Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Što kad ugrize otrovnica? Ako se otok širi, odmah u bolnicu!

Ako se nakon ugriza zmije jave bol i otok, to je znak da je započela alergijska reakcija i čovjeka je važno što prije odvesti do prve bolnice. Ne podvezujte udove i ne istiskujte otrov, kaže prof. dr. Zoran Tadić

Ako čovjeka ugrize zmija, pratite prve reakcije. Ako se pojavi bol od uboda zuba i oticanje i ta se bol i otok ubrzano šire, lagano čistim zavojem zamotajte područje oko ugriza i što prije prebacite čovjeka u najbližu medicinsku ustanovu, po mogućnosti u bolnicu. Naime, to su znakovi da se počela javljati alergijska reakcija na zmijski otrov i vrlo je važno da čovjek što prije dobije protuotrov, upozorava prof. dr. sc. Zoran Tadić s Biološkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Dodaje kako se otok s vremenom može proširiti na cijelu nogu ili ruku na kojoj se nalazi ugriz, mogu se javiti podljevi i povraćanje te žmarci na mjestima udaljenim od ugriza te ubrzani rad srca, nesvjestica te oticanje usnica, područja oko očiju, pa čak i gušenje. Zbog toga je važno što prije doći do pomoći, upozorava sugovornik.    

I ŠTO NE RADITI AKO UGRIZE Kako prepoznati otrovnicu i po pozi otkriti da će vas napasti

- Na licu mjesta možete jedino isprati ranu dezinfekcijskim sredstvom, ako ga imate pri ruci i nogu ili ruku na kojoj je ugriz imobilizirajte postavljanjem udlage. Čovjeka prenesite do bolnice na nosilima, odnosno ako mora hodati, pobrinite se da to bude polako i uz odmoranje. Inače se ne treba igrati 'prve pomoći', jer zapravo ne možemo učiniti ništa bitno da pomognemo - kaže sugovornik.  

- Na primjer, preporuča se isisati otrov iz rane na licu mjesta, ali se to nikako ne preporučuje ljudima koji ne znaju kako to napraviti. Također, nemojte zarezivati mjesto oko ugriza i istiskivati otrov i nemojte niti podvezivati udove na mjestu iznad ugriza - kaže dr. Tadić. Naime, otrov koji se počne širiti od mjesta ugriza po organizmu pomalo gubi na koncentraciji, a ako ga povezom zaustavimo na jednom mjestu, primjerice u ruci, ili na donjem dijelu noge, možemo dovesti do toga da se na tom mjestu stvori ogromna koncentracija otrova, što za posljedicu može imati i gangrenu, pojasnio je.

Foto: Ivana Ivanović/Hrvoje Jelavić/Duško Marušić/Goran Jakuš/PIXSELL/Privatni album

Također, nikako se ne preporučuje ispiranje rane, bilo vodom, bilo alkoholom, kao ni davanje alkohola osobi koju je zmija ugrizla 'da se smiri'. Ukratko, najbolje što možemo učiniti je lagano povezati ranu (da se izbjegne infekcija) i čovjeka prevesti do bolnice. 

- Teško je reći koliko ugriz zmije može biti opasan po život. To ovisi o dobi i zdravstvenom stanju osobe, kao i o tome gdje je ugriz. Ugrizi u ruku ili nogu, koji se najčešće dogode ako ste neoprezno stali na put zmiji, ili negdje gurali ruku ispod kamena, nešto su manje opasni, dok ugriz u venu ili u područje glave može biti smrtonosan u roku od nekoliko minuta - kaže sugovornik. 

Igor Kralj/PIXSELL POČELA SEZONA PARENJA Zmije su budne: Ako vas ugrize poskok, što manje se krećite...

U većini slučajeva stanje čovjeka kojeg je ugrizla zmija počne se smirivati nakon što dobije antiserum, no u pravilu ostaje u bolnici sedam do deset dana na promatranju, jer se u nekim slučajevima može razviti alergijska reakcija i na antiserum, kaže dr. Tadić. No takve su situacije rijetke i kad je čovjek u bolnici pod kontrolom, nisu opasne. 

čitatelj 24sata | Autor: Robert Brkić Foto: Robert Brkić

- Slučaj ugriženog čovjeka u Kalniku je prvi slučaj ugriza poskoka za koji sam čuo ove godine. Kako ide sve toplije vrijeme, zmije pomalo izlaze, a od polovice travnja i tijekom svibnja traje njihovo parenje, pa će oni koji odlaze u prirodu sigurno imati češće susrete. Dobro je upozoriti ljude da trebaju jako paziti gdje staju ili sjedaju u prirodi, te da nipošto ne smiju gurati ruku ispod kamena, ili u neke procijepe u drvetu - dodaje prof. dr. Zoran Tadić.

Igor Kralj/24sata POSKOK I RIĐOVKA Ako vas ugrize zmija otrovnica slijedite ovaj jednostavni plan

Kaže kako su upravo to najčešće situacije u kojima zmije grizu, pa treba voditi računa o tome kako se ponašamo u prirodi - hodajte utabanim planinarskim stazama, jer zmije osjećaju vibracije i bježe od njih, ne gazite preko drveća koje je palo na put (jer se zmije često znaju zavući ispod) i ne zaustavljajte se i ne sjedajte na klupe uz koje je obraslo grmlje i slično. 

Inače, poskok je najčešća zmija otrovnica u Hrvatskoj. Voli suša i brdovita područja, na kojima ima i niskog raslinja, a možemo ga prepoznati po valovitoj crnoj ili smeđoj pruzi na leđima, trokutastoj srcolikoj glavi i roščiću na vrhu nosa. Dobro je znati i to da zmije zapravo ne vole žestoko sunce, te da ćete ih češće sresti na temperaturi između 24 i 28 stupnjeva.   

ŠOK U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Meghan Markle priznala zašto bježi iz palače, ne može više ovako 

Komentari (29)
  • u prirodu s gojzericama i kišobranom u rukama

    28. 3. 2019,   09:54
  • Prije mos umrijet od odluka sabora nego od otrovne zmije.

    27. 3. 2019,   17:54
  • Na brz i siguran način odmah prepoznajem zmiju otrovnicu. Ako ima dugačak rep to nije opasna otrovnica i zjenica oka je okruglog oblika. Prvo gledam rep ako ne pobjegne gledam oko. To je to. Gledajte fotografije gore i pogledajte rep kod otrovnice-kratak, tjelo debelo. Ostavite jih i udaljite se, ne ubijajte.

    27. 3. 2019,   16:28