Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stilovi odgoja: Djeca strogih roditelja često su razdražljiva

Biti roditelj nije samo uloga, to je način života. U odgoju budite dosljedni jer time šaljete djetetu poruku da stojite iza svojih riječi i djela, ali i da vam ono, kad zagusti, može vjerovati...

Roditeljstvo je jedna od najljepših, ali i najtežih životnih uloga pojedinca. Podrazumijeva niz procesa koji se sastoje od zadataka, pravila, komunikacije i međuljudskih odnosa koje odrasli ostvaruju u kontaktu sa svojim djetetom.

- Odgojni stilovi svrstavaju se u četiri skupine, ovisno o tome koliko roditelj pokazuje topline prema djetetu i koliko mu zahtjeva postavlja: autoritarni stil, autoritativan, permisivan i indiferentan. Izbor učinkovitih roditeljskih postupaka, u kojima je jasno određeno što su granice i zahtjevi prema djetetu, ovisno o razvoju i zrelosti djeteta, uz pružanje ljubavi, topline i podrške, pridonosi najadekvatnijem razvoju djeteta od predškolske do adolescentske dobi.

Foto: SYSTEM

- Uzimajući u obzir da je najvažnija zadaća roditelja briga za zdravlje djeteta, kako fizičko, tako i mentalno, ne čudi da na dobro roditeljstvo gledamo kao na bitan čimbenik prevencije poremećaja mentalnog zdravlja i izgradnji djetetova samopouzdanja - objašnjava prof. pedagogije Martina Jerinić Njirić

BIT ĆE SRETNIJA Tajna dobrog odgoja je pustiti djecu da ponekad i pogriješe

Snalaženje u okolini

U prve dvije godine života, nastavlja, dobro roditeljstvo usmjereno je na uspostavljanje djetetove sigurnosti, zdrav socioemocionalni razvoj i motivaciju za razvoj kognitivnih kompetencija. 

- Tijekom predškolskog razvoja pozornost se usmjerava na razvoj socijalnih vještina, sposobnosti snalaženja u okolini i razvijanje motivacije za postizanje uspjeha. U ovoj dobi se postavljaju čvrste i jasne granice djetetova ponašanja. U osnovnoškolskom razdoblju važno je odgojem postići unutrašnju samokontrolu kod djeteta, uspostavljanje prijateljstava i suradnje s vršnjacima, razvijanje samopoštovanja i pozitivne slike o sebi - objašnjava dr. Jerinić Njirić.

Foto: Unsplash/Epic Game

U adolescentskoj dobi treba provoditi autoritativan (demokratski) stil, jer drugi stilovi mogu izazvati sukob, a iz njega mogu proizaći prkosna i odbijajuća ponašanja koja smanjuju brigu, a jačaju strogost kod roditelja, narušavajući daljnji odnos. Za održavanje dobrog roditeljstva neophodni su nadzor u smislu poznavanja gdje i s kim se dijete druži, kvalitetna komunikacija, kao i uspostavljanje jasnih i određenih pravila ponašanja.

- Često susrećemo roditelje koji ne znaju gdje se njihovo dijete kreće i s kim se druži. S obzirom na to da se prijatelji biraju prema nekom zajedničkom interesu i uvjerenjima koja dijelimo, a taj interes i uvjerenja mogu imati i negativan predznak ponašanju, poput konzumiranja sredstava ovisnosti, izostajanja iz škole, zajedničke skitnje, važno je imati spoznaju gdje i s kim nam dijete provodi slobodno vrijeme. Inače ćete teško razumjeti djetetove aktivnosti, brige, uznemirenosti... - naglašava prof, pedagogije Jerić Njirić. 

Foto: Unsplash/Epic Game

Mladi trebaju imati jasna i određena pravila - što je dopušteno, što je prihvatljivo, a što nije, jer će u suprotnom dijete lutati u svojim traženjima granica i često griješiti. Pravila i granice daju djetetu osjećaj sigurnosti i uspješno izvršenog zadatka. Dijete pri tome osjeća i brigu roditelja, dok se djeca bez zadanih granica osjećaju zanemarenima ili da se o njima ne vodi briga. 

ZA DOBROBIT DJECE 7 vrsta dječjeg ponašanja koje roditelji ne bi trebali tolerirati

Dječja odgovornost

Nestabilne ili nepostojeće granice i nedosljednost roditelja u djece izazivaju osjećaje nesigurnosti i nezaštićenosti, a odgovornost pada na dijete koje je nije sposobno ni nositi. I malo dijete iskušava granice roditelja i želi ih probiti, a u adolescenciji je to posebno izraženo. 

Foto: Dreamstime

- Granice ne smiju biti krute, a kako dijete odrasta i postaje samostalnije dobro je saslušati i njegove argumente te unijeti dozu fleksibilnosti tamo gdje smatrate da je u pravu. Važno je da su roditelji dosljedni u odgoju jer time šalju poruku djeci da misle ozbiljno ono što govore i da im se može vjerovati. U obitelji u kojoj adolescent zna da može računati na vas, da ga razumijete, ne odbacujete zbog nekad intenzivnih sukoba i neslaganja, da uvažavate i razumijete njegove želje te potrebu za samostalnošću i neovisnošću, nećete strepiti što radi vani - kaže Jerić Njirić.

