Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stiže novo obavezno cjepivo za bebe: Evo što sve morate znati

U Hrvatskoj se uvodi obavezno cijepljenje protiv pneumokoka, izrazito rasprostranjenog kod vrtićke djece. Bakterija uzrokuje upale grla, sinusa, bronha, pluća i uha, a može izazvati i upalu moždanih ovojnica

Od iduće godine u obvezni kalendar cijepljenja u Hrvatskoj ulazi cijepljenje djece protiv bakterije pneumokoka, pa Hrvatsko pedijatrijsko društvo, uoči natječaja za odabir cjepiva, smatra kako je za Hrvatsku prikladnije 13-valentno cjepivo od 10-valentnog, jer sadrži serotipove bolesti koji su u nas učestaliji i problematični zbog visoke otpornosti na djelovanje antibiotika, istaknuto je u utorak na okruglom stolu.

Bakterija pneumokok uzrokuje upale grla, sinusa, bronha, pluća i uha, a može izazvati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) te otrovanje krvi. Riječ je o bakteriji (streptococcus pneumoniae) koja je iznimno rasprostranjena, najčešće među djecom vrtićkog uzrasta, ali može biti kobna i za starije generacije koje su u čestom kontaktu s djecom, pogotovu kada je riječ o upali pluća.

ČESTO SE DOGAĐA Šokirala se: Zbog antibiotika joj rastu crne 'dlake' na jeziku

Kada cjepivo postane dio Nacionalnog kalendara cijepljenja, djeca će se cijepiti u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci.

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Goran Tešović kazao je kako je struka razmatrala oba cjepiva te su, s obzirom na hrvatske podatke o invazivnoj pneumokoknoj bolesti, prednost dali 13-valentnom cjepivu. 

Za razliku od PCV 10, cjepivo PCV 13 sadrži tri dodatna serotipa 19a, 6a i 3, pri čemu serotip 19a uzrokuju najgore oblike pneumokoknih bolesti, jer se javlja u 47 posto djece mlađe od pet godina.

OBRATITE PAŽNJU Prvi znakovi daltonizma: Dijete će na kući crtati zeleni krov...

Osim sprečavanja pojave teških oblika bolesti, cjepivo štiti i od neinvazivnih oblika bolesti te od širenja uzročnika unutar populacije.

Tešović kaže kako je za očekivati da bi se zbog cijepljenja smanjio pobol od upale srednjeg uha u djece za 30-40 posto, upale pluća za 50 posto, a meningitisa za 70 - 85 posto.

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL U knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović održan je okrugli stol naziva Cjepivo protiv pneumokoka. Govorili su liječnici Goran Tešović, Jadranka Kelečić i Iva Palčić

Imunologinja iz Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb Jadranka Kelečić istaknula je kako se cjepivo PCV 13 već koristi u Hrvatskoj kod djece s kroničnim bolestima srca, pluća i bubrega, te s urođenim srčanim greškama, koja se redovito cijepe protiv pneumokoka na teret HZZO-a.

Struka smatra kako je ulazak cjepiva u Nacionalni kalendar cijepljenja veliki napredak u prevenciji zdravlja djece, jer će smanjiti broj pneumokoknih infekcija, bolovanja i izostanaka djece iz škole.

KAKO IH ZADRŽATI? Raku i Jarcu pružite sigurnost, a Blizancu i Strijelcu akciju...

Cjepivo PCV 13 koristi se u 109 zemalja svijeta, među ostalim u SAD-u, Kanadi i većini zemalja EU-a, dok se PCV 10 koristi u 39 zemalja, a većinom se radi o afričkim i južnoameričkim zemljama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Komentari (92)
  • MAKNITE živu i aluminij iz cjepiva umjesto da farmaceutske kuće šalju plaćenike na liječnike koji upozoravaju na posljedice zbog njihove prisutnosti !!!!!

    26. 9. 2018,   12:38
  • Svatko moze odbiti cijepiti još u rodilistu vas pitaju za dopuštenje,ali kad vase dijete oboli od te bolesti protiv koje ste odbili cjepivo izvolite snositi troskove ljecenja i svi mirni

    26. 9. 2018,   12:54
  • 100 valentno cjepivo je rješenje za sve bolesti svijeta, i nikada više nećemo biti bolesni! Umrijeti ćemo odmah!

    26. 9. 2018,   14:03