Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Stiže južina, a s njom i tegobe: Olakšajte si kratkim šetnjama

Stiže južina, a s njom i tegobe: Olakšajte si kratkim šetnjama

Sljedećih dana još se očekuje južina, a zatim slijedi naglo pogoršanje vremena. Kod meteoropata se javljaju smetnje poput dekoncentracije, lošijeg spavanja, glavobolje, nemira ili umora

VIDEO

Petak, subota i nedjelja će, prema prognozama meteorologa iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, proći u većini Hrvatske uz toplo i promjenjivo vrijeme. Na istoku zemlje u petak u drugom dijelu dana očekuju pljuskove, a promjenjivo će biti i u središnjoj Hrvatskoj.

Pljuskove i grmljavinu uz snažno jugo mogu očekivati građani u Dalmaciji i na jugu zemlje gdje će ipak prema večeri vjetar oslabjeti, dok će grmljavina jačati. Za vikend na kopnu će biti iznadprosječno toplo, dok će pred kraj nedjelje rasti naoblaka uz kišu. Ponedjeljak će biti kišovit, vjetrovit i hladan uz mogućnost snijega u gorju. Temperature će biti, kažu prognostičari, primjerene ovom dobu godine. Od utorka se očekuje uglavnom suho vrijeme uz više sunca i rast temperatura. Očekuje se umjerena i jaka bura na Jadranu te sjevernjak na kopnu. Gostujući na HRT-u dipl.ing. Dunja Plačko - Vršnak iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a kazala je kako postoji velika vjerojatnost da će i ova godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja.

Dolazi nevrijeme, a ponegdje i snijeg: U srijedu opet toplije
Dolazi nevrijeme, a ponegdje i snijeg: U srijedu opet toplije

U Nastavnom zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba kažu kako nema porasta broja intervencija zbog naglih skokova u temperaturi, no da kronični bolesnici mogu osjećati manje pogoršanje zdravstvenog stanja.

- Kod svake promjene vremena bez obzira je li riječ o naglom zahladnjenju ili naglom zatopljenju ima ljudi koji reagiraju. Riječ je o meteoropatima kod kojih se javljaju smetnje poput dekoncentracije, lošijeg spavanja, glavobolje, nemira ili umora - objašnjava dr. Matija Rimac, spec. hitne medicine te master palijativne skrbi i voditeljica smjene u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba.

- Kod kroničnih bolesnika poput kardioloških, pulmoloških pacijenata ili dijabetičara bolesnik mora upoznati svoje tijelo kako bi znao je li riječ samo o reakciji na vremenske uvjete ili je ipak riječ o pogoršanju osnovne bolesti - nastavila je dr. Rimac naglašavajući kako je važno redovito uzimati propisanu terapiju i piti puno tekućine te lakšu hranu.

- Kretanje je isto tako bitno, pa je preporuka da tko god je u mogućnosti, bez obzira na godine ili dijagnozu, najmanje 15 minuta na dan provede na otvorenom, na svježem zraku: idealna bi bila kratka šetnja - dodala je.

Kaže kako prilikom vremenskih oscijlacija tijekom godine nema povećanja intervencija ili poziva pacijenata, a zabilježili su kako je povećanje uglavnom u vrućim ljetnim mjesecima kad su vani ekstremne temperature, pa isto očekuju i ove godine. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno