 1 srednja glavica luka, 2 žličice soli, žlica peršina (može i suhog), 1/2 žličice papra, 2 žlice ulja

PRIPREMA: Rižu operite i ocijedite pa dodajte u zdjelu 4 šalice vrele i posoljene vode te kuhajte dok ne zavrije. Smanjite vatru na najmanje i kuhajte prema uputama na pakiranju. Dok se riža kuha, zagrijte ulje na najjačoj vatri pa dodajte luk narezan na kockice i prstohvat soli. Odmah smanjite vatru na pola. Pirjajte nekoliko minuta dok luk ne omekša pa dodajte piletinu narezanu na sitne kockice. Ako imate piletine od drugog jela, možete je iskoristiti za ovo (npr. od ražnjića). Popržite dok ne dobije zlatnu boju sa svih strana. Dodajte kuhanu rižu i začinite po želji. Servirajte uz salatu.

GULAŠ:

Gulaš s krumpirom

SASTOJCI: 0,5 kg junećeg ili svinjskog buta narezanog na kockice (može i kombinacija), 0,5 kg luka, 2 češnja češnjaka, 1 veća mrkva, 2 žlice rajčice u tubi (koncentrat), žličica soli, žličica crvene paprike, žličica peršina (može i suhog), prstohvat papra, 2 žlice ulja

PRIPREMA: Narežite luk, češnjak i mrkvu na sitne, a meso na malo veće kockice. U posudu za kuhanje stavite grijati ulje na najjaču vatru. Zagrijanom ulju dodajte luk, posolite te smanjite vatru za pola i pirjajte dok luk ne omekša. Kad luk omekša, dodajte češnjak, mrkvu i meso. Promiješajte, dodajte začine i rajčicu, zalijte s 2 dl vode i kuhajte 40 minuta. Povremeno promiješajte i provjerite je li potrebno dodati vode (ako je previše vode isparilo). Gustoću gulaša regulirate vodom. Poslužite s kuhanim krumpirom. Želite li dan poslije gulaš s tjesteninom, a zatim varivo od mahuna, povećajte količinu sastojaka za gulaš.

Varivo od mahuna

SASTOJCI: 1/2 kg žutih mahuna (svježih ili zamrznutih), 2 žlice rajčice u tubi (koncentrat), žličica soli, prstohvat papra, žličica crvene paprike, 2 češnja češnjaka, 2 veća krumpira, peršinov list

PRIPREMA: Gulašu iz prvog recepta (ako vam je ostalo barem pola količine ) dodajte očišćene, narezane i oprane mahune, začine i rajčicu te zalijte s 2 dl vode i dalje kuhajte još 20 minuta, također na srednjoj vatri. Dodajte krumpir, zalijte 1 dl vode i kuhajte dok ne omekša. Kad je sve kuhano, dodajte sjeckani list peršina i češnjak, poklopite i odmah ugasite vatru. Ostavite tako još 10-ak minuta prije jela.

Umak i tijesto

SASTOJCI: Baza je gulaš iz prijašnjeg recepta, 40 dag tjestenine

PRIPREMA: Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi miješajući nekoliko puta. Kad je gotova, procijedite bez ispiranja i servirajte s umakom (gulašem), a po želji jelo možete posipati parmezanom.

SVAKI ZNAK IMA 3 SAVRŠENA PARA: Tko je vaša srodna duša prema vašem horoskopskom znaku?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...