Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stiže južina, a s njom i tegobe: Olakšajte si kratkim šetnjama

Sljedećih dana još se očekuje južina, a zatim slijedi naglo pogoršanje vremena. Kod meteoropata se javljaju smetnje poput dekoncentracije, lošijeg spavanja, glavobolje, nemira ili umora

Petak, subota i nedjelja će, prema prognozama meteorologa iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, proći u većini Hrvatske uz toplo i promjenjivo vrijeme. Na istoku zemlje u petak u drugom dijelu dana očekuju pljuskove, a promjenjivo će biti i u središnjoj Hrvatskoj.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Pljuskove i grmljavinu uz snažno jugo mogu očekivati građani u Dalmaciji i na jugu zemlje gdje će ipak prema večeri vjetar oslabjeti, dok će grmljavina jačati. Za vikend na kopnu će biti iznadprosječno toplo, dok će pred kraj nedjelje rasti naoblaka uz kišu. Ponedjeljak će biti kišovit, vjetrovit i hladan uz mogućnost snijega u gorju. Temperature će biti, kažu prognostičari, primjerene ovom dobu godine. Od utorka se očekuje uglavnom suho vrijeme uz više sunca i rast temperatura. Očekuje se umjerena i jaka bura na Jadranu te sjevernjak na kopnu. Gostujući na HRT-u dipl.ing. Dunja Plačko - Vršnak iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a kazala je kako postoji velika vjerojatnost da će i ova godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja.

NARANČASTO UPOZORENJE Dolazi nevrijeme, a ponegdje i snijeg: U srijedu opet toplije

U Nastavnom zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba kažu kako nema porasta broja intervencija zbog naglih skokova u temperaturi, no da kronični bolesnici mogu osjećati manje pogoršanje zdravstvenog stanja.

- Kod svake promjene vremena bez obzira je li riječ o naglom zahladnjenju ili naglom zatopljenju ima ljudi koji reagiraju. Riječ je o meteoropatima kod kojih se javljaju smetnje poput dekoncentracije, lošijeg spavanja, glavobolje, nemira ili umora - objašnjava dr. Matija Rimac, spec. hitne medicine te master palijativne skrbi i voditeljica smjene u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba.

Foto: Pixabay

- Kod kroničnih bolesnika poput kardioloških, pulmoloških pacijenata ili dijabetičara bolesnik mora upoznati svoje tijelo kako bi znao je li riječ samo o reakciji na vremenske uvjete ili je ipak riječ o pogoršanju osnovne bolesti - nastavila je dr. Rimac naglašavajući kako je važno redovito uzimati propisanu terapiju i piti puno tekućine te lakšu hranu.

- Kretanje je isto tako bitno, pa je preporuka da tko god je u mogućnosti, bez obzira na godine ili dijagnozu, najmanje 15 minuta na dan provede na otvorenom, na svježem zraku: idealna bi bila kratka šetnja - dodala je.

Kaže kako prilikom vremenskih oscijlacija tijekom godine nema povećanja intervencija ili poziva pacijenata, a zabilježili su kako je povećanje uglavnom u vrućim ljetnim mjesecima kad su vani ekstremne temperature, pa isto očekuju i ove godine. 

Komentari (2)
  • najbolje šetati blizu mora i biti na zraku,

    8. 3. 2019,   18:02
  • Ne smeta mi južina) bolje mi smeta zima i hladnoća..

    8. 3. 2019,   15:56