I komunikacijske vještine koje dijete uči su važne jer utječu ne samo na komunikaciju s roditeljima, nego i sa svim ljudima koje susreće u životu.

SRETNO DIJETE 19 zapovjedi Marije Montessori kako postati izvrstan roditelj

Stilovi odogoja

Autoritaran stil (kruti, strogi)

Roditelji postavljaju velike zahtjeve i provode strogi nadzor, ali ne daju dovoljno topline i podrške. Autoritaran stil ima za cilj poslušnost i samokontrolu kod djeteta bez objašnjavanja i obrazloženja.

Postavljanje granica i pravila te kažnjavanje neposlušnosti (često i fizičko) glavni su ciljevi ovakvog odgoja. Djeca koju se ovako odgaja sklona su promjenama raspoloženja, povučena su, razdražljiva i bez spontanosti u ponašanju.

Foto: Dreamstime

Autoritativan stil (demokratski dosljedan)

Veliki zahtjevi, granice i nadzor djeteta, uz veliku toplinu i podršku, glavna je okosnica ovoga stila. Uloga roditelja je savjetnička, a ne kontrolorska. Zahtjeve i granice roditelji objašnjavaju i obrazlažu, a djeca odgajana na ovakav način su spontana u izražavanju svojega mišljenja i emocija.

Permisivan stil (prepopustljiv)

Karakteristika ovoga stila je davanje djetetu prevelike slobode, što rađa njegovu nesigurnost i nesnalaženje zbog manjka granica te potiče impulzivno i agresivno ponašanje kod djeteta. Roditelji ovdje postavljaju male zahtjeve i imaju slabu kontrolu, a daju veliku toplinu i podršku te udovoljavaju svim djetetovim zahtjevima.

Foto: Dreamstime

Indiferentan stil (zanemarujući) 

Roditelji postavljaju male zahtjeve, a nad djetetom nemaju kontrolu te mu ne pružaju dovoljno topline i podrške. Emocionalno odbacuju dijete ili nemaju snage ni vremena za brigu. Djeca odgajana ovim stilom imaju poteškoća u učenju socijalnih vještina i često su neuspješna u školi te se mogu pretvoriti u adolescente koji izražavaju neke oblike neprihvatljivog ponašanja.

family cleans the room IMAMO TABLICU Dvogodišnjaci mogu pomagati, a oni s 10 i pripremati obroke

Roditeljske strategije za davanje podrške

 • Naučite svoju djecu da svako ponašanje dovodi do određenih posljedica i na njemu je da preuzme odgovornost za te posljedice. Učite ih da uz sve veća prava koja traže idu i veće odgovornosti.
 • Odolite davanju savjeta, osim kad adolescent to od vas traži.
 • Prihvatite odvajanje. Razvoj vlastitog identiteta tijekom adolescencije uključuje određeni stupanj odvajanja, ali ne i potpuno izoliranje od obitelji. Adolescenti žele samostalno odlučivati i iskusiti posljedice svojih odluka. Pokažite strpljenje kad vam se neke odluke ne čine primjerenima.
 • Pustite adolescenta da razmišlja o sebi, dok mu je dom sigurno mjesto gdje može izraziti svoje frustracije, srediti misli i shvatiti promjene u svojem životu.

Foto: Dreamstime

 • Dopustite i adolescentu da preuzme dio brige. Ako vi preuzimate brigu za sve oko njega, nikad neće postati odgovoran.
 • Samopoštovanje adolescenta može biti vrlo krhko. Stoga obratite pažnju kako mu se obraćate. Kritike i uvrede mogu ozbiljno narušiti njegovu sliku o sebi te ga emocionalno udaljiti od vas.
 • Dajte svojem adolescentu priliku da bude sam sa sobom kad mu je to potrebno.
 • Budite što fleksibilniji prije nego što automatski kažete NE. Pričekajte deset sekundi. Neka dijete navede svoje razloge za ono što traži od vas. S nekim pravilima budite nešto fleksibilniji, s nekima pravedni, a s nekima, vama važnima, nepopustljivi.
 • Neka vaši strahovi ne utječu na vaše odluke. Podijelite ih sa svojim djetetom i obrazložite mu iz kojeg ste razloga donijeli neku odluku.
 • Budite svjesni sebe, svojega glasa, tona i neverbalne komunikacije dok razgovarate sa svojim djetetom/adolescentom.
Komentari (32)
 • Djeca se uvijek ista rađaju, samo su se vremena promijenila..Biti odlučan ali i pravedan, uz hrpu nježnosti.. Sjetiti se svog djetinjstva, naših roditelja, što prihvatiti, što odbaciti...I da, ne bojati se, kao roditelj, kao čovjek koji griješi..ispričati se djetetu. U njihovim očima nećemo biti ništa manji roditelj nego prije, niti ćemo izgubiti na autoritetu. Naprotiv...

  22. 2. 2018,   20:53
 • Najveća nagrada roditelju, za uložen trud u odgoju djeteta, je kad ono odraste u zdravog, ostvarenog čovjeka.

  22. 2. 2018,   20:44
 • Knjige koje roditelji pišu,nitko ne čita,one se vide i čuju kada njihova djeca ulicom prolaze...

  22. 2. 2018,   19:00