Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stigla gripa: 12 je oboljelo, kod troje su se razvile komplikacije

None Foto: Marko Lukunic/PIXSELL 2

Među oboljelima komplikacije su se razvile kod dvoje odraslih i djeteta koje je na jedinici intenzivnog liječenja. Cjepiva u primarnoj zdravstvenoj zaštiti više nema, no ponegdje ima u podružnicama HZJZ-a

Zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar objavio je na svojim stranicama da su potrošili sve doze cjepiva protiv gripe te da do daljnjeg nema cijepljenja. Naveli su da ponovnu dostupnost cjepiva građani mogu provjeriti pozivom na broj telefona 4696-185 početkom prosinca, a ista je situacija i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

POGLEDAJTE VIDEO:

U Nacionalnom centru za gripu pri HZJZ-u doznajemo kako su naručili još 30.000 doza cjepiva te uskoro očekuju da će stići.

- Inače, u srijedu je službeno u Hrvatskoj počela sezona gripe kad smo dobili prva četiri oboljela, a danas je zabilježeno još osam novih slučajeva. Među njima su tri pacijenta s težim komplikacijama odnosno pneumonijom, od čega je jedno dijete koje se nalazi na jedinici intenzivnog liječenja - pojašnjava dr. Vladimir Draženović iz Nacionalnog centra za gripu.

Vrijeme gripe OPREZ! Gripa: Koliko dugo smo zarazni i kad je bolesti službeno kraj?

Dodaje kako je ove godine gripa stigla tjedan dana prije nego lani, tako da je u skladu s očekivanjima. Oboljeli ljudi nisu cijepljeni protiv gripe, navodi te pojašnjava kako su po dva oboljela iz Siska, Splita i Gospića, dok su ostali iz Zagreba.

Uglavnom je riječ o ljudima u četrdesetim godinama. Kaže kako još ima vremena za cijepljenje jer se u pojedinim područnim Zavodima za javno zdravstvo još može pronaći cjepiva za one koji ga primaju besplatno te kako u ljekarnama i dalje ima cjepiva koje građani mogu kupiti.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Komentari (39)
  • kad imaš hrpetinu boleština i onda ti se gripa još natakari na to, onda može biti komplikacija i opasnosti. ne plašite narod, ionako su svi hipohondri

    21. 11. 2019,   17:16
  • Marketing za ljude na razini Pinokia i Crvenkapice bas sam se dobro nasmijao!!

    21. 11. 2019,   17:46
  • Koliko je ilegalaca oboljelih od ovih dvanaest?

    21. 11. 2019,   17:39