Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stigma je velika: Većina žena će prešutjeti obitelji o pobačaju

None Foto: Getty Images

Tek svaka treća žena priznala bi članovima obitelji da razmišlja o pobačaju, što pokazuje da je stigma oko toga još uvijek jaka, kažu iz organizacije koja je organizirala istraživanje

Tek svaka treća Britanka rekla bi članovima obitelji da razmišlja o pobačaju, pokazalo je novo istraživanje koje je obuhvatilo 2684 žene starije od 18 godina, a provela ga je Marie Stopes International, vodeća dobrotvorna organizacija za seksualno i reproduktivno zdravlje. Cilj je bio utvrditi kome će se žene povjeriti ako planiraju pobačaj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Rezultati su otkrili da bi 67 posto žena osjećalo potrebu za time da tu informaciju sakrije od svoje obitelji. Istodobno, nešto više od trećine sudionica (34 posto) izjavilo je da bi se osjećalo neugodno da o pobačaju mora razgovarati s prijateljima. Oko 62 posto njih kaže da bi tu informaciju podijelilo sa svojim seksualnim partnerom. 

Ni s kim osim s doktorom ne bi razgovaralo šest posto žena. U Velikoj Britaniji svaka treća žena napravi pobačaj tijekom života.

Shutterstock | Autor: Shutterstock Foto: Shutterstock

Rezultati otkrivaju da, unatoč tome što se više od 92 posto žena izjašnjava za to da odluka o pobačaju mora biti njihov izbor, oko ove teme ipak postoji zid tišine. No, studija je pokazala da i same žene smatraju kako o toj temi treba razgovarati otvorenije, pa je i Marie Stopes International pokrenula novu kampanju kako bi se pomoglo ženama.

Kampanja pod nazivom SmashAbortionStigma poziva ljude da podijele svoje priče na društvenim medijima, kako bi se razbio zid tišine oko pobačaja. Mnoge ugledne žene podržale su kampanju, uključujući zastupnicu liberalne demokracije Heidi Allen, autoricu romana Marian Keyes i glumicu serije Derry Girls, Siobhan McSweeney .

Dr. Caroline Gazet, klinička direktorica Marie Stopes iz Velike Britanije kaže da stigma oko pobačaja može učiniti da se žene koje se moraju odlučiti na njega osjećaju osuđene, posramljene i ušutkane.

- Žene žele razgovarati, a naše istraživanje pokazuje da otvoreni i iskreni razgovori o pobačaju pomažu ženama i djevojčicama da se osjećaju informirano, obrazovano i da imaju potporu kada su u pitanju vlastite odluke o vlastitom tijelu. Velika Britanija je zemlja koja se temelji na izborima, ali manjina glasova protiv prava na izbor prijeti pravima žena na abortus širom svijeta, pa je važnije nego ikad prije da razbijemo stigmu pobačaja i zagovaramo pravo žena na izbor - kaže. 

Ministarstvo zdravstva Velike Britanije početkom godine objavilo je da je broj pobačaja izvršenih u Engleskoj i Wales dostigao rekordnih više od 200.000 godišnje. Naime, 2018. bilo je 200.608 pobačaja, što je četiri posto više od 192.900, koliko ih je bilo godinu ranije. Dodatnih 1053 pobačaja provedeno je na ženama koje dolaze iz Sjeverne Irske, što je porast za 192 žene u odnosu na godinu ranije. Ti će se podaci vjerojatno promijeniti, budući da je od 22. listopada pobačaj dekriminaliziran i u Irskoj, piše The Independent. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Komentari (2)
  • Svaka pametna glavica razmišlja pre sexa kako se zaštiti da do neželjene trudnoće ne dođe . Posle je sve kasno .

    16. 11. 2019,   11:38