Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Štednja odmalena: Lekcije o vrijednosti novca za najmlađe

Štednja odmalena: Lekcije o vrijednosti novca za najmlađe
1

Za razgovor s djetetom o novcu i njegovoj vrijednosti nikad nije prerano, shvati li dijete da roditelji ne stječu lako novac, bolje će shvatiti njegovu vrijednost

VIDEO

Roditelji su često neodlučni o temi novca te djeca primaju zbunjujuće poruke, kaže Anne Ziff, obiteljska terapeutkinja. Nikad nije prerano učiti djecu o vrijednosti novca. Uključite ih u planiranje kućnog budžeta ili pregled računa na kartici, ovisno o njihovu uzrastu. Davanje džeparca dobar je način učenja raspolaganja novcem jer dijete shvaća da, ako potroši sve na igračku, neće imati za bombone. 

Tako uči odlučivati, ali i štedjeti. Važno je djetetu dati slobodu s njegovim novcem. Mnogi roditelji griješe pa, kada dijete dobije novac od bake, počnu pregovarati o tome što kupiti. Tako djetetu poručuju da je nezrelo za odlučivanje. Kako raste, dijete treba učiti i o sposobnosti zarađivanja novca. Nagrađivati ga možete za ispunjavanje obveza koje mu nisu uobičajena zadaća. 

Dijete uči i iz svakodnevnih situacija. Kad nešto plaćate, objasnite mu cijenu tako da je usporedite s nečim njemu bliskim. Recite, primjerice, cijena namirnica koje smo kupili je 600 kuna, a toliko smo platili tvoj bicikl. Ne odbacujte kovanice jer time prenosite poruku da su bezvrijedne. 

Umjesto toga, skupljajte ih, zamijenite ih za novčanice i odvedite obitelj u kino. Tako pokazujete kako se i skupljanje sitniša s vremenom isplati te djecu učite pravilnu odnosu prema novcu i štednji, piše poslovni.hr. 

Od treće do pete godine počinju prve lekcije

Dijete u ovoj dobi može shvatiti kako treba novac da bi nešto kupilo i da se on stječe radom. Može shvatiti da, kako bi dobilo neke stvari, možda neće morati pričekati, ali i da postoji razlika između stvari koje trebamo i koje želimo.

Uspoređivanjem cijena štedi se više kuna

Dijete u dobi od šest do deset godina može shvatiti kako je dobro uspoređivati cijene u nekoliko trgovina prije kupnje. Možete mu i objasniti da postoji opasnost od krađe ako dijeli informacije na internetu te prednosti štednje novca. 

Novac ne raste na drveću (ni u bankomatima)

Dijete starije od 10 godina može shvatiti kako je važno od svake dobivene kune uštedjeti 10 lipa. Razumjet će i da kreditne kartice te bankomati ne daju novac tek tako, nego sve dolazi na naplatu te je važno raspolagati s onoliko koliko ima.

Preuzeto iz Poslovnog dnevnika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju
Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac
KAŽU ZVIJEZDE...

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac

Pročitajte dnevni horoskop za petak 3. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